Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

Η Αγία Σοφία ως τζαμί χαστούκι στην κοσμική Τουρκία



Η Αγία Σοφία ως τζαμί χαστούκι στην κοσμική Τουρκία

Πόσο αλήθεια ανόητος μπορεί να είναι ένας υπερφίαλος εκκολαπτόμενος χαλίφης σαν τον Ερντογάν που, ο μωρός, δεν αντιλαμβάνεται ότι η ιερότητα της ορθόδοξης Αγιάς Σοφιάς δεν σβήνει με το σκοτείνιασμα των εικόνων της την ώρα που ιμάμης θα κάνει την ισλαμική λειτουργία. Γιατί εκείνη την στιγμή το προσκύνημα των ισλαμιστών θα γίνεται κάτω από την σκέπη και το βλέμμα του παντοκράτορα και στο ιερό του ναού θα υπάρχει πάντα η Αγία τράπεζα με κρυμμένα τα οστά των Αγίων της ορθοδοξίας που εντοιχίστηκαν όταν ο ναός ευλογήθηκε να λειτουργεί ως Ναός της Υπερμάχου Στρατηγού. Και εκεί θα συντελείται η υπέρλαμπρη νίκη της Χριστιανοσύνης με τους μουσουλμάνους να προσκυνούν, ακουμπώντας το κεφάλι τους στο δάπεδο του Μεγάλου Ναού της Χριστιανοσύνης, όχι τον Μωάμεθ και τον Αλλάχ τους, αλλά τον Θεό των Χριστιανών και την Υπέρλαμπρο Στρατηγό που και έτσι τους νίκησε.

«Σ’ εσένα Θεοτόκε, την υπέρμαχο στρατηγό,
εγώ, η πόλη σου, αποδίδω (αφιερώνω) ως δείγμα ευγνωμοσύνης (ευχαριστίας) τη νίκη,
γιατί λυτρώθηκα από τις συμφορές (με τη βοήθειά σου).
Αλλά επειδή έχεις ακατανίκητη (ακατάβλητη) τη δύναμη,
ελευθέρωσέ με (απάλλαξέ με) από κάθε είδους κίνδυνο, για να σου φωνάξω δυνατά.
Χαίρε νύμφη ανύμφευτε».




Ασλί Ερντογάν: «Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι ένα χαστούκι σε αυτούς που πιστεύουν ότι η Τουρκία είναι μια κοσμική χώρα»

Τη δημιουργία ενός νέου απολυταρχικού καθεστώτος και το τέλος του κεμαλικού κοσμικού κράτους της Τουρκίας σηματοδοτεί η απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, σύμφωνα με τη γνωστή Τουρκάλα συγγραφέα Ασλί Ερντογάν.
Σε άρθρο της που δημοσιεύθηκε στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, με τίτλο «Η Αγία Σοφία ως τζαμί είναι ένα χαστούκι σε εκείνους που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η Τουρκία είναι μια κοσμική χώρα», επισημαίνει πως η κίνηση αυτή του Ερντογάν είναι κάτι πολύ πιο επικίνδυνο από το να προσεγγίσει απλά περισσότερους ψηφοφόρους, εκμεταλλευόμενος το βαθύ θρησκευτικό τους αίσθημα.

 Η Τουρκάλα συγγραφέας Ασλί Ερντογάν / Φωτογραφία: AP Photo/Thibault Camus

Η Ασλί Ερντογάν στο iefimerida: «Στην Τουρκία γίνονται πράγματα που δεν έκαναν ούτε οι Ναζί»

 «Κατάγομαι από την πόλη που ονομαζόταν Κωνσταντινούπολη όταν ιδρύθηκε και σήμερα, μετά από χίλια και πλέον χρόνια, ονομάζεται Ιστανμπούλ. Στο μεταξύ, η πόλη απέκτησε πάνω από είκοσι διαφορετικά ονόματα. Υπέστη περίπου είκοσι πολιορκίες, δύο επιδημίες λέπρας και περίπου δέκα τρομερούς σεισμούς. Επέζησε, ωστόσο, από αναρίθμητους πολέμους, μάχες, ίντριγκες και αγώνες.
Γνώρισε εκατοντάδες βασιλιάδες, που κυβέρνησαν και χάθηκαν, φιλοξένησε πολλές γλώσσες, θρησκείες και μνημεία… Και για εμένα που γεννήθηκα στην Πόλη, όπως την αποκαλούν οι Έλληνες, υπάρχει ένα αδιαμφισβήτητο σύμβολο μοναδικότητας και σοφίας: η Αγία Σοφία, ένα επιβλητικό και μοναδικό μνημείο όσο και οι πυραμίδες της Αιγύπτου…», γράφει στην αρχή του άρθρου της η διάσημη συγγραφέας και συνεχίζει:
«Το καθεστώς Ερντογάν δηλώνει ότι από τώρα και στο εξής η Οθωμανική Αυτοκρατορία θα είναι το νέο μοντέλο της σύγχρονης Τουρκίας και δεν θα πιέζεται πλέον με ηθικές αξίες που αποδίδονται στη Δύση ή στη σύγχρονη κοινωνία ούτε, γενικά, με έννοιες της δυτικής νεωτερικότητας, και δεν θα επιτρέψει σε “ασήμαντα” πράγματα, όπως ο νόμος, η δημοκρατία κ.α., να σταθούν εμπόδια στη μεγάλη κατάκτησή της… αυτής της απόλυτης εξουσίας», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την Ασλί Ερντογάν, η οποία δεν έχει καμία συγγενική σχέση με τον Τούρκο πρόεδρο, η πολιτική που θα ασκείται από εδώ και πέρα στη χώρα θα είναι όπως αυτή των σουλτάνων.


«Αποκαλώντας τον μετασχηματισμό “τελευταία πινελιά μιας κατάκτησης”, ο Ερντογάν παρουσιάζεται ως ο περήφανος διάδοχος του Μωάμεθ του Πορθητή και άλλων Οθωμανών σουλτάνων. Η “κατάκτηση” είναι ένας όρος που ανήκει στην ορολογία ή την ιδεολογία μιας περασμένης εποχής, όπου ο νικητής καταλάμβανε και εξόντωνε τους κατακτημένους, χωρίς να ανησυχεί για την ηθική, ενώ η καταστροφή ή μεταμόρφωση των ναών των κατακτημένων ήταν κοινή πρακτική στο παρελθόν».
Υπενθυμίζεται ότι η Ασλί Ερντογάν είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για «απόπειρα επίθεσης στην ακεραιότητα του κράτους» και «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση», φυλακίστηκε στην Τουρκία για τέσσερις μήνες αλλά αθωώθηκε, αρνήθηκε να επιστρέψει στη χώρα της και ζει αυτοεξόριστη στη Γερμανία.

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΑΛΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ ΣΤΗ LE MONDE

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια: