Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020

Προσοχή στα αιτήματα φίλιας από άγνωστους στο Facebook

 

Προσοχή στα αιτήματα φίλιας από άγνωστους στο Facebook

Γιατί μας στέλνουν αιτήματα φίλιας άγνωστοι με κενά προφίλ κάθε τρεις και λίγο στο Facebook;

Ποιες είναι όλες αυτές οι ημίγυμνες γυναίκες που κατά καιρούς προβάλλοντας προκλητικές πόζες στις φωτογραφίες του προφίλ τους θέλουν να γίνουν φίλες μας στο Facebook; Η El Pais έχει μια ενδιαφέρουσα απάντηση για τις ημίγυμνες κυρίες, όπως η ξανθιά «βόμβα» Jennifer και η Naomi που εμφανίζονται από το πουθενά να μας καλούν με αιτήματα φιλίας.

Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στο προφίλ τους: Είναι γυναίκες με λίγους φίλους, με σχεδόν καθόλου δραστηριότητα στους τοίχους τους και εντέλει όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται για τίποτα άλλο παρά για ψεύτικα προφίλ. Ποιος όμως κρύβεται πίσω από αυτές τις ανύπαρκτες καλλονές και τι θέλει; «Τα προφίλ αυτά είναι διαδικτυακά ρομπότ που έχουν ως στόχο να διαδώσουν κακόβουλο λογισμικό και να εξαπατήσουν τους χρήστες», σύμφωνα με τον Vicente Diaz, αναλυτή στην εταιρεία ασφαλείας Kaspersky.

Αυτό που επιδιώκουν είναι να υποκλέψουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για εσάς και τελικά να σας αποσπάσουν χρήματα. Μπορεί επίσης να συνδέονται με τρομοκρατικές ομάδες, όπως οι τζιχαντιστές και να ειδικεύονται στην κυβερνοκατασκοπεία. Το 2012 η εκτίμηση ήταν ότι 5-6% των λογαριασμών του Facebook ήταν ψευδείς λογαριασμοί.

Μια από τις πιο δημοφιλείς πρακτικές των κυβερνοεγκληματιών ονομάζεται ransomware. «Αυτό συμβαίνει όταν κάποιος σας προσκαλεί να κάνετε κλικ σε ένα σύνδεσμο, όπου, για παράδειγμα, υπάρχει ένα αστείο βίντεο με ένα γατάκι , ” λέει ο Diaz. Στη συνέχεια, η ιστοσελίδα σας ζητά να εγκαταστήσετε έναν λογισμικό για να δείτε το βίντεο, το οποίο στην πραγματικότητα είναι ένας ιός που κρυπτογραφεί όλα τα περιεχόμενα του υπολογιστή σας: Δεν μπορείτε πλέον να αποκτήσετε πρόσβαση στις δικές σας αποθηκευμένες πληροφορίες … αν δεν πληρώσετε λύτρα. Ουσιαστικά κρατάνε όμηρο τον σκληρό σας δίσκο και κάθε μέρα που περνά οι απαιτήσεις αυξάνουν.

Συνήθως, οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται περί τίνος πρόκειται. Υπάρχουν ωστόσο και αφελείς άνθρωποι που τσιμπάνε το δόλωμα. Ο Kaspersky εντόπισε πρόσφατα από επίθεση phishing στο Facebook περισσότερα από 10.000 θύματα μέσα σε δύο ημέρες.

“Πίσω από τις δόλιες δραστηριότητες υπάρχουν οργανωμένες ομάδες εγκληματιών του κυβερνοχώρου, συνήθως από την Ανατολική Ευρώπη, των οποίων απώτερος στόχος είναι τα χρήματα. Έχουμε αναφορές που λένε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι οι ίδιοι που κινούνται και στον χώρο του λαθρεμπορίου ναρκωτικών», λέει ο Manuel Ransán, ειδικός στον κυβερνοχώρο στο Εθνικό Ινστιτούτο ασφάλειας του Κυβερνοχώρου (INCIBE).

Οι απατεώνες μπορούν επίσης να σας εξαπατήσουν πουλώντας πλαστά κουπόνια ή ψεύτικα Viagra, ή ακόμη χρεώνοντάς σας με υπέρογκα ποσά σε τηλεφωνικές γραμμές. Μπορούν ακόμη να μετατρέψουν τον υπολογιστή σας σε υπολογιστή ζόμπι οι οποίοι επιτίθενται σε ανταγωνιστικές ιστοσελίδες ή στέλνουν μαζικά spam.

Μέσα σε αυτές τις δραστηριότητες είναι και μηνύματα που μας έρχονται από μία Ρωσίδα που προσπαθεί να μας αποπλανήσει και να της πληρώσουμε το εισιτήριο για να μας επισκεφθεί μέχρι το κλασικό πια κόλπο με τα μυστηριώδη χρήματα στη Νιγηρία που θέλουν μια «βοήθεια» για να απελευθερωθούν.

«Έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο για την κατασκευή ενός συστήματος που μπορεί να μπλοκάρει τους λογαριασμούς που χρησιμοποιούνται για δόλιους σκοπούς”, αναφέρουν πηγές του Facebook που καλούν και τους χρήστες να προσφέρουν τη βοήθεια τους αναφέροντας έναν ψεύτικο λογαριασμό. Το καλύτερο για να αποφευχθούν τα προβλήματα είναι η εφαρμογή της κοινής λογικής: Μην προσθέτετε στα κοινωνικά σας δίκτυα ανθρώπους που δεν γνωρίζετε και φαίνονται ύποπτοι.

Mε πληροφορίες από την El Pais

Πηγή: www.lifo.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: