Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Κολπάκια για το τέλειο πέταγμα χαρταετού

 


Κολπάκια για το τέλειο πέταγμα χαρταετού

Λένε ότι η  Καθαρά Δευτέρα είναι η μέρα που όλος ο κόσμος διοργανώνει αυτοσχέδια πικνικ και «αμολάει» χαρταετό. Όμως προσωπικά θα σας έλεγα ότι το πέταγμα του χαρταετού είναι μια υπέροχη διασκέδαση ειδικά αν συνοδεύεστε από τα παιδιά σας και τους φίλους σας.

Έτσι αν βρεθείτε σε ανοικτό υπαίθριο χώρο στην εξοχή για πικνικ μην ξεχάσετε να τον πάρετε μαζί σας.

Θα σας συνιστούσα μάλιστα να εφαρμόσετε τις οδηγίες που διάβασα σε διαφημιστικό γνωστού πολυκαταστήματος όπου υπήρχε η ακόλουθη λίστα tips ώστε ο χαρταετός σου να φτάσει όσο ψηλότερα γίνεται:

 

 1. Φτιάξε τον μόνος σου


 

Αντί να σπεύσεις ν’ αγοράσεις έναν πλαστικό χαρταετό που με το πρώτο –κάπως δυνατό- φύσημα θα γίνει κομμάτια, δοκίμασε να τον φτιάξεις μόνος σου. Μάλιστα, είναι μια καλή ευκαιρία να περάσεις με τα παιδιά, ή τους φίλους σου ευχάριστο, δημιουργικό χρόνο. Μπορείς να τον σχεδιάσεις όπως θέλεις εσύ, ενώ θα σου μείνει και η ικανοποίηση ότι δημιούργησες κάτι με τα χέρια σου.

Τι πρέπει να προσέξεις:

Για μια πιο στιβαρή κατασκευή προτίμησε -για τον σκελετό- ξύλινα πηχάκια από καλάμι.

Για τον κλασικό εξάγωνο χαρταετό φρόντισε όλες οι γωνιές που σχηματίζονται να είναι ίσες.

H ουρά έχει μεγάλη σημασία, γιατί αυτή εξασφαλίζει την ισορροπία του χαρταετού. Πρέπει να είναι τουλάχιστον 5 φορές μεγαλύτερη απ’ το ύψος του χαρταετού.

 

 2. Η ασφάλεια προηγείται

 


Το πέταγμα του χαρταετού είναι ένα διασκεδαστικό έθιμο που απολαμβάνουν μικροί και μεγάλοι, ωστόσο κρύβει και κάποιους κινδύνους. Απλώς πρόσεξε μερικά πράγματα κι όλα θα πάνε καλά:

Επέλεξε να πετάξεις χαρταετό σε ανοιχτούς χώρους, μακριά από γκρεμούς και –φυσικά- ποτέ από ταράτσες.

Μην πετάς χαρταετό κοντά σε ηλεκτροφόρα σύρματα. Σε περίπτωση, όμως, που o χαρταετός μπλεχτεί σ’ αυτά, δε θα πρέπει, σε καμιά περίπτωση, να επιχειρήσεις να τον απελευθερώσεις τραβώντας τον σπάγκο είτε χρησιμοποιώντας άλλα αντικείμενα, ακόμη και ξύλινα, και –βέβαια- να μην προσπαθήσεις ν’ ανεβείς πάνω στους πύργους, η σε στύλους ηλεκτροφωτισμού καθώς και σε σημεία που βρίσκονται κοντά σε ηλεκτροφόρα σύρματα. Καλό θα είναι σε αυτή την περίπτωση να καλέσεις το τεχνικό τμήμα της ΔΕΗ.

Θα πρέπει να ’χεις υπόψη σου ότι το σκοινί του χαρταετού μπορεί να προκαλέσει κοψίματα και εγκαύματα από την τριβή στα χέρια των παιδιών και για τον λόγο αυτό πρέπει να τους δείξεις πως να το κρατάνε με προσοχή. Εξαιρετικά βοηθητικό, μάλιστα, θεωρείται το να φοράνε γάντια.

 

3. Ο απαραίτητος έλεγχος

 


Προτού φύγεις απ’ το σπίτι φρόντισε να κανείς έναν κάλο έλεγχο στον χαρταετό. Δεν έχει σημασία εάν τον αγόρασες, ή τον έφτιαξες μόνος σου, δεν ξέρεις τι μπορεί να πάει στραβά. Για τον λόγο αυτό:

Έλεγξε μήπως ο χαρταετός σου έχει σκισίματα. Εάν υπάρχουν σκισίματα, μπορείς να μπαλώσεις τα σημεία αυτά με σελοφάν.

Τσέκαρε καλά τα ξύλινα, ή πλαστικά στηρίγματα του χαρταετού μήπως έχουν σπάσει κι αν ναι, κόλλησε τα με μια καλή κόλλα, ή με κολλητική ταινία.

Έλεγξε αν έχεις εξοπλιστεί μ’ αρκετό σκοινί και προμηθεύσου μια δεύτερη καλούμπα σε περίπτωση που ο χαρταετός σου χρειάζεται περισσότερο σχοινί.

Πριν πετάξεις τον χαρταετό σου ξεμπέρδεψε καλά την ουρά του, εάν είναι μακριά, και άπλωσε την στο έδαφος μέχρι το πέταγμα.

 

4. Πάρε μαζί σου ένα δεύτερο χαρταετό

 


Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τις επιδόσεις και το πέταγμα του χαρταετού, όπως το υλικό του, το δέσιμο, το σχέδιο, το μέγεθος, αλλά και οι καιρικές συνθήκες. Ορισμένες φορές, ενώ τα έχεις κάνει όλα σωστά, μπορεί να μην καταφέρεις να πετάξεις τον χαρταετό σου. Αυτό μπορεί να συμβεί για τους εξής λογούς: είτε απλά ο χαρταετός είναι υπερβολικά μεγάλος (για να τον σηκώσει ο άνεμος), είτε είναι πολύ μικρός και δεν μπορεί ν’ αντέξει τον δυνατό άνεμο, με αποτέλεσμα να στριφογυρίζει και να ανεβοκατεβαίνει. Έτσι, για μη σου χαλάσει τίποτα τη διασκέδαση, καλό είναι να έχεις προμηθευτεί δυο διαφορετικούς χαρταετούς, ένα μεγάλο κι ένα μικρό, για κάθε πιθανό άνεμο.

 

 

5. Απαραίτητος ο… «βοηθός» στο πέταγμα χαρταετού!

Μια τεχνική για να υψώσεις τον χαρταετό σου είναι απλά να τρέχεις κόντρα στον άνεμο, ωστόσο αυτό απαιτεί μεγάλο χώρο, ενώ είναι επικίνδυνο καθώς θα κοιτάζεις ψηλά κι ενδέχεται να τραυματιστείς. Επιστράτευσε λοιπόν κάποιο «βοηθό» για να κράτα τον χαρταετό όσο πιο ψηλά μπορεί με τεντωμένα χέρια, ενώ εσύ κρατάς την καλούμπα. Ο χαρταετός θα πρέπει να κρατηθεί κόντρα στον άνεμο, αφήνοντας τον ελεύθερο όταν ο άνεμος το επιτρέπει.

Μόλις πετάξει ο χαρταετός:

Άφησε αρκετό σκοινί για να φτάσει ψηλά (εδώ «κολλάει» η γνωστή φράση: «αμόλα καλούμπα!») και στη συνέχεια φρόντισε να ‘ναι άνετο το σχοινί στα χέρια σου.

Αν σε «τραβάει» άφησε κι άλλο σχοινί για να πάει πιο ψηλά.

Αν το σχοινί είναι χαλαρό, δηλαδή έχει πολλά μπόσικα, τράβηξε το ελαφρά γιατί –προφανώς- ο χαρταετός σου χρειάζεται περισσότερο άνεμο.

Και κυρίως… καλή διασκέδαση

https://blog.kotsovolos.gr/5-tips-gia-to-teleio-petagma-chartaetou-tin-kathara-deftera

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: