Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

TO ΑΘΑΝΑΤΟ ΤΕΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΕΡΩΤΑ (TAJ MAHAL)

 


TAJ MAHAL

TO ΑΘΑΝΑΤΟ ΤΕΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΕΡΩΤΑ

 

«Αν ο Χρόνος ήταν έξυπνος, θα 'πρεπε, στην καταστροφική του πορεία, ν' αφήσει το Τατζ Μαχάλ τελευταίο - ώστε αυτή η απόδειξη της τόσο υποτιμημένης ανθρώπινης ευγένειας να είναι η παρηγοριά του τελευταίου ανθρώπου πάνω στη γη.»

Will Durant

 Η Ανατολίτικη Κληρονομιά μας

 

Το Τατζ  Μαχάλ είναι ένα από τα πιο συγκλονιστικά θεάματα του κόσμου. Για να χτιστεί, 22.000 άντρες και γυναίκες δούλευαν 24 ώρες τη μέρα, επί 22 χρόνια. Κι όμως, η συγκινητική ιστορία πίσω από αυτή τη θαυμαστή δημιουργία, που υψώνεται επιβλητικά στις σκονισμένες πεδιάδες της Άγκρα, 200 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Νέου Δελχί, είναι ελάχιστα γνωστή έξω από τις Ινδίες. 

 


 

Το Τατζ Μαχάλ είναι το αθάνατο μνημείο της μεγάλης αγάπης που ο Αυτοκράτορας Σα Τζαχάν έτρεφε για τη γυναίκα του, την Μουμτάζ Μαχάλ («Διαλεχτή του Παλατιού»), που πέθανε, μετά από 19 χρόνια γάμου, ενώ έφερνε στον κόσμο το δέκατο τέταρτο παιδί τους. Ο Σα Τζαχάν, που όπως πιστεύεται ήταν απόγονος του Ταμερλάνου, του κατακτητή, και του Τζένγκις Χαν, του φημισμένου Μογγόλου πολεμιστή, βασίλεψε από το 1628 μέχρι το 1658 και ήταν ο πέμπτος αυτοκράτορας των Ινδιών από τη δυναστεία των Μουγκάλ. Το 1631, σε μια εκστρατεία του στα νότια εναντίον επαναστατικών ομάδων, η ωραία, μαυρομάτα βασίλισσα του ήταν, όπως συνήθως, στο πλευρό του, παρ' ότι ήταν έγκυος.

Ήταν στη διάρκεια αυτής της εκστρατείας που τους χτύπησε η αναπάντεχη τραγωδία: Η Μουμτάζ Μαχάλ πέθανε στη διάρκεια του τοκετού, στην Μπουρχανπούρ, όπου είχαν στρατοπεδεύσει.

 

Συντετριμμένος, ο Σα Τζαχάν άφησε το νεκροκρέβατο της γυναίκας του και πήγε κατευθείαν στα ιδιαίτερα δωμάτια του, κλειδώνοντας στο πέρασμα του όλες τις πόρτες πίσω του. Για οχτώ ολόκληρες μέρες έμεινε κλεισμένος μέσα, δίχως να φάει ή να πιει. Το μόνο σημείο ζωής που ακουγόταν ήταν ένα σιγανό, ασταμάτητο βογγητό. Την ένατη μέρα, όταν τελικά ο Σα Τζαχάν ξαναεμφανίστηκε, τα άλλοτε κατάμαυρα, σαν το φτερό του κόρακα, μαλλιά του είχαν γίνει κάτασπρα.

Επιστρέφοντας στην πρωτεύουσα του, την Άγκρα, ο αυτοκράτορας διάλεξε ως πιο κατάλληλο μέρος για τον τάφο της γυναίκας του μια τοποθεσία στις όχθες του ποταμού Τζούμνα, ακριβώς απέναντι απ' τα παράθυρα του παλατιού του. Το λευκό μαρμάρινο κτίσμα στολίστηκε, από τη μιαν άκρη μέχρι την άλλη, με ένθετες διακοσμήσεις από 28 διαφορετικά είδη πολύτιμων και ημιπολύτιμων πετραδιών - αχάτες, νεφρίτες, γρανάτες. Όταν τελείωσε το μαυσωλείο, η σαρκοφάγος σκεπάστηκε μ' ένα πέπλο κεντημένο με μαργαριτάρια. Οι πύλες του τάφου δουλεύτηκαν σε ατόφιο ασήμι και γύρω από τη σαρκοφάγο τοποθετήθηκε ένα κιγκλίδωμα φτιαγμένο από ατόφιο χρυσάφι. Όλο αυτά δεν υπάρχουν πια. Πολλά λεηλατήθηκαν στη διάρκεια επιδρομών κατά της δυναστείας του Μουγκάλ, τον 18ο αιώνα. Αλλά η ουσία και η αθάνατη ομορφιά του μαυσωλείου παραμένει.

 

Ο Σα Τζαχάν σχεδίαζε να χτίσει ένα πανομοιότυπο του Τατζ Μαχάλ από μαύρο μάρμαρο   που θα ήταν ο δικός του τάφος. Δεν ήταν όμως γραφτό.   Αιχμάλωτος του  ίδιου του του γιου, ο οποίος σφετερίστηκε το θρόνο το 1658, ο Σα Τζαχάν φυλακίστηκε στο ίδιο του το παλάτι και έζησε οχτώ ακόμα χρόνια σ' αυτό το χρυσό κλουβί, μη μπορώντας να κάνει τίποτα άλλο παρά ν' αγναντεύει, πέρα από τον ποταμό Τζούμνα, την τελευταία κατοικία της πολυαγαπημένης του γυναίκας.

Όταν οι φρουροί του τον βρήκαν νεκρό στα εβδομήντα τέσσερα του χρόνια, τα μάτια του ήταν ακόμα ανοιχτά, καρφωμένα πάνω στο αστραφτερό αυτό κόσμημα, το Τατζ Μαχάλ.

Από απόσπασμα κειμένου κινηματογραφικής ταινίας για το Taj Mahal

 

ΠΗΓΉ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

 

 

Το Ταζ Μαχάλ (Taj Mahal) είναι κτιριακό συγκρότημα που βρίσκεται στην Ινδία, κτισμένο στη νότια όχθη του ποταμού Γιαμούνα κοντά στη πόλη Άγκρα. Το συγκρότημα αναπτύσσεται γύρω από το μαυσωλείο που ανήγειρε ο Σαχ Τζαχάν Μογγόλος αυτοκράτορας (Σάχης) προκειμένου να τιμήσει τη πολυαγαπημένη του σύζυγο Μουμτάζ Μαχάλ που πέθανε το 1631 κατά τη διάρκεια τοκετού.

 

Για την ανέγερσή του, που έγινε σε σχέδια ομάδας αρχιτεκτόνων από την Ινδία, το σημερινό Πακιστάν και άλλα μέρη της Ασίας, απασχολήθηκαν 20.000 εργάτες που ξεκίνησαν το 1632 δουλεύοντας καθημερινά, για να το ολοκληρώσουν το 1649.

 


Η έκταση που καταλαμβάνει το κυρίως μαυσωλείο και όλο το συγκρότημα είναι ένα ορθογώνιο με διαστάσεις 580×350 μέτρα, με τετράγωνο κήπο στο κέντρο που πλαισιώνεται από δύο άλλα μικρότερα επιμήκη κτίρια προσανατολισμένα κατά διεύθυνση Βορρά - Νότου. Επί της νότιας πλευράς του όλου συγκροτήματος βρίσκεται η κύρια πύλη του συγκροτήματος που είναι από ψαμμίτη. Η βόρεια πλευρά του συγκροτήματος περιλαμβάνει το Μαυσωλείο και καταλήγει στην όχθη του ποταμού Γιαμούνα. Δεξιά του Μαυσωλείου έχει ανεγερθεί τζαμί και αριστερά κτίριο ομοιόμορφο με το τζαμί, λεγόμενο τζαβάμπ, που διατηρεί την αισθητική αρχιτεκτονική ισορροπία. Το όλο συγκρότημα περικλείεται από ψηλό τειχικό περίβολο που φέρει ανά διαστήματα οκταγωνικούς πυργίσκους. Έξω δε από τον περίβολο αυτό και προς νότο βρίσκονται τα βοηθητικά κτίσματα της φρουράς καθώς και σταύλοι.

 


Χρωματικά το Μαυσωλείο είναι κτισμένο από λευκό μάρμαρο που έρχεται σε αντίθεση με τα δύο παραπλήσια κτίρια, το τέμενος και το τζαβάμπ, που είναι κτισμένα από κόκκινο ψαμμίτη. Το κυρίως κτίσμα του Μαυσωλείου βρίσκεται σε μαρμάρινο βάθρο ύψους 7 μέτρων ενώ σε κάθε πλευρά φέρει λοξές γωνιώδεις κατασκευές στις οποίες υπερέχει ανά μια τεράστια τοξοειδής πύλη ύψους 35 μέτρων. Εσωτερικά ο κυρίως χώρος του αποτελεί οκταγωνικό θάλαμο με ανάγλυφες διακοσμήσεις, στο κέντρο του οποίου βρίσκονται τα δύο κενοτάφια του Σάχη και της αγαπημένης του Μαχάλ που περιβάλλονται από διάτρητο μαρμάρινο κιγκλίδωμα. Αμέσως μετά αυτών και στο επίπεδο του κήπου βρίσκονται οι πραγματικοί τάφοι τους. Το Ταζ Μαχάλ επιστέφεται [ασαφές] από ένα διπλό θόλο (τρούλο) βολβοειδούς μορφής από ίδιο λευκό υλικό.

 

Το Ταζ Μαχάλ σήμερα θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα παγκοσμίως, δείγμα της ινδομογγολικής αρχιτεκτονικής, που περιλαμβάνεται στα Μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

 

https://el.wikipedia.org/wiki/Τατζ_Μαχάλ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: