Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 5 Ιουλίου 2009

Η Ακρόπολη και ο Παρθενώνας (1)


Η Ακρόπολη των Αθηνών είναι ο Ιερός Βράχος της πόλης. Πάνω σ' αυτόν οικοδομήθηκαν κατά την διάρκεια του Χρυσού Αιώνα του Περικλή ορισμένα από τα κορυφαία μνημεία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Η ζωή πάνω στην Ακρόπολη μαρτυρείται από τα νεολιθικά χρόνια και χρησίμευε είτε ως τόπος λατρείας είτε ως τόπος κατοίκησης ή και τα δύο μαζί.

Στα κλασσικά χρόνια (450-330 π.Χ.) κτίστηκαν στο χώρο αυτό στα θεμέλια παλαιοτέρων τρεις σπουδαίοι ναοί που ήταν αφιερωμένοι στην Αθηνά: ο Παρθενώνας που ήταν αφιερωμένος στην Αθηνά ως Παρθένο, το Ερεχθείο που ήταν αφιερωμένο στην Αθηνά ως Πολιάδα και ο ναός της Νίκης αφιερωμένος επίσης στην Αθηνά ως Άπτερο Νίκη.

Ο Παρθενώνας κτίσθηκε το διάστημα 447 - 438 π.Χ. και η διακόσμησή του έγινε μεταξύ 438 και 432 π.Χ. Την απόφαση για την κατασκευή του έλαβε ο Περικλής. Επικεφαλής του έργου ήταν ο γλύπτης Φειδίας, με αρχιτέκτονες τον Ικτίνο και τον Καλλικράτη. Η κατασκευή του ναού, που είναι δωρικού ρυθμού και περίπτερος με 8 κίονες στις στενές πλευρές και 17 στις μακρές, έγινε από πεντελικό μάρμαρο. Στο εσωτερικό του ναού ήταν στημένο το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς που ήταν έργο του Φειδία.

Οι μετόπες της ανατολικής πλευράς του ναού απεικονίζουν τη Γιγαντομαχία. Στην δυτική πλευρά παριστάνεται Αμαζονομαχία, στη νότια Κενταυρομαχία και στη βόρεια σκηνές από τον Τρωικό Πόλεμο. Η ζωφόρος απεικονίζει την πομπή των Παναθηναίων, την πιο μεγάλη θρησκευτική γιορτή των αρχαίων Ελλήνων. Η ζωφόρος περιέβαλε το ναό και απεικόνιζε μορφές θεών, ζώων και περίπου 360 μορφές ανθρώπων. Τα δύο αετώματα του ναού απεικονίζουν σκηνές από τη μυθολογία: πάνω από την κύρια είσοδο του ναού, στα ανατολικά, την γέννηση της Αθηνάς και στην δυτική πλευρά την διαμάχη Αθηνάς και Ποσειδώνα.

Μόλις το 40% περίπου του συνόλου του γλυπτού διακόσμου του Παρθενώνα που σώζεται σήμερα βρίσκεται στην Αθήνα. Τα υπόλοιπα 60% εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο και είναι το αποτέλεσμα της παράνομης αφαίρεσης από το λόρδο Elgin, το 1801, όταν αυτός ήταν Πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, που είχε υπό την κατοχή της την Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 97 σωζόμενους λίθους από τη ζωφόρο του Παρθενώνα, οι 56 βρίσκονται στο Λονδίνο και οι 40 στην Αθήνα. Από τις 64 σωζόμενες μετόπες, οι 48 βρίσκονται στην Αθήνα και οι 15 στο Λονδίνο. Από τις 28 σωζόμενες μορφές των αετωμάτων, οι 19 βρίσκονται στο Λονδίνο και οι 9 στην Αθήνα.

Η Ελλάδα αφότου απέκτησε την ανεξαρτησία της, απαιτεί την επιστροφή των Μαρμάρων από την Κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: