Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

Η Χερσόνησος και Μάλλια στενάζουν, στο βωμό, της ακολασίας

Εμείς τα λέγαμε. Έρχεται τώρα και η διαδικτυακή εφημερίδα pediada news να επιβεβαιώση τα χάλια που επικρατούν στα Μάλια. Διαβάστε το παρακάτω άρθρο

Eνώ ο κόσμος καίγεται βαρκούλες αρμενίζουν. Η Χερσόνησος και Μάλλια στενάζουν, στο βωμό, της ακολασίας.
Ενώ η κατάσταση εμφανίζεται ολοένα και χειρότερη για επιχειρηματίες και μικρομεσσαίους, για ξενοδόχους, για τους εμπόρους, σε όλες τις τουριστικές περιοχές και με την πτώση στην τουριστική κίνηση να φτάνει από 20-40% σε διάφορες περιοχές. Αλλά και με την οικονομική κρίση να εισβάλλει ολοένα και περισσότερο στην καθημερινότητα όλων.
Ο κόσμος να καίγεται, να ανησυχεί, κάποιες επιχειρήσεις να κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο, η κατάσταση να έχει πάρει ανεξέλεγχτες διαστάσεις, χιλιάδες εργαζόμενοι, από ξενοδοχεία, επιχειρήσεις, εμπορικά καταστήματα εφημερίδες που κινδυνεύουν να κλείσουν, μένουν άνεργοι στους δρόμους. Τόσο σε ολόκληρη την Κρήτη, όσο και στην Ελλάδα.
Οφείλουμε να πούμε ότι με ιδιαίτερα αισιόδοξα και καθησυχαστικά μηνύματα εμφανίστηκε από τα Χανιά, ο υπουργός τουριστικής ανάπτυξης κ. Μαρκόπουλος, όσο αφορά την τουριστική περίοδο, στην διήμερη επίσκεψή του στην Κρήτη.
Αλήθεια, αυτοί οι άνθρωποι που έχουν πέσει έξω για έξω και δεν τα βγάζουν πέρα τι λένε πάνω σε αυτό; Όλα καλά όλα ανθηρά πάντως τα παρουσίασε όλα ο υπουργός. Για να δούμε, η πορεία θα το δείξει τελικά. Τι να πεί κανείς;
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή που τα μηνύματα του υπουργού από την Κρήτη για τον τουρισμό και την ανάπτυξή του, ήταν αισιόδοξα. Έρευνες και μαρτυρίες εμπόρων και τουριστικών φορέων του Μακρύ γιαλού, παρουσιάζουν πτώση κατά 40% στην τουριστική κίνηση. Μιλάμε για το Μακρύ γιαλό, που μαζί με την Χερσόνησο και τα Μάλια, ήταν από τους πιο δημοφιλέστερους προορισμούς των τουριστών και επισκεπτών του νησιού.
Όμως η κρίση έχει χτυπήσει τόσο στον Μακρύ Γιαλό, όσο και τους εμπόρους σε Χερσόνησο και Μάλια που αναστενάζουν και αναπωλούν παλιούς καλούς καιρούς. Είναι πολλές ημέρες που δεν καταφέρνει κανείς από αυτούς ούτε σεφτέ να κάνει.
Από την άλλη, το επίπεδο των τουριστών που έρχεται όλο φασαρίες και προβλήματα δημιουργεί. Με αποτέλεσμα να τσιτώνει τα νεύρα των πολιτών και κατοίκων των παραπάνω περιοχών.
Τελευταίες μόδες όπως τα πάρτυ γρίπης στα Μάλλια, η παραβατικότητα στο μεγαλείο της, ζευγαράκια που κάνουν ασελγείς πράξεις μέρα μεσημέρι μπροστά στο κόσμο, χωρίς να τους νοιάζει τίποτα, έξω από εκκλησίες ακόμη, όπως έχουν σημειωθεί περιστατικά και σημειώνονται καθημερινά σε Χερσόνησο και άλλες τουριστικές περιοχές. Η Κρήτη για τους τουρίστες αποτελεί πια κέντρο ακολασίας και όχι ξεκούρασης.
Καθημερινά στην εφημερίδα μας, δεχόμαστε παράπονα, τόσο από εμπόρους, για πτώση της τουριστικής κίνησης, όσο και από διάφορα συχνά και καθημερινά πλέον φαινόμενα που έχουν συνηθίσει οι κάτοικοι ναι μέν της περιοχής αλλά που χτυπούν άσχημα πραγματικά στο μάτι ενός τρίτου ατόμου, που δεν είναι ντόπιος.
Επιτρέπεται, να σημειώνονται τέτοια περιστατικά όπως αυτά που μας περίγραψαν χθές αυτόπτες μάρτυρες, ότι γνωστό μπάρ της παραλιακής έβγαλε τα μεγάφωνα για να μην δυσαρεστήσει τους αναρχικούς πελάτες του, έξω στον πεζόδρομο, με αποτέλεσμα τα νεύρα μιας περίοικου που έμενε εκεί δίπλα, να τεντωθούν, να κατέβει έξαλλη κάτω, να ουρλιάζει και να καταλήξει από τα νεύρα της να λιποθυμήσει. Ζητώντας επιτακτικά, από τους ιδιοκτήτες των νυχτερινών κέντρων να τις κάνουν ηχομονωτικά παράθυρα με αλουμίνιο. Για να αντέξει.
Από την άλλη, στενάζουν και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων και νυχτερινών κέντρων καθώς την νύχτα με τα ξέφρενα πάρτυ περιμένουν να βγάλουν χρήμα, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, όμως τι φταίει ο αθώος κοσμάκης που δουλεύει όλη μέρα και θέλει σαν νορμάλ άνθρωπος την νύχτα να ξεκουραστεί.
Μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα. Όμως οι τουρίστες φταίνε, που τα σπάνε και τα διαλύουν όλα λες και βρίσκονται σε αρένα, αλλά μερίδιο ευθύνης έχουν και κάποιοι από τους ιδιοκτήτες. Για να διώξουν όσους δημιουργούν τέτοιες ανεξέλεγχτες καθημερινές καταστάσεις μια η δύο φορές από το μαγαζί του ο καθένας, θα ξαναπροβεί σε παρόμοιες φασαρίες. Όχι βέβαια. Θα συμορφωθεί αναλόγως. Το μάθαμε τώρα να έρχονται και να διαλύουν τα κεκτημένα του καθενός.
Από την άλλη, ούτε διαβάσεις να σέβονται με τις γουρούνες, ούτε τίποτα, να σκοτώνουν και να σκοτώνονται και μετά πίσω στην πατρίδα τους. Ενώ όλο τον υπόλοιπο χρόνο οι τουριστικοί φορείς πρέπει να πληρώνουν τα σπασμένα.
Ως πού θα πάει αυτό. Πόσες παρεμβάσεις δεν έχουν γίνει από βουλευτές του νομού, για την κατάσταση και τι σωρεία συσκέψεων δεν έχει γίνει. Το θέμα δεν είναι άγνωστο για κανένα. Αντιθέτως ευρέως γνωστό και παγκόσμιας φήμης. Όμως τίποτα δεν αλλάζει και η Χερσόνησος αλλά και οι άλλες τουριστικές περιοχές αναστενάζουν. Ζούν την απαξίωση των φασαριών και της κακής φήμης που βγαίνει πρός τα έξω το καλοκαίρι.
Ενώ έχει τόσα ωραία, αρχαία μνημεία και άλλα μέρη, σπηλιές, ενυδρεία, να αναδείξει. Τίποτα εκτός από μια σκέτη περιθωριακή ακολασία και σκηνές απείρου κάλλους διαδίδονται.
Οι βιασμοί πλέον συχνό φαινόμενο. Τα τροχαία από μεθυσμένους τουρίστες καθημερινό φαινόμενο.
Ο κόσμος στενάζει, ξεψυχά, διαμαρτύρεται, παρεμβάσεις γίνονται κατά διαστήματα, λόγος πολύς αλλά η κατάσταση παραμένει ακέραια και σταθερή. Χωρίς να μεταβάλλεται. Μόνο να αυξάνεται η αποκρουστική κατάσταση των τελευταίων χρόνων. Ειδικότερα τώρα διαμέσου και της οικονομικής κρίσης, όλα είναι πιά δυσβάσταχτα, για τους κατοίκους, επιχειρηματίες, εμπόρους και ιδιώτες των τουριστικών περιοχών. Όχι μόνο της Χερσονήσου.
Πάντως όπως προαναφέραμε, ο υπουργός εξέφρασε αισιοδοξία για την τουριστική ανάπτυξη και κίνησή του τόπου. Να βγεί να ρωτήσει κανείς στα σοκάκια τί θα του πούν άραγε.
Από την άλλη, ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο η παραβατικότητα, της ρίχνουμε λίπασμα και αυξάνεται καθημερινά, το τί δεν επικρατεί στις δημόσιες υπηρεσίες, ποιός σήμερα σέβεται τις διαβάσεις, ποιός είναι εκείνος παρά ελαχίστων εξαιρέσεων που θα κοιτάξουν και θα ενδιαφερθούν για τον πλησίον τους.
Αυτό και αν είναι. Όμως όλα έχουν την λύση τους. Χρειάζονται προσπάθεια και συμβολή τόσο των πολιτών όσο και των φορέων μπάς και ξημερώσει επιτέλους για όλους ένα καλύτερο αύριο, λίγο έστω πιο ελπιδοφόρο, για τα παιδιά του μέλλοντος, για τον αιώνα του διαδίκτυου, για τον κόσμο της τεχνολογίας, για τα επόμενα χρόνια.

Επιμέλεια κειμένου - Ρεπορτάζ : Ειρήνη Γουβιανάκη
pediada.gr
24.7.09

Δεν υπάρχουν σχόλια: