Προπέτασμα καπνού
Αγαπημένη γεύση, φανατική συνήθεια, βέβαιος καρκίνος. Οι συνέπειες του καπνίσματος είναι πολύ σοβαρές για να τις παίρνει κανείς στα αστεία.
Στριφτό ή σε πακέτο, σε μορφή πούρου ή ως καπνός πίπας, το κάπνισμα αποτελεί μια συνήθεια που προέρχεται από τους Ινδιάνους της Αμερικής. Η εξάπλωση του καπνού σε πολλές χώρες της γηραιάς ηπείρου οφείλεται σε έναν διορατικό ιεραπόστολο που μετέφερε το φυτό του καπνού στην Ισπανία. Όμως, εκείνος που «δάνεισε» το όνομά του στο κύριο δραστικό συστατικό του καπνού, τη νικοτίνη, ήταν ο Γάλλος πρέσβης Ζαν Νίκο ντε Βιλμέν. Και αυτό γιατί, το 1560, έστειλε σπόρους καπνού από τη Βραζιλία στο Παρίσι συστήνοντας το ως θεραπευτικό φυτό στην Αικατερίνη των Μεδίκων.
Στα μέσα του 19 ου αιώνα, το κάπνισμα έγινε συνήθεια της υψηλής κοινωνίας και προς τα τέλη του εμφανίστηκαν οι πρώτες βιομηχανίες τσιγάρων. Στη συνέχεια, εξαπλώθηκε τρομακτικά χάρη στα κινηματογραφικά είδωλα, αφού έγινε ταυτόσημο με την περιπετειώδη και γοητευτική εικόνα τους. Όμως, από το 1964 έχει αποδειχτεί ότι το τσιγάρο ευθύνεται για το θάνατο περισσότερων ανθρώπων απ' ό,τι συνολικά τα τροχαία ατυχήματα, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, οι ανθρωποκτονίες και οι αυτοκτονίες. Οι Ινδιάνοι, λοιπόν, που εξολοθρεύτηκαν από την εισβολήτων Ευρωπαίων, μας... εκδικούνται ετεροχρονισμένα.
Το κάπνισμα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), συνιστά μια χρόνια εθιστική νόσο, η οποία οφείλεται κυρίως στη νικοτίνη και προσδιορίζει τον καπνιστή ως ασθενή. Όπως τονίζει ο κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, MD. PhD. FCCP, πνευμονολόγος - εντατικολόγος, αναπλ. καθηγητής Φυσιολογίας της Αναπνοής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για το Κάπνισμα, η χρήση καπνού ευθύνεται για την πρόκληση πολλών καρκίνων -κυρίως του πνεύμονα-, της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, καρδιαγγειακών νοσημάτων (έμφραγμα), εγκεφαλικών επεισοδίων, στυτικής δυσλειτουργίας και πρόωρης γήρανσης. Ενδεικτικά, ο καπνός του τσιγάρου περιέχει 4.500 ενώσεις, μεταξύ των οποίων 50 από τις πλέον καρκινογόνες.
Από την άλλη, το παθητικό κάπνισμα προκαλεί κυρίως επεισόδια βρογχίτιδας και λοιμώξεις στα παιδιά, καθώς και καρκινογένεση και καρδιαγγειακά νοσήματα στους ενηλίκους. Κατά τον κ. καθηγητή, τα αντικαπνιστικά μέτρα θα βοηθήσουν ώστε οι καπνιστές να καπνίζουν λιγότερο. Διότι πολλά από τα τσιγάρα που ανάβουν δεν είναι πράγματι απολαυστικά, αλλά αποτελούν μια μηχανικά επαναλαμβανόμενη σειρά κινήσεων, συνήθως χωρίς βουλητικό περιεχόμενο. Ο καπνιστής πρέπει να συνειδητοποιήσει πως καμία εξάρτηση δεν διακόπτεται με ελαφρότητα και επιπόλαιη αντιμετώπιση. Επομένως, το πρόβλημα δεν λύνεται μόνο με το ιατρείο του ειδικού νοσοκομείου, ούτε με το καλύτερο φάρμακο διακοπής - που μόνο συμπληρωματικά στη βούληση του ίδιου του καπνιστή μπορούν να λειτουργήσουν.
Τα ειδικά φάρμακα χορηγούνται μόνο υπό ιατρική παρακολούθηση. Περιέχουν ουσίες που δρουν ανταγωνιστικά προς τη νικοτίνη. Η βουπροπιόνη είναι μια αντικαταθλιπτική ουσία που διευκολύνει τη διακοπή του καπνίσματος, ενώ η βαρενικλίνη σχεδιάστηκε αποκλειστικά γι' αυτόν το λόγο και δεν είναι ούτε υποκατάστατο νικοτίνης ούτε αντικαταθλιπτικό. Σε κάθε περίπτωση, παράλληλα με την όποια προσπάθεια του, καλό είναι ο καπνιστής να ζητήσει και επιστημονική καθοδήγηση και υποστήριξη._
Από την Ελενα Κιουρκτσή
022_GK_IΟΥΛΙΟΣ 2009
1 σχόλιο:
Oi indianoi toulaxiston den kanpizane ola ayta ta synthetika xhmika pou periexoune ta tsigara shmera. Mallon tote kai to kapnisma tha htane ligotero epivlavis gia thn ygeia.
Δημοσίευση σχολίου