Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 12 Ιουλίου 2009

ΘΕΛΕΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΚΟΨΕΤΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ;

5+1 ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ




1. «Το τσιγάρο φέρνει χαλάρωση»


Στατιστικά είναι ένα από τα βασικότερα συναισθήματα που οι καπνιστές ισχυρί­ζονται ότι αισθάνονται ύστερα από ένα τσιγάρο. Όμως, οι εργαστηριακές μελέτες δεν έχουν έως σήμερα εντοπίσει οποιαδήποτε συσχέτιση με την πρό­κληση χαλάρωσης ως αποτέλεσμα του καπνίσματος ή της νικοτίνης.



2. «Τα ελαφριά τσιγάρα βλάπτουν λι­γότερο»


Όσοι καταφεύγουν σε αυτά συνήθως έχουν την τάση να εισπνέουν πιο βαθιά τον καπνό και να παίρνουν περισσότερες ρουφήξιές, με αποτέλεσμα να ει­σέρχονται ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες βλαβερών ουσιών στους πνεύμονές.



3. «Το πούρο είναι ασφαλές»


Με βάση την Αμερικανική Πνευμονο­λογική Εταιρεία, η θνησιμότητα από καρ­κίνο σε άντρες που καπνίζουν πούρα εί­ναι 34% πιο υψηλή σε σχέση με τους μη καπνιστές και οφείλεται κυρίως σε καρ­κίνο του φάρυγγα, του λάρυγγα, του οι­σοφάγου και των χειλιών.



4. «0 θείος Γιάννης κάπνιζε μανιωδώς και δεν έπαθε τίποτα»


Η πραγματικότητα όμως είναι ότι σε κά­θε τέτοιο θείο αντιστοιχούν χιλιάδες χρόνιοι καπνιστές που πεθαίνουν νεό­τεροι, άρρωστοι και καταπονημένοι από τον εθισμό τους.



5. «Αν δεν το κόψεις με την πρώτη, ξέχνα το»


Το 59% όσων ξαναρχίζουν το κάπνισμα δηλώνουν ότι συνέβη σε κοινωνική εκ­δήλωση ή όταν άλλοι γύρω τους κάπνι­ζαν και το 37% στις ώρες μεταξύ 8 και 12 το βράδυ. 0μως, μια παρεκτροπή υπό την επίδραση μιας ευχάριστης ή δυσάρεστης συναισθηματικής κατάστασης δεν σημαίνει αποτυχία της προσπάθειας. Αντιμετωπίζεται με νέα θεραπευτική και ψυχολογική προσέγγιση καθώς και με επαναπροσδιορισμό των κινήτρων της διακοπής.



6. «Η στερητική φάση είναι εφιάλτης»


Όλοι όσοι βρίσκονται σε διαδικασία διακοπής αναφέρουν έστω και λίγα συμ­πτώματα στέρησης όπως ζάλη, ένταση, ανησυχία, αϋπνία κ.λπ. που μπορούν να απαλυνθούν με τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής.






Δεν θα το κόψετε αν:


• Η απόφαση διακοπής στηρί­ζεται αποκλειστικά στην πα­ρακίνηση και την πίεση από συγγενικά πρόσωπα.


• Δεν έχετε ισχυρό προσωπι­κό κίνητρο.


Πιστεύετε ότι τα υποκατά­στατα νικοτίνης ή ο θεραπευτής σας είναι το άλφα και το ωμέγα στην προσπάθεια σας.


• Προτιμήσετε τη μείωση και όχι την ολική διακοπή, διότι έπειτα από κάποιο χρονικό διά­στημα θα επιστρέψετε στα αρ­χικά επίπεδα κατανάλωσης τσιγάρων.


• Δεν θέτετε μικρούς και υλοποιήσιμους στόχους και απα­σχολείστε με μελλοντικές καταστάσεις (π.χ. θα τα καταφέ­ρω ως το τέλος ή και αν το ξα­ναρχίσω έπειτα από ένα μήνα).


• Αναβάλλετε την ημερομη­νία έναρξης της προσπάθειάς σας. Όσο πιο συγκεκριμένος είναι ο τρόπος εκτέλεσης μιας ενέργειας (ημέρα, ώρα και τόπος), τόσο πιο πιθανό είναι να στεφθεί από επιτυχία.



022_GK_ΙΟΥΛΙΟΣ 2009


1 σχόλιο:

sugarray είπε...

Ενδιαφέροντα στοιχεία…Μύθοι και πραγματικότητες. Εάν το θέλεις και κάνεις προσπάθεια, μπορείς!