Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΦΥΛΑΧΘΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΕΡΙΝΕΣ ΜΥΚΗΤΙΑΣΕΙΣ;


-->

Η ζεστή άμμος, τα βρεγμένα μαγιό ευνοούν τις καλοκαιρινές μυκητιάσεις


 ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΦΥΛΑΧΘΩ ΑΠΟ ΤΙΣ 

ΘΕΡΙΝΕΣ ΜΥΚΗΤΙΑΣΕΙΣ;

Οι αναμνήσεις του καλοκαιριού περιλαμβάνουν φωτογραφίες από μέρη μαγικά, ένα παρεό από το Μπαλί, έναν έρωτα που σας ακολούθησε πίσω στην πόλη και μια μυκητίαση που έκανε το δέρμα σας εμπριμέ.

Nιαμ, νιαμ, νιαμ. Ξερογλείφονται οι μύκητες, καθώς με τον ερχομό του καλοκαιριού νέοι ορίζοντες ανοίγονται μπροστά τους. Δεν χρειά­ζεται να κάνουν τίποτε περισσότερο από το να περιμένουν. Η υγρασία και η ζέστη θα ετοιμάσουν για αυτούς τις κατάλληλες συνθήκες. Και τότε εμείς, με τις γυμνές πατούσες μας, με τα βρεγμένα μας μαγιό, θα κυλιστούμε στην άμμο, θα πιούμε και λίγο αλκοόλ παραπάνω, για να ρίξουμε τις άμυνες του οργανισμού μας, και θα καλέσουμε τους μύκητες σε πάρτι. Δεν θα διστάσουν καθόλου. Θα έρθουν. Και αν δεν τους διώξουμε, θα εγκατασταθούν.

ΠΟΥ ΕΥΔΟΚΙΜΟΥΝ

Για να προσβάλουν οι μύκητες το δέρμα και να προκληθεί μυκητίαση, αφενός απαιτείται θερμότητα, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την ανάπτυξη τους, αφετέρου έντονη εφίδρωση. Οι δερμα­τικές, θερινές μυκητιάσεις μπορούν να χωριστούν σε τρεις μεγάλες κατηγορίες, αναλόγως με τους μύκητες που τις προκα­λούν: σε αυτές που οφείλονται σε δερματόφυτα, στην ποικιλόχρουν πιτυρίαση και στις μυκητιάσεις από κάντιντα (μονίλια).

Μυκητιάσεις απο δερματοφυτα

Τα δερματόφυτα προσβάλλουν το δέρμα οπουδήποτε στο σώμα, τα νύχια και τα μαλ­λιά. Πρόκειται για μύκητες που υπάρχουν στο χώμα, αλλά και στα κατοικίδια ζώα.
•Συμπτώματα: Οι βλάβες που προκα­λούν τα δερματόφυτα στο δέρμα είναι ερυ­θρές, με τάση να εξαπλώνεται η διάμετρος τους, αλλά το κέντρο τους να γίνεται καλά. Στα νύχια εμφανίζονται διάφορες αλλοι­ώσεις (πάχυνση ή λέπτυνση, κιτρίνισμα, ευθραυστότητα, γράμμωση).
•Αντιμετώπιση: Η θεραπεία μπορεί να είναι τοπική (με αλοιφές, λοσιόν, τζελ, πούδρες), συστηματική (με χάπια) ή και τα δύο. Για τα νύχια μπορεί να είναι αναγκαία η αγωγή για περισσότερο χρόνο από ό,τι για το δέρμα.

ΠΟΙΚΙΛΟΧΡΟΥΣ ΠΙΤΥΡΙΑΣΗ

Η ποικιλόχρους πιτυρίαση εμφανίζεται στον κορμό, στον λαιμό και στις ρίζες των άνω άκρων. Η μυκητίαση αυτή εκδηλώνε­ται συχνότερα το καλοκαίρι, επειδή ένας βασικός «αγωγός» μετάδοσης της είναι η άμμος της παραλίας.

Συμπτώματα: Εκδηλώνεται με τη μορφή κηλίδων, οι οποίες τον μεν χειμώνα φαίνονται καφέ στο άσπρο δέρμα, το δε κα­λοκαίρι στο μαυρισμένο φαίνονται άσπρες. Οι κηλίδες μπορεί να είναι λίγες ή πολλές και να εξαπλώνονται.
•Αντιμετώπιση: Η θεραπεία είναι εύκολη και γρήγορη. Μπορεί να χορηγη­θεί τοπική αγωγή, συστηματική αγωγή ή συνδυασμός των δύο. Επειδή υπάρχουν πολλές πιθανότητες υποτροπής, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, ο πάσχων πρέ­πει να ακολουθεί με ακρίβεια τις οδηγίες του γιατρού.
ΚΑΝΤΙΜΤΙΑΣΕΙΣ

Η κάντιντα είναι ένας μύκητας που ευνοείται πάρα πολύ από την υγρασία και τη ζέστη, γι' αυτό και οι καντιντιάσεις συνήθως εκδηλώνονται όπου υπάρχουν πτυχές στο δέρμα: κάτω από τους μαστούς, στις μεσοδακτύλιες περιοχές σε χέρια και πόδια, στις μηρογεννητικές πτυχές, στις μασχάλες.
•Συμπτώματα: Προκαλούν κοκκι­νωπές βλάβες, στις οποίες μπορεί κανείς να διακρίνει μια λευκή απόχρωση σαν να υπάρχει ένα λευκό στρώμα πάνω τους.
•Αντιμετώπιση: Η θεραπεία είναι εύκολη και γρήγορη, τοπική, συστηματική ή και τα δύο. Η διάρκεια της εξαρτάται από το τμήμα του δέρματος όπου έχει αναπτυχθεί η συγκεκριμένη μυκητίαση.

ΠΡΟΛΗΨΗ

Ακολουθήστε σχολαστική προσωπική υγιεινή.
Ρυθμίστε το σάκχαρο, αν πάσχετε από διαβήτη.
Αν ιδρώνετε πάρα πολύ, ίσως χρεια­στείτε ειδική αγωγή, με χρήση λοσιόν και απορροφητικών σκευασμάτων.
Διατηρήστε καθαρά τα πόδια σας. Εν­δείκνυνται καθημερινό πλύσιμο με σαπούνι και νερό, προσεκτικό στέγνωμα, ιδίως ανάμεσα στα δάχτυλα, και συχνή αλλαγή παπουτσιών και καλτσών για να μειώνεται π υγρασία στην περιοχή.
Αν έχετε γάτα ή σκύλο με φαγωμένο τρίχωμα, ενδέχεται να είναι μολυσμένα με δερματόφυτα. Επισκεφτείτε έναν κτηνία­τρο για να εξακριβώσει τη δερματοπάθεια και να τους χορηγήσει θεραπεία, ειδάλλως μπορεί να μολυνθούν οι άνθρωποι ή να ξανακολλήσουν.
Από το BHMagazino 12 Ιουλίου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: