Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Οι «άσχετοι» και η ταμπακιέρα της ΕΛΣΤΑΤ






Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Προφανώς δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι καταλήξαμε στον διεθνή οικονομικό έλεγχο και τελικά χρεοκοπήσαμε.

Αποδεικνύεται τώρα πως το κατεστημένο της πολιτικής και της ενημέρωσης θέλει να λέει και να ακούει μόνο αυτό που ο Τζορτζ Όργουελ στη «Φάρμα των ζώων» αποκαλούσε το «δεον να δημοσιοποιείται».

Το 2010 έκαναν το παν για να μας πείσουν ότι ορθώς η χώρα οδηγήθηκε στην τρόικα και στο Μνημόνιό της και πως δεν υπήρχε άλλη λύση, αντίθετα, επρόκειτο περί ασφαλούς καταφυγίου.

Το 2012 κάνουν το παν για να πετάξουν τη μπάλα στην εξέδρα όσον αφορά στα στατιστικά στοιχεία και στην ΕΛΣΤΑΤ.

Είναι απίστευτο πόσοι πολλοί – και πόσο πολύ άσχετοι – ασχολούνται αυτές τις μέρες με το ζήτημα αυτό, χωρίς να έχουν την παραμικρή γνώση της δικογραφίας, αλλά και αυτού καθαυτού του θέματος.

Δεν το κάνουν από άγνοια. Το κάνουν για να θολώσουν τα νερά, για να μας πείσουν ότι τάχα υπάρχουν μόνο πολιτικές και όχι ποινικές ευθύνες και για να μας υποχρεώσουν να δεχθούμε ότι το έλλειμμα του 2009 σκαρφάλωσε πράγματι στο 15,4% επί του ΑΕΠ – και επομένως ορθώς και δικαίως τραβάμε όσα τραβάμε.

Δηλώσεις, ομοβροντία επιθέσεων στους δικαστές, απόπειρα κατατρομοκράτησής τους, ένα είδος προειδοποίησης προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ώστε να υποχρεωθεί να μην θεωρήσει πλήρη τη δικογραφία και να την επιστρέψει στον οικονομικό εισαγγελέα.

Και εκπομπές, τηλεπαράθυρα, αναλύσεις. Χωρίς ούτε μια φορά να γίνει λόγος για την ταμπακιέρα.

Και κλάψες επειδή ο οικονομικός εισαγγελέας έπραξε αυτό που ορίζει ο περίφημος και γελοίος νόμος περί ευθύνης υπουργών και σύμφωνα με τον οποίο μόλις «πέσει» πάνω σε πολιτικά πρόσωπα στέλνει τον φάκελο «αμελλητί» (μάλιστα, μάλιστα) στο κενοτάφιο της Βουλής.

Κλάψες επειδή δεν κλήθηκε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ να προσκομίσει τα δικά του στοιχεία – ενώ είναι γνωστό πως αφού ο εισαγγελέας «έπεσε» πάνω σε πολιτικά πρόσωπα δεν είχε κανένα νόημα να συνεχίσει την ανάκριση. (Ας αφήσουμε που ο περί ου ο λόγος το πήγαινε από αναβολή σε αναβολή).

Αν τη συνέχιζε, θα τον κατηγορούσαν ότι παραβιάζει το νόμο και συνεχίζει την ανάκριση.

Δεν μπορεί όλοι αυτοί να μην έχουν κατανοήσει το απλό, απλούστατο: ΟΤΙ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΗ EUROSTAT ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΠΙΚΥΡΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ, όπως προβλέπει ο ιδρυτικός νόμος της Αρχής.

Είναι ή δεν είναι αυτό παραβίαση του νόμου; Είναι ή δεν είναι ποινικό αδίκημα; Μπορούσε μια τέτοια απόφαση να την λάβει μόνος του ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ χωρίς πολιτική κάλυψη; Τι άλλο θέλετε;

ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ;

Ούτε ένας – πολιτικός της μιας ή της άλλης ή της τρίτης πλευράς – ή δημοσιογράφος έχει μέχρι στιγμής αναφερθεί στο θέμα.

Ούτε ένας έχει μέχρι στιγμής κρίνει σημαντικό να αναφέρει πως ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΜΙΛΑΜΕ Η ΕΛΣΤΑΤ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΧΩΡΙΣ Δ.Σ!

Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Και μόνο γι’ αυτό (διότι υπάρχουν και πολλά άλλα στα οποία έχω επανειλημμένα αναφερθεί) ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντες ελπίζουμε να αδιαφορήσει για όλες τις ανοησίες και τις ασχετοσύνες που ακούγονται και να συνεχίσει κανονικά.

Το τι ακούγεται αυτές τις μέρες δεν λέγεται. Τα πιο γελοία επιχειρήματα.

Για παράδειγμα, μιλώντας στον Real Fm, ο πρώην υπουργός (Δικαιοσύνης μάλιστα) Χάρης Καστανίδης έθεσε μια σειρά ζητήματα που αν δεν τέθηκαν για λόγους καθαρής προπαγάνδας, τότε τον πιάνουν (και αυτόν) αδιάβαστο.

Παραβλέποντας την παράνομη σύνθεση της ΕΛΣΤΑΤ, μας υπενθύμισε πως στο ΔΝΤ πήγαμε τον Μάιο του 2010 και τα στατιστικά στοιχεία για το έλλειμμα δόθηκαν τον Οκτώβριο του 2010.

Και επομένως, ρωτά όλο αθωότητα ο κ. Καστανίδης, αφού είχαμε ήδη πάει στο ΔΝΤ, τι χρειαζόταν το μαγείρεμα των στοιχείων;

Κάνει πως δεν θυμάται πως, αν και είχαμε πάει στο ΔΝΤ, δεν είχαν ακόμη ληφθεί σκληρά μέτρα, τα οποία «νομιμοποιήθηκαν» τελικά με το μαγείρεμα των στοιχείων.

Ρωτά επίσης ο κ. Καστανίδης αν έπρεπε ή όχι τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ να μπουν στο έλλειμμα.

Γνωρίζει ότι ακολουθήθηκε η σωστή μεθοδολογία για να ενταχθούν τα ελλείμματα; Ήσαν δηλαδή τα ελλείμματα που δόθηκαν τα πραγματικά; Είναι βέβαιος γι’ αυτό; Είναι στατιστικολόγος; Πρόκειται για «επιστημονικές διαφορές», όπως τις αποκαλεί;

Γνωρίζει πως στις 19 Νοεμβρίου του 2010 η κυβέρνησή (του) εξακολουθούσε να μην έχει στη διάθεσή της τα στοιχεία των ΔΕΚΟ και ανέθεσε το συγκεκριμένο έργο σε εταιρία ορκωτών λογιστών;

Για να μην πούμε και για το άλλο: Εκεί που όλοι οι σύντροφοί του κάνουν το παν για να μας πείσουν ότι το έλλειμμα ήταν πράγματι 15,4%, υποστήριξε (ο κ. Καστανίδης) πως ο κ. Προβόπουλος είχε προβλέψει έλλειμμα της τάξης του 9,5%. Δηλαδή ούτε καν διψήφιο, για το οποίο διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ο κ. Μπεγλίτης!

Κρείττον το σιγάν, λοιπόν! Και δεν πρόκειται, κ. Καστανίδη, για σχέδιο αποδόμησης του κ. Παπανδρέου, αλλά για σχέδιο του κ. Παπανδρέου να αποδομήσει την ελληνική κοινωνία.

Η κ. Διαμαντοπούλου πάλι, μιλώντας στον Βήμα Fm, αποκάλεσε την κίνηση του οικονομικού εισαγγελέα «επικίνδυνη».

Προφανώς όχι πιο «επικίνδυνη» από την προαναγγελία «μακελειού» εκ μέρους του συναδέλφου της κ. Λοβέρδου.

Και γιατί είναι, κατά την κ. Διαμαντοπούλου, επικίνδυνη η κίνηση του εισαγγελέα; Μα επειδή, κατά τη γνώμη της, πρόκειται για στοιχεία που έχουν επικυρωθεί (τι λέτε, καλέ;) από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία και η αμφισβήτησή τους τινάζει όλη τη συζήτηση (σ.σ για το PSI) που γίνεται τώρα!

Να την τινάξει εκατό φορές, κυρία μου, αν μαγειρεύτηκε το έλλειμμα! Κι’ αν πιστεύετε ότι πρέπει να δεχθούμε το «μαγείρεμα» και να υποστούμε τα επίχειρα, τότε εσείς λέτε κάτι το πολύ επικίνδυνο.

Και τι είναι δηλαδή η Eurostat και δεν πρέπει να την αμφισβητήσουμε; Μήπως θυμάστε πόσες φορές έχει παραδεχθεί τα λάθη της, έχει ζητήσει συγγνώμη και έχει κάνει την αυτοκριτική της; Γιατί να μην την κάνει για άλλη μια φορά;

Εξ άλλου, ο τρόπος με τον οποίο ο επικεφαλής της Eurostat, Ραντερμάχερ (που τον θέλει να έλθει και να καταθέσει στον εισαγγελέα η κ. Διαμαντοπούλου), δικαιολογεί την γνωστή και αλήστου μνήμης τιμωρία της αυτοκριτικής.

Υπάρχει έγγραφό του (συνδικαλιστικού τύπου) προς όλες τις ευρωπαϊκές στατιστικές υπηρεσίες, όπου τους υπαγορεύει τι πρέπει να λένε για το ελληνικό έλλειμμα, προκειμένου, όπως γράφει στο τέλος, «το Ευρωπαϊκό Στατιστικό Σύστημα να μιλά με μια φωνή»!

Συγγνώμη, αλλά τι είναι πάλι αυτό το «Ευρωπαϊκό Στατιστικό Σύστημα»; Καινούργια εξουσία ενώπιον της οποίας καλούμεθα να υποκλιθούμε; (Βλέπετε, κυρία Διαμαντοπούλου ότι κι’ εσείς μιλάτε χωρίς να έχετε ιδέα για το θέμα και για τη δικογραφία;).

Είναι τόσο απλά τα πράγματα. Γιατί τα δυσκολεύετε; Και γιατί φυτρώνετε εκεί που δεν σας σπέρνουν, ενώ δεν γνωρίζετε τίποτε για το θέμα;

Υ.Γ. Προς κ. Καστανίδη. Αληθεύει ότι διεκδικείτε την ηγεσία του κόμματός σας; Διότι τότε θα πρέπει να ενημερώνεστε καλύτερα.

Υ.Γ. Προς κ. Διαμαντοπούλου. Τελικά τα στείλατε τα βιβλία στα σχολεία και βρήκατε τον χρόνο να ασχοληθείτε και με την επιστήμη της Στατιστικής;

http://www.elzoni.gr/html/ent/950/ent.17950.asp

Δεν υπάρχουν σχόλια: