Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

O καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και το εμβόλιο που σώζει ζωές





Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Τι πρέπει να ξέρω;
 
Η συντριπτική πλειονότητα των γυναικών στην Ευρώπη γνωρίζει λίγα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ή για το τι θα μπορούσε να κάνει για να τον προλάβει. Η ενημέρωση και η πρόληψη σώζουν ζωές.
 
Μελίσσα Στοΐλη

Μια χαρά νιώθετε. Ούτε πόνοι, ούτε αιμορραγίες, ούτε τίποτε. Γιατί να τρέχετε τώρα στους γυναικολόγους για εξετάσεις; Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι όπως τα λέτε. Οι επιστήμονες που έσκυψαν και μελέτησαν για χρόνια το θέμα λένε πως ο προληπτικός έλεγχος και ο εμβολιασμός θα μπορούσαν ουσιαστικά να εξαλείψουν τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατά του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας (ECCA) έχει τις απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα που αφορούν τη νόσο.
 
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ
 
Αυτή η μορφή καρκίνου μπορεί να προκληθεί από 13 υψηλού κινδύνου τύπους του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων. Ο συγκεκριμένος ιός μπορεί να αλλοιώσει τα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας και με τον καιρό αυτά να εξελιχθούν σε καρκίνο. Στην αρχή αυτές οι παθολογικές αλλαγές είναι ήπιες. Πολλές απλώς εξαφανίζονται από μόνες τους χωρίς θεραπεία. Μερικές φορές όμως τα αλλοιωμένα κύτταρα δεν εξαφανίζονται και μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αν δεν εντοπιστούν και αφαιρεθούν.
 
ΑΙΤΙΑ
 
Υπάρχουν περισσότεροι από 100 τύποι του ιού και περίπου 40 από αυτούς μπορούν να μολύνουν τη γεννητική περιοχή ανδρών και γυναικών. Ο ιός HPV στη γεννητική περιοχή μεταδίδεται συνήθως με τη σεξουαλική επαφή, μπορεί μάλιστα να μεταδοθεί εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο με κάθε επαφή του δέρματος και όχι μόνο με τη σεξουαλική πράξη. Η μόλυνση είναι κάτι πολύ συνηθισμένο και οι περισσότεροι ενήλικοι μολύνονται για κάποιο διάστημα στη ζωή τους χωρίς εμφανή συμπτώματα.
 
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
 
Η ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας διαρκεί αρκετά χρόνια. Αυτή η διαδικασία ξεκινάει με τη μόλυνση με υψηλού κινδύνου τύπους του HPV και οδηγεί στην ανάπτυξη παθολογικών κυττάρων στον τράχηλο της μήτρας. Αν η HPV μόλυνση δεν εξαφανιστεί από μόνη της, τα μη φυσιολογικά κύτταρα μπορεί να επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου έως ότου εξελιχθούν σε καρκίνο. Σήμερα υποστηρίζεται η άποψη ότι αυτή η διαδικασία διαρκεί 10 με 15 χρόνια.
 
Πρώιμα στάδια: Ούτε η HPV μόλυνση, αλλά ούτε τα αλλοιωμένα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας παράγουν οποιοδήποτε εμφανές σύμπτωμα. Ο έλεγχος είναι η μόνη οδός για τον εντοπισμό αυτών των πρώιμων σταδίων.
 
Προχωρημένα στάδια: Αν τα αλλοιωμένα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας εξελιχθούν σε καρκίνο, μπορούν να παρουσιαστούν συμπτώματα όπως κολπική αιμορραγία ύστερα από επαφή, ασυνήθιστα κολπικά υγρά, πόνος στη γεννητική περιοχή. Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να προκληθούν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αλλά επίσης και από άλλες καταστάσεις. Οποιαδήποτε και αν είναι η αιτία, αν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως τον γυναικολόγο σας.
 
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
 
Συστήνεται η διενέργεια του τεστ Παπανικολάου κάθε χρόνο. Το τεστ Παπανικολάου είναι η πιο παλιά ογκολογική εξέταση screening (προστέθηκε στην κλινική πρακτική τη δεκαετία του ’50) και μέχρι στιγμής θεωρείται από τις πιο αποδοτικές.
 
ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ
 
Εμβόλια που προλαμβάνουν την HPV μόλυνση προστατεύουν και από την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Δύο εμβόλια είναι διαθέσιμα για την προστασία από τους δύο πιο κοινούς τύπους του ιού, οι οποίοι προκαλούν τα 2/3 των περιστατικών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η εφαρμογή των σχολικών προγραμμάτων για τον εμβολιασμό όλων των κοριτσιών πριν από την εφηβική ηλικία αποτελεί μια σημαντική εθνική στρατηγική ελέγχου της νόσου. Συμπέρασμα; Οι εξετάσεις και ο HPV εμβολιασμός μπορούν να προσφέρουν την πιο αποτελεσματική προστασία ενάντια στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
 
Από το ΒΗΜagazinohttp://www.homefood.gr/health/home.asp?id=1281





Εμβόλιο ενάντια στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας:  
ένα σύγχρονο όπλο στα χέρια των Ελληνίδων

Από τον Ευάγγελο Παρασκευαΐδη,  
καθηγητή Μαιευτικής και Γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
 πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου


Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προσβάλλει νέες γυναίκες, σεξουαλικά ενεργές, που βρίσκονται στην αναπαραγωγική περίοδο της ζωής τους. Προκαλείται από λοίμωξη από τον ιό των Ανθρώπινων Θη­λωμάτων (ή ΗPV), ο οποίος μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή, ακό­μη κι αν δεν είναι ολοκληρωμένη. Τα ογκογόνα στελέχη του HPV δεν δίνουν συμπτώματα, αλλά με την πάροδο του χρόνου μπορεί η λοίμω­ξη να εξελιχθεί σε καρκίνο. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τα υψηλό­τερα ποσοστά λοίμωξης με ογκογόνους τύπους του HPV διαπιστώνο­νται στις ηλικίες 18 έως 24 ετών.

> 240 θάνατοι το χρόνο από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας...   
Στην Ελλάδα κάθε χρόνο εκτιμάται ότι 580 γυναίκες διαγιγνώσκονται και 240 χάνουν τη ζωή τους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Πα­ρότι, εκ πρώτης όψεως, το νούμερο δεν είναι συγκλονιστικό, σκεφτεί­τε το διαφορετικά. Αν αυτές οι γυναίκες χάνονταν σε ατύχημα, τότε το γεγονός θα κυριαρχούσε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και στα δελτία ειδήσεων, ενώ επί ημέρες θα γίνονταν ατελείωτες αναφορές στα αίτια και στους λόγους που ένα τόσο τραγικό περιστατικό δεν κατέ­στη δυνατόν να προληφθεί.

> ...μπορούν να αποφευχθούν με εμβολιασμό και τεστ ΠΑΠ
Το θετικό στην περίπτωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι ότι, σε πολύ μεγάλο βαθμό, μπορεί να προληφθεί χάρη στο συνδυασμό δύο ισχυρών συμμάχων: από τη μια με το τεστ Παπανικολάου (Paptest), που πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο με την έναρξη της σεξουαλικής ζωής και επιτρέπει τον εντοπισμό και την έγκαιρη θεραπεία τρα­χηλικών βλαβών, πριν αυτές εξελιχθούν σε καρκίνο' από την άλλη, μετον εμβολιασμό, ο οποίος έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και συνιστάται σε κορίτσια 12 έως 26 ετών, ενώ κα­λύπτεται πλήρως από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία

 > Πα πρώτη φορά η πρόληψη μιας μορφής καρκίνου είναι γεγονός

Τα δύο διαθέσιμα εμβόλια Cervarix και Gardasil προστατεύουν από τους δύο συχνότερους ογκογόνους τύπους 16 και 18 του HPV, οι οποίοι ευθύνονται για το 70% των περιστατικών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. To Cervarix έχει αποδειχτεί ότι παρέχει ευ­ρύτερη προστασία ενάντια σε άλλους ογκογόνους τύπους του ιού HPV (31,33 και 45), προσφέροντας μια συνολική προστασία από τον καρκίνο του τραχήλου, που αγγίζει το 93%. To Gardasil παρέχει προστασία και ενάντια στους μη ογκογόνους τύπους 6 και 11, που δεν σχετίζονται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αλλά ευθύνονται για το 90% των περιπτώσεων γεν­νητικών κονδυλωμάτων. Οι γιατροί είναι ενημερωμένοι για τα εμ­βόλια και θα σας προτείνουν το καταλληλότερο για σας. Αλλά και οι γυναίκες, από την πλευρά τους, οφείλουν να υιοθετούν τα μέ­τρα αυτά, ως ασπίδα προστασίας για την υγεία τους.

Από το "Κ" 
της εφημερίδας "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"
9.1Ο.2011/τ.436 

Δεν υπάρχουν σχόλια: