Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Τρόικα: Απολύσεις στο Δημόσιο και νέα μέτρα







Μέτρα ύψους 5,5% του ΑΕΠ για το 2013-2014 και απολύσεις στο Δημόσιο ζητά η τρόικα σε έκθεση για το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας η τρόικα, που δίνει στη δημοσιότητα το πρακτορείο Reuters.

(Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση)

«Οι σημερινές προβλέψεις δείχνουν μεγάλα δημοσιονομικά κενά το 2013-14. οι τρέχουσες προβλέψεις αποκαλύπτουν ένα σωρευτικό δημοσιονομικό έλλειμμα το 2013-14 της τάξης του 5,5% του ΑΕΠ. Ως εκ τούτου ουσιαστικές επιπλέον περικοπές δαπανών θα πρέπει να ανακοινωθούν και να υιοθετηθούν από την Ελλάδα τους επόμενους μήνες ιδιαίτερα όταν η Ελλάδα θα ανανεώσει το μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό της (MTFS) τον Μάιο του 2012» γράφει η τρόικα στην έκθεση της.

Για τις απολύσεις και την εφεδρεία στο Δημόσιο τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας υπογραμμίζουν ότι «η κυβέρνηση έχει εκφράσει την δέσμευση της για να μειώσει την απασχόληση στο Δημόσιο έως τουλάχιστον 150.000 άτομα την περίοδο 2011-2015. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, αναμένεται να εφαρμοστεί αυστηρά ο ήδη υπάρχων αριθμητικός κανόνας (1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις) μεταξύ των εισροών και εκροών προσωπικού, να μειωθεί η δομική εργασία και να μεταφερθούν στην εφεδρεία 15000 άτομα πριν την απόλυση τους».

Επιπλέον αναφέρουν ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας μπορεί να μειωθεί μετά το PSI στο 116,5% του ΑΕΠ το 2020 και στο 88% του ΑΕΠ το 2030. Η ανάλυση δείχνει ότι το δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής μπορεί να κάνει βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας, ενώ σημειώνει ότι η χώρα μπορεί να χρειασθεί νέο δάνειο μετά το 2014.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν τώρα ότι το πρόγραμμα μπορεί να θέσει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη διαδρομή» υπογραμμίζει η τρόικα που προειδοποιεί ότι το πρόγραμμα είναι «επιρρεπές σε ατυχήματα».

Η ανάλυση αναφέρει επίσης ότι το χρέος θα μειωθεί αρχικά μετά το κούρεμα των ομολόγων των ιδιωτών, αλλά θα αυξηθεί και πάλι στη συνέχεια στο 164% του ΑΕΠ το 2013 λόγω της συρρίκνωσης της οικονομίας και της ατελούς δημοσιονομικής προσαρμογής.

«Εφόσον ολοκληρωθεί η δημοσιονομική προσαρμογή, αποκατασταθεί η ανάπτυξη και υπάρχουν τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, θα αρχίσουν οι σταθερές μειώσεις του λόγου του χρέους. Η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει τις καλές πολιτικές έως το 2030 για να μειωθεί το χρέος κάτω από το 100% του ΑΕΠ» σημειώνει η έκθεση.

Όταν η Ελλάδα επιχειρήσει να επιστρέψει στις αγορές μετά το 2014, σημειώνει επίσης η έκθεση, θα πρέπει πρώτα να εκδώσει βραχυπρόθεσμο χρέος και να πληρώνει υψηλά επιτόκια, επειδή το χρέος της θα είναι ακόμη υψηλό, ενώ θα έχει να αποπληρώσει πρώτα τους προνομιούχους δανειστές της και θα πρέπει να αποκτήσει ένα σημαντικό ιστορικό επιδόσεων στην αγορά. «Αυτό θα αποθάρρυνε αρχικά τις μεγάλες εκδόσεις και θα σήμαινε τη συνεχιζόμενη εξάρτηση από το δημόσιο δανεισμό από τις χώρες της Ευρωζώνης με τους τυπικούς όρους δανεισμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα υλοποιεί με επιτυχία το πρόγραμμά της» αναφέρει η έκθεση. 

http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=131108&catID=11


Στον τρίτο κόσμο η Ελλάδα

«Η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται σε τριτοκοσμικό επίπεδο», αναφέρουν σε σημερινό τους άρθρο οι Financial Times Deutschland, επικαλούμενοι στοιχεία έρευνας που διενήργησε... για λογαριασμό της εφημερίδας το ινστιτούτο IFO.

Σύμφωνα με το οικονομικό ινστιτούτο, το 2012 χώρες όπως το Περού και το Βιετνάμ θα ξεπεράσουν την Ελλάδα σε ΑΕΠ, ενώ δεν αποκλείεται σύντομα η κατάσταση να επιδεινωθεί περαιτέρω.

«Εάν πραγματικά προκύψει μια δραματική ύφεση της τάξης του 8%, τότε ακόμη και το Μπανγκλαντές και η Χιλή θα ξεπεράσουν την Ελλάδα σε ΑΕΠ», επισημαίνει ο ερευνητής του IFO, Στέφεν Έλστνερ.


«Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε ύφεση, ως αποτέλεσμα της ριζοσπαστικής λιτότητας που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση», αναφέρει και σημειώνει ότι η Ελλάδα βρισκόταν το 2009 στην 35η θέση, την πέρασαν το 2010 η Ελβετία, η Αυστρία και το Χονγκ Κονγκ, ενώ το 2011 έπεσε στην 40ή θέση, κάτω πλέον και από την Ουκρανία και τη Σιγκαπούρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: