Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Ευρωκοινοβούλιο: Έρχεται νέο κούρεμα






Ευρωκοινοβούλιο: Έρχεται νέο κούρεμα



Της Δήμητρας Καδδά

Το ΔΝΤ όπως και άλλοι διεθνείς οργανισμοί και γνωστοί οικονομολόγοι έχουν τοποθετηθεί από καιρό δημοσίως υπέρ ενός νέου «κουρέματος» του δημοσίου χρέους. Για πρώτη φορά όμως συντάσσεται με την ίδια  άποψη και ένα όργανο της ΕΕ.

Το ευρωκοινοβούλιο (ΕΚ), στην έκθεση που παρουσίασε κατά την «εξέταση» της τρόικα εκτίμησε ότι θα χρειαστεί νέος κύκλος κουρέματος και μάλιστα διευκρινίζοντας ότι απαιτείται η συμμετοχή του επίσημου τομέα, καθώς λόγω του νόμου περί αγγλικού δικαίου τα περιθώρια για νέο PSI είναι μικρά.

Η έκθεση επικαλείται  απόψεις από εμπειρογνώμονες από τον ακαδημαϊκό χώρο και τις αγορές, αναφέροντας ότι πιστεύουν πως θα πρέπει να υπάρξει κάποιας μορφής αναδιάρθρωση στο μέλλον, η οποία είναι πιθανό να περιλαμβάνει τους επίσημους πιστωτές της Ελλάδας (OSI). Εκτιμάται ότι ένα PSI 2,  θα είναι μια δύσκολη υπόθεση, επειδή η Ελλάδα συμφώνησε να αλλάξει τη νομική δικαιοδοσία που διέπει τα περισσότερα των ομολόγων της από το ελληνικό στο βρετανικό δίκαιο. «Με τον τρόπο αυτό η χώρα έχει απωλέσει σημαντική ευελιξία και ένα ευρύ φάσμα επιλογών» αναφέρεται. Αναμένεται υψηλό χρέος για δεκαετίες και τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα για να περιοριστεί και να γίνει βιώσιμο.

* Οικονομική κατάσταση: Παρά την επιτυχία του  PSI και τη συμφωνία για το δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας, στοιχεία αβεβαιότητας παραμένουν τόσο από οικονομική όσο και από και πολιτική άποψη σύμφωνα  με το ΕΚ.  Ετσι, «μπορεί να μην είναι εύκολη η προσέλκυση νέων ιδιωτικών κεφαλαίων που απαιτούνται για επενδύσεις, ανάπτυξη  ανταγωνιστικότητα και απασχόληση».

* Εκλογές: Εκτιμά ότι «οι επερχόμενες εκλογές που ενδεχομένως θα πραγματοποιηθούν στις 29 Απριλίου ή στις 6 Μαΐου, θα προσθέσουν ένα ακόμη στοιχείο πολυπλοκότητας στην κατάσταση της Ελλάδας». Προσθέτει ότι «ο ηγέτης των Συντηρητικών, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις, είπε ότι θα τηρηθεί το σχέδιο, αλλά δήλωσε ότι θα μπορεί να προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευτούν κάποια μέρη από το πακέτο διάσωσης».

* Έξοδος από την κρίση: Κεντρικό στοιχείο θα πρέπει να είναι σύμφωνα με το ΕΚ η  υπερκατανάλωση την οποία η τρόικα «αντιμετωπίζει» με μείωση μισθών, δημοσίων δαπανών και αυξήσεις  φόρων. Ωστόσο, το ΕΚ αναφέρει ότι τα μέτρα δεν είναι βέβαιο ότι θα αποδώσουν καθώς  μέρος του πληθυσμού μπορεί να κρατήσει σχετικά υψηλά την κατανάλωση από αναλήψεις καταθέσεων και  με δάνεια. Έτσι, εκτιμά ότι  απαιτείται ουσιαστική αύξηση των επιτοκίων. Με αυτό τον τρόπο, συνεχίζει, θα περιοριστεί και το πρόβλημα φυγής κεφαλαίων  καθώς «οι ελληνικές τράπεζες πληρώνουν σήμερα τους καταθέτες τους με  χαμηλά επιτόκια που δεν συνιστούν κίνητρο».

Το άλλο «κλειδί» εξόδου από την κρίση είναι η ανταγωνιστικότητα. Να μειωθούν οι τιμές για να «ανακατευθύνει ελληνική ζήτηση από το εξωτερικό στα εγχώρια προϊόντα και να στηριχθεί  ο τουρισμός», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

* Νέα μέτρα: Γίνεται λόγος για το νέο πακέτο μέτρων στο δημόσιο. Αναφέρεται ότι ο κανόνας 1 πρόσληψη για  κάθε 5 αποχωρήσεις έως το 2015  στοχεύει στη μείωση του εργατικού δυναμικού στον δημόσιο τομέα  έως τότε κατά περίπου 150.000. «Αριθμοί δεν έχουν ανακοινωθεί, αλλά μπορεί να υποτεθεί ότι οι περικοπές στους προϋπολογισμούς και στη λειτουργία των διαφόρων οργάνων διοίκησης θα συνεπάγεται και απολύσεις».   

* Κοινωνία: Ειδική μνεία γίνεται για την ανεργία αλλά και στον αριθμό των λουκέτων εταιρειών που από την αρχή του 2010 φτάνουν στις 68.000 και εκτιμάται ότι θα γίνουν άλλες 53.000 στο άμεσο μέλλον. «Η ραχοκοκαλιά της οικονομίας στην Ελλάδα έχει πληγεί σοβαρά, με αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερη ανεργία» αναφέρεται. 

Για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, γίνεται λόγος για  «δευτερογενείς επιπτώσεις για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ως σύνολο, σε βάρος της κοινωνικής ειρήνης και της κοινωνίας γενικότερα».


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: