Ποιος να περίμενε, ότι μετά την σαφή τοποθέτηση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Σταύρου Δήμα, για τις αξιώσεις του χώρας μας σχετικά με τις πολεμικές αποζημιώσεις από την Γερμανία, πως «η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεών της και δεν πρόκειται να το κάνει», ότι θα ξεκινούσε μία συζήτηση στην Βουλή, η οποία εν ολίγοις θα αποδείκνυε το μέγεθος της οκνηρίας, διαχρονικά των κυβερνήσεων μας από το τέλος της κατοχής και μετά, σχετικά με το φλέγον αυτό ζήτημα, που υπολογίζεται πως αγγίζει ή και ξεπερνά τα 160 δις. ευρώ δίχως τους τόκους!
Ο κ. Δήμας δήλωσε ξεκάθαρα, πως για να διαμορφωθεί ολοκληρωμένη εικόνα, χρειάζεται περισσότερο μελέτη των στοιχείων και αξιολόγησή τους, αλλά ξεκαθάρισε πως η χώρα διατηρεί ακόμα τις δυνατότητές για τον χειρισμό του θέματος. Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε, πως το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων είναι ακόμα ανοιχτό, αλλά το χαρακτήρισε σύνθετο θέμα με νομικά και πολιτικά προβλήματα. Ο πλέον όμως αποκαλυπτικός υπουργός για το τι έχουν κάνει οι ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα για το τεράστιο αυτό εθνικό θέμα, ήταν ο νέος υπουργός Οικονομικών, κ. Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος ξεκάθαρα δήλωσε, ότι το υπουργείο δεν έχει ούτε σπιθαμή από στοιχείο για αυτή την υπόθεση.
Μάλιστα, δήλωσε πως ζήτησε να ενημερωθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου αν υπάρχουν στοιχεία για τις απαιτήσεις της χώρας, αλλά δεν προέκυψε τίποτα. Μετά από 67 δηλαδή χρόνια ούτε ένα στοιχείο από το υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα, ορθά κοφτά δήλωσε πως δεν έχει καταφέρει ακόμα να αποκτήσει πρόσβαση και αναζητά ένα αρχείο που αφορά τις πολεμικές αποζημιώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος όταν είχε ερωτηθεί επί του θέματος είχε δηλώσει πως η Τράπεζα δεν διαθέτει πρωτότυπα στοιχεία για το δάνειο και είχε παραπέμψε στο υπουργείο Οικονομικών. Απλά… τα σχόλια δικά σας!