Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Η απογραφή στην Αλβανία και ο αλβανικός εθνικισμός ως ασύμμετρη απειλή

 Η απογραφή στην Αλβανία

Ο Ελληνισμός είναι έννοια ευρύτερη από το ελληνικό κράτος. Η Ορθοδοξία είναι το πνευματικό θεμέλιο που βοηθά το έθνος να συνδέσει το παρελθόν με το μέλλον και να αποκτήσει οικουμενική διάσταση.

Η προστασία των ελληνορθόδοξων κοινοτήτων ανά την υφήλιο και πολύ περισσότερο στη γειτονιά μας είναι υποχρέωση της ελληνικής Πολιτείας. Η εκκλησιαστική και πολιτιστική διπλωματία είναι μία δραστηριότητα που ταιριάζει στην Ιστορία μας και την εθνική μας ταυτότητα, αρκεί να την ασκούμε σωστά.

Από τη γειτονική Αλβανία τα νέα δεν είναι ευχάριστα. Η απογραφή πληθυσμού και μειονοτήτων που οργανώθηκε από το αλβανικό κράτος ήταν εξαρχής σκηνοθετημένη και διαβλητή, όπως έχουμε γράψει από αυτές τις φιλόξενες στήλες. Τελικά οι ορθόδοξοι χριστιανοί υπολογίστηκαν στο 6,5% του πληθυσμού μόνον! Σε όλες τις παλαιότερες απογραφές έφταναν το 20%, το οποίο περικλείει κυρίως τους Ελληνες (περιλαμβανομένων των βλαχοφώνων), τους Αλβανούς ορθοδόξους και άλλες μικρές κοινότητες. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας καταγγέλλει ως πλαστά τα στοιχεία. Την ίδια αμφισβήτηση εκφράζουν με ανακοίνωσή τους η ελληνική οργάνωση ΟΜΟΝΟΙΑ, τα σωματεία των βλαχόφωνων Ελλήνων, οι Σερβομαυροβούνιοι της Σκόδρας και οι λίγοι φιλοσκοπιανοί της περιοχής Πρεσπών. Καλό θα ήταν η Ελλάς να ζητήσει επισήμως νέα καταγραφή με ευρωπαϊκή επίβλεψη και εγγυημένη ελευθερία και αντικειμενικότητα.

Ενδιαφέρουσα σημείωση προς τις εν Ελλάδι «Ανεξάρτητες Αρχές»: Η Ευρωπαϊκή Ενωση, που χρηματοδότησε την απογραφή, θεώρησε λογικό να απογράφεται και το θρήσκευμα. Απλώς η αλβανική κυβέρνηση «μαγείρεψε» τα στοιχεία.

Από το Πατριαρχείο Αντιοχείας ευτυχώς τα νέα είναι ευχάριστα. Το Πρεσβυγενές Πατριαρχείο, που ποιμαίνει τους Ρουμ Ορτοντόξ (δηλαδή αραβόφωνους ορθοδόξους που δηλώνουν Ρωμηοί) της Συρίας, του Λιβάνου, του Ιράκ και «πάσης Ανατολής», εξέλεξε Ελληνα υπήκοο ως νέο Πατριάρχη. Ο Ιωάννης ο 10ος είναι βεβαίως Σύρος και αραβόφωνος, αλλά ψυχικά και μορφωτικά έχει δεθεί με την Ελλάδα. Διδάκτωρ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και άριστος ελληνομαθής, ζήτησε και πήρε προ ολίγων μηνών την ελληνική υπηκοότητα. Διακονούσε μέχρι σήμερα το ποίμνιο του Πατριαρχείου στην Κεντρική και τη Δυτική Ευρώπη.

Αναμένεται να ενισχύσει τους δεσμούς με την Ελλάδα, σε μία περίοδο που η έδρα του Πατριαρχείου, η Δαμασκός, πλήττεται από τον συριακό εμφύλιο.

Η πολιτιστική μας διπλωματία αποκτά έναν νέο πολύτιμο συνεργάτη.

Κων/νος Χολέβας

http://www.dimokratianews.gr/content/12328/η-απογραφή-στην-αλβανία




Γιατί δεν πρέπει να αγνοηθούν οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις επίσημων της γειτονικής χώρας





του Μάνου Ηλιάδη

Οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις Αλβανών επισήμων, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα και η έξαρση του εθνικισμού που επικρατεί στο μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού φάσματος της χώρας και σε μάζες του αλβανικού λαού επανέφεραν... στην επικαιρότητα έναν προβληματισμό που είχε ατονήσει εδώ και καιρό στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένως, εάν οι εξελίξεις αυτές προοιωνίζονται μελλοντικές καταστάσεις που, υπό ορισμένες συνθήκες, θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν δυνητικές απειλές ασφαλείας για την Ελλάδα.

Για τους οπαδούς της θεωρίας Βενιζέλου περί «στρατηγικής ψυχραιμίας», η άνοδος του εθνικισμού στην Αλβανία και οι συναφείς με αυτήν εκδηλώνεις και η ρητορική περί «Φυσικής Αλβανίας» κ.λπ., που υιοθετεί όλο και μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού φάσματος της γειτονικής χώρας, δεν είναι θέματα που πρέπει να μας απασχολούν σοβαρά. Η άποψη μας είναι ότι όλο αυτό το πλέγμα δηλώσεων, δραστηριοτήτων και γεγονότων θα πρέπει να θεωρηθεί τάσεις οι οποίες δεν πρέπει να αγνοηθούν. Με άλλα λόγια, οι εξελίξεις αυτές δεν πρέπει να ιδωθούν στατικά, υπό το πρίσμα του παρελθόντος ή του παρόντος, αλλά σε έναν μελλοντικό ορίζοντα που θα προσδιορίσουν οι εν λόγω τάσεις, οι οποίες δεν έχουν ακόμη αποκρυσταλλωθεί.

Το πρίσμα

Για να ξεκαθαρίσουμε το θέμα, η στήλη δεν θεωρεί ότι η Αλβανία συνιστά απειλή για την Ελλάδα. Συμμερίζεται, όμως, την άποψη που εμπεριείχε και η τελευταία εγκεκριμένη Πολιτική Εθνικής Άμυνας (ΠΕΑ), ότι υπό ορισμένες συνθήκες μπορεί να αποτελέσει δυνητική απειλή υπό την έννοια βέβαια της ασύμμετρης.

Υπό το πρίσμα αυτό, ενδιαφέρον έχει να δει κανείς τα μέσα και τις μεθόδους που ακολουθήθηκαν στο Κόσσοβο και εμφανίστηκαν και στην ΠΓΔΜ και κυρίως τις δομές που χρησιμοποιήθηκαν στις διάφορες εξελίξεις και στα γεγονότα στις εν λόγω περιοχές, χωρίς την άμεση ανάμειξη της επίσημης Αλβανίας.

Στο επίπεδο αυτό οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι κυρίαρχο καθοδηγητικό όργανο που χαράσσει πολιτική και στρατηγικές είναι το Παγκόσμιο Αλβανικό Συμβούλιο. Σε αυτό συμμετέχουν η Αλβανοαμερικανική Λίγκα οι Αλβανοί του Κοσσόβου, της ΠΓΔΜ, του Πρέσεβο και του Μαυροβουνίου, αντιπρόσωποι από την ομοσπονδία αλβανικών οργανώσεων στην Τουρκία, ομοίως αντιπρόσωποι από την Ιταλία και την Ελβετία καθώς επίσης και αντιπρόσωποι της αλβανικής διασποράς (μετανάστες) και -κατά πληροφορίες- και του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι προτεραιότητες και οι στόχοι, σε αυτή τουλάχιστον τη φάση, αναφέρεται ότι είναι η αναγνώριση του Κοσσόβου, το θέμα των Αλβανών των Σκοπίων (αύξηση επιρροής τους, πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας της Αχρίδας, ομοσπονδία, χαλαρή συνομοσπονδία και μακροπρόθεσμα η ένωση με το Κόσσοβο), βελτίωση θέσεως των Αλβανών στο Μαυροβούνιο καθώς επίσης και στο Πρέσεβο.

Στο ίδιο πλαίσιο τοπο­θετείται και το FBKSh (Μέτωπο για την Εθνική Ένωση των Αλβανών), το οποίο έως τις 14 Ιουλίου 2002 ήταν γνωστό ως KCMTSh, η πολιτική πλατφόρμα του οποίου ανακοινώθηκε στις 12 Αυγούστου 2001. Η περιφερειακή οργάνωση του Μετώπου περιλαμβάνει επιτροπές στα Τίρανα στην Πρίστινα, στα Σκόπια, στην Πρέβεζα καθώς και επιτροπή της αλβανικής διασποράς.

Το ένοπλο σκέλος των παραπάνω είναι ο αποκαλούμενος Αλβανικός Εθνικός Στρατός, AKSh, ο οποίος περιλαμβάνει περί τους 5.000 με 7.000 εκπαιδευμένους μαχητές, με εμπειρία από τις συγκρούσεις στο Κόσσοβο (1999) και στην ΠΓΔΜ (2001). H δύναμη αυτή έχει ανανεωθεί σε σημαντικό βαθμό λόγω εντάξεως αρκετών μαχητών του UCK στη Δύναμη Ασφάλειας του Κοσσόβου (Forca e Sigurisese Kosoves), εσωτερικών αντιπαραθέσεων, ηλικίας, εντάξεώς τους σε πολιτικούς θεσμούς, αναχωρήσεως στο εξωτερικό (που σε μεγάλο ποσοστό θα συστρατευθούν ή θα συμμετάσχουν με κάθε τρόπο σε μελλοντικές επιχειρήσεις) κ.ά.

Η έδρα στρατηγείου είναι στην Πρίστινα η δε δύναμη αυτή διατηρεί την οργανωτική δομή του πρώην UCK. Στην πραγματικότητα, η εν λόγω δύναμη είναι η μοναδική παρακρατική ένοπλη δύναμη των Αλβανών εθνικιστών, η οποία χρησιμοποιεί κατά περίπτωση την ονομασία UCK (Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσόβου) ή UCC (Απελευθερωτικός Στρατός της Τσαμουριάς).

Οι πυρήνες

Σημειώνεται ότι στη χώρα μας έχουν αναφερθεί πυρήνες στην Πρέβεζα και την Παραμυθιά, ενώ έχουν πλειστάκις ανακαλυφθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες κρύπτες όπλων, που ανήκουν σε Αλβανούς, στην Ήπειρο, στη Β.Δ Μακεδονία και στα περίχωρα της Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, η πληροφοριακή κάλυψη του παρακρατικού αυτού μηχανισμού παρέχεται κρυφίως από οργανωμένους πυρήνες στις περιοχές ενδιαφέροντος της αλβανικής υπηρεσίας πληροφοριών ShiSh, στην υπηρεσία πληροφοριών του Κοσσόβου και την άτυπη υπηρεσία πληροφοριών των Αλβανών στην ΠΓΔΜ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δύο ονόματα που σχετίζονται άμεσα με την ηγεσία του αποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού της Τσαμουριάς είναι ο Αλβανός δικηγόρος Idajet Beqiri, 58 ετών, ιδρυτής του Μετώπου FBKSh, που χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο «Alban Vjosa», ενώ ο φερόμενος ως υπαρχηγός του είναι γνωστός με το ψευδώνυμο «Commander Remi». Επαφές με τον Idajet Beqiri αναφέρεται ότι διατηρεί ο Shpetin Idrizi, πρόεδρος του αλβανικού κόμματος PDIU (Κόμμα για Δικαιοσύνη, Ένταξη και Ενότητα – Partia per Drejtesi, Integrim dbe Unitet) των Τσάμηδων, ενώ βασικός υποστηρικτής και χρηματοδότης της όλης οργανώσεως θεωρείται ο Κοσοβάρος επιχειρηματίας της Ελβετίας Behgjet Pacolli (μια αναζήτηση στο διαδίκτυο αξίζει τον κόπο), ιδιοκτήτης μεταξύ άλλων της εταιρίας Mabetex Group.

Ο υποκινητής

Βασικός υποκινητής του κινήματος της λεγόμενης Μεγάλης Αλβανίας είναι ο Κότσο Ντανάι (Koco Danaj), ο οποίος έχει εκδώσει βιβλίο και προπαγανδιστικά φυλλάδια για το θέμα αυτό. Ο Ντανάι, από το 2009 έως και σήμερα, οργανώνει και συντονίζει τους ανά τον κόσμο Αλβανούς μετανάστες, έχοντας εκδώσει και μπροσούρα με τη βασική προπαγανδιστική γραμμή και επιχειρηματολογία για το συγκεκριμένο θέμα.

Η «μαφία» που έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα


ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ επικίνδυνη συνιστώσα μιας δυνητικά επικίνδυνης καταστάσεως είναι το οργανωμένο έγκλημα αλβανικής προελεύσεως, το οποίο έχει αποκτήσει πλέον στέρεες βάσεις στην Ελλάδα και σε περίπτωση σχεδίων αποσταθεροποιήσεως της χώρας θα μπορούσε να παράσχει «μισθωμένες υπηρεσίες» προς τον σκοπό αυτό. Στοιχεία που βασίζονται κυρίως σε εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ, αναφέρουν ότι η λεγόμενη «αλβανική μαφία» ελέγχει περί το 80% της λιανικής διακινήσεως ηρωίνης στην Ελλάδα, περί το 50% της χονδρικής και λιανικής διαθέσεως χασίς, το 90% της παράνομης διακινήσεως όπλων, το 50% των κυκλωμάτων εκδιδόμενων γυναικών, είναι υπεύθυνη για το 50% των ένοπλων ληστειών, ενώ σε πολλές περιοχές πωλεί προστασία ή διαχειρίζεται το παραεμπόριο, παρέχει προστασία στο 30% των παράνομων χαρτοπαικτικών λεσχών, συμμετέχει με ανοδική τάση στην πλαστογραφία και τη διευκόλυνση εξόδου από τη χώρα λαθρομεταναστών κ.ά.

Τα κέρδη από τις παράνομες αυτές δραστηριότητες είναι τεράστια, γεγονός που καθιστά το ελεγχόμενο από τους Αλβανούς οργανωμένο έγκλημα ιδιαίτερα επικίνδυνο. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των αλβανικών κυκλωμάτων είναι ότι λειτουργούν περίπου ως παρακρατικοί μηχανισμοί, εκτελώντας επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών, αντιπληροφοριών, διαθέτουν λογιστική υποστήριξη (διατηρούν «ασφαλή σπίτια», οχήματα, διαδρομές διαφυγής κ.λπ.). Μεγάλη έμφαση δίνεται επίσης στη δικτύωση με Έλληνες που είναι ευεπίφοροι σε χρηματισμό.

Μια εκτίμηση που αξίζει μελέτης είναι ότι η σημαντική αυτή δύναμη των Αλβανών παρανόμων μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποσταθεροποιητικός μηχανισμός σε περίπτωση που τους προσφερθεί το ανάλογο αντίτιμο ή αντάλλαγμα από τη χώρα καταγωγής τους ή όποια άλλη ξένη δύναμη έχει συμφέρον προς τούτο. Ένα μόνο σχετικό παράδειγμα, για λόγους οικονομίας χώρου: Τον Θεόφιλο Γεωργιάδη τον δολοφόνησαν στην Κύπρο Ελληνοκύπριοι κακοποιοί κατόπιν συνεργασίας τους με το τουρκικό οργανωμένο έγκλημα που, φυσικά, ενεργούσε κατ΄ εντολήν των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.

(ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 22 - 23/12/2012)



Δεν υπάρχουν σχόλια: