Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

ΣΚΑΝΔΑΛΟ : Ανέπαφες οι διπλές συντάξεις βουλευτών και δημάρχων!



Απέφυγαν τη μέγγενη των περικοπών οι συντάξεις των βουλευτών και των τοπικών αρχόντων, καθώς η σχετική διάταξη που περιλαμβάνεται στο νόμο 4093/12 και προβλέπει την περικοπή των συντάξεών τους κατά 20% ή 30% δεν εφαρμόστηκε στις 31 Ιανουαρίου, και μάλιστα δεν θα εφαρμοστεί ούτε στο τέλος Φεβρουαρίου!
 
Δεν είναι όμως η μόνη «ιδιότυπη ασυλία» που φαίνεται ότι εξασφάλισαν έστω και προσωρινά, οι βετεράνοι της πολιτικής και οι τοπικοί μας άρχοντες, καθώς οι μειώσεις όταν γίνουν (λέγεται για το τέλος Μαρτίου) θα υπολογιστούν διαφορετικά από τις μειώσεις που έγιναν στους υπόλοιπους 2 και πλέον εκατομμύρια συνταξιούχους της χώρας!
 
Οι συντάξεις των πρώην βουλευτών, των πρώην δημάρχων νομαρχών, και κοινοταρχών, ενώ θα έπρεπε να είναι οι πρώτες από τις οποίες θα ξεκινούσαν οι μειώσεις του τρίτου μνημονίου, εντούτοις «ως δια μαγείας» (σ.σ: και δια μαγειρέματος), θα κοπούν τελευταίες, καθώς όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Τύπος της Κυριακής, οι μειώσεις προγραμματίζονται να γίνουν –πλην απροόπτου- στο τέλος Μαρτίου, και μάλιστα με «λογιστικά κόλπα» που θα περιορίζουν τα τελικά ποσά των περικοπών!
 
Η διάταξη που αναφέρεται στην παράγραφο «θ» του ενός και μόνου άρθρου του νόμου 4093/12, και η οποία δεν έχει εφαρμοστεί, προβλέπει ότι οι καταβαλλόμενες κατά την 1-1-2013, κανονιζόμενες συντάξεις των βουλευτών και των αιρετών οργάνων των ΟΤΑ α΄και β΄βαθμού που λαμβάνουν και δεύτερη κύρια σύνταξη από οποιοδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης ή το Δημόσιο, μειώνονται κατά 20%. Το ποσοστό μείωσης ορίζεται στο 30% εάν τα ανωτέρω πρόσωπα λαμβάνουν και τρίτη σύνταξη συμπεριλαμβανομένης και της βουλευτικής ή της χορηγίας.
Η διάταξη λέει ότι ένας πρώην δήμαρχος ή βουλευτής που παίρνει δυο συντάξεις, μια βουλευτική έστω 3000 ευρώ και μια εξ επαγγέλματος (γιατρού, δικηγόρου, μηχανικού, κ.α), έστω 1.800 ευρώ, τότε η βουλευτική ή δημαρχιακή σύνταξη θα κοπεί κατά 20%, και θα πέσει στα 2.400 ευρώ.

Αν τώρα υπάρχουν συνολικά τρείς κύριες συντάξεις, τότε η βουλευτική κόβεται κατά 30% και από 3.000 ευρώ θα έπρεπε να πέσει στα 2.100 ευρώ από την 1η/1/2013.
Η μείωση αυτή λοιπόν δεν έγινε στις 31 Ιανουαρίου που πληρώθηκαν οι κομμένες συντάξεις Φεβρουαρίου, σε όλους (σχεδόν) τους λοιπούς συνταξιούχους, και δεν θα γίνει ούτε στη σύνταξη του Μαρτίου, αλλά, προγραμματίζεται πλέον να γίνει στη σύνταξη Απριλίου, που θα πληρωθεί στο τέλος Μαρτίου!
Και δεν είναι μόνο αυτό, καθώς από τη στιγμή που δεν έγινε η μείωση κατά 20% ή 30% στη βουλευτική σύνταξη εφόσον υπάρχουν δυο ή και τρείς κύριες συντάξεις, δεν μπορεί να γίνουν ούτε οι άλλες μειώσεις, δηλαδή πάει πίσω και η μείωση του ΛΑΦΚΑ όπως και η νέα μείωση κατά 5%-20%! Καθώς όπως προβλέπει η διάταξη, οι επόμενες μειώσεις του μνημονίου, θα υπολογιστούν αφού πρώτα γίνει η περικοπή 20%, ή 30%!
Την ώρα λοιπόν που υπουργοί της κυβέρνησης επιδεικνύουν ιδιαίτερη, αν όχι και μοναδική σπουδή και εμμονή για το πώς θα καμουφλάρουν τους νέους φόρους, (και ίσως τα επόμενα μέτρα) και τη στιγμή που τα 2 και πλέον εκατομμύρια συνταξιούχων της χώρας, ακόμα προσπαθούν να συνέλθουν από το σοκ των ποσών που πληρώθηκαν στις 31 Ιανουαρίου, αποκαλύπτεται ότι ένα τμήμα της ελληνικής κοινωνίας και μάλιστα προερχόμενο από την πολιτική, βρίσκεται εκτός περικοπών!

Ο λόγος που δεν …πρόλαβαν να κόψουν τις βουλευτικές και δημαρχιακές συντάξεις είναι ότι, οι αρμόδιες υπηρεσίες, όπως πληροφορήθηκε ο Τ.τ. Κ. από αρμόδια πηγή, δεν κατάφεραν να στείλουν και να διασταυρώσουν τα μητρώα των συνταξιούχων που παίρνουν σύνταξη βουλευτή, δημάρχου νομάρχη, και κοινοτάρχη, ταυτόχρονα με δεύτερη ή και τρίτη κύρια σύνταξη. Δεν πρόλαβε δηλαδή το «σύστημα»να βρεί τους λίγους, αλλά είχε χρόνο να πιάσει τους πολλούς στις μειώσεις που έγιναν στις 31 Ιανουαρίου. Παρά την ομολογουμένως γραφειοκρατική εμπλοκή στις διασταυρώσεις, δεν υπήρξε όμως ιδιαίτερη πίεση από τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα για να επισπευσθούν οι μειώσεις.

Το θέμα όμως έχει και άλλη μια εξίσου απίστευτη διάσταση, καθώς έτσι όπως διατυπώθηκε στο νέο μνημόνιο η σχετική διάταξη, ο τρόπος που θα γίνουν (όταν γίνουν) οι μειώσεις στις «βουλευτικές» και «δημαρχιακές» συντάξεις δεν θα είναι ίδιος με τον τρόπο που γίνονται στις συντάξεις των απλών συνταξιούχων της χώρας, αλλά διαφορετικός και τέτοιος που να περιορίζει τις απώλειες!

Ενώ λοιπόν σε όλες τις συντάξεις των απλών πολιτών, μπαίνει πρώτα η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, 3% ως 14% και μετά ακολουθούν όλες οι επόμενες μειώσεις του μνημονίου, στις συντάξεις των βουλευτών και πρώην δημάρχων νομαρχών κ.λπ, αποφασίστηκε να γίνει πρώτα η μείωση 20%, ή 30% και μετά να μπεί η ΕΑΣ με τις επόμενες περικοπές.
Αυτή η «λογιστική τακτοποίηση» έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζει τις τελικές μειώσεις.
Μπορεί να δείχνει εντυπωσιακό, να γίνεται πρώτα μείωση 20% σε σύνταξη 3.000 ευρώ, αλλά στο τέλος υπάρχει κέρδος από το να επιβαλλόταν πρώτα ο ΛΑΦΚΑ (12% στην κλίμακα των  3.000 ευρώ) και στη συνέχεια οι άλλες μειώσεις.
 
Ένα παράδειγμα που επεξεργάστηκε ο «Τ.τ.Κ», δείχνει πως γλιτώνουν τις μεγαλύτερες μειώσεις:

Σε σύνταξη 3.000 ευρώ, αν μπεί πρώτος ο ΛΑΦΚΑ (-12%) η περικοπή είναι 360 ευρώ. Ακολούθως με τη μείωση 20% στο τμήμα άνω των 1.200 ευρώ, η μείωση είναι 288 ευρώ. Με την επόμενη περικοπή 12% στο τμήμα άνω των 1.300 ευρώ, φεύγουν άλλα 126 ευρώ. Στη συνέχεια με τη νέα μείωση κατά 15%, η σύνταξη φτάνει στα 1.892 ευρώ. Και αν έμπαινε σε αυτό το ποσό η περικοπή της βουλευτικής σύνταξης κατά 20%, τότε θα έμεναν 1.513 ευρώ.

Στη διάταξη της παραγράφου «θ» όμως ο ΛΑΦΚΑ και οι επόμενες μειώσεις θα υπολογιστούν αφού πρώτα γίνει η περικοπή της βουλευτικής σύνταξης. Με αποτέλεσμα οι απώλειες να συγκρατούνται και η τελική σύνταξη να καταλήγει στα 1.620 ευρώ, αντί για 1.513 ευρώ. 
 
Αυτή η διαφορετική μεταχείριση όμως ως προς τη σειρά που επιβάλλονται οι περικοπές, είναι πιθανό, αν όχι βέβαιο, ότι θα προκαλέσει μεγαλύτερες αντιδράσεις, καθώς ακόμη και αν κοπούν στο τέλος Μαρτίου έστω και καθυστερημένα οι βουλευτικές συντάξεις, στην πράξη θα έχουν κοπεί λιγότερο απ΄ότι των υπολοίπων συνταξιούχων με τα ίδια ποσά.


ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
http://www.e-typos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: