Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Κώδωνας κινδύνου για την κυβέρνηση η μείωση των εσόδων




 
Δε χρειάζεται να είναι κανείς προφήτης για να προβλέψει ότι το κίνημα «δεν έχω να πληρώσω» είναι αυτή τη στιγμή το ισχυρότερο στην Ελλάδα. Το έχουμε επισημάνει και από το antinews ότι οι υπερβολικοί φόροι θα οδηγήσουν σε στάση πληρωμών και κατ’ επέκταση σε «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό. 
 Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν ρήτρες στο τρίτο Μνημόνιο που προβλέπουν νέα μέτρα σε περίπτωση που εκτροχιαστεί το πρόγραμμα.

Επομένως, δε θα πρέπει να μας εκπλήσσουν τα στοιχεία που έδωσε η κυβέρνηση για τα έσοδα του προϋπολογισμού τα οποία δείχνουν σημάδια σημαντικής καθυστέρησης. Από τον πρώτο κιόλας μήνα του 2013 τα έσοδα υποχώρησαν κατά 7% σε σύγκριση με το στόχο και κατά 16% σε σχέση με πέρυσι. Έτσι, τα έσοδα που εισπράχθηκαν ήταν 4,050 δισ. ευρώ από 4,357 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος για το συγκεκριμένο μήνα.

Συνολικά η «μαύρη τρύπα» είναι 305 εκατ. τον Ιανουάριο με το μεγάλο πρόβλημα να εντοπίζεται στα έσοδα από τον ΦΠΑ όπου καταγράφεται μείωση 15%.
Άλλωστε, πριν μερικές ημέρες ανακοινώθηκε ότι ένας στους πέντε ελεύθερους επαγγελματίες δεν υποβάλλει δήλωση ΦΠΑ. Εισπράττει δηλαδή το φόρο από τους καταναλωτές αλλά δεν τον καταβάλλει.

Χρειάζεται άραγε να είναι κανείς οικονομολόγος για να διαπιστώσει πως η επικείμενη κατάρρευση των εσόδων τινάζει στον αέρα όλο τον προϋπολογισμό; Χρειάζεται επίσης να είναι κανείς ειδήμων για να αντιληφθεί ότι πρόκειται κατά ένα μέρος για φοροκλοπή αλλά για το μεγαλύτερο μέρος ευθύνεται η αδυναμία πληρωμής φόρων;

Άραγε στην κυβέρνηση δεν είχαν σκεφτεί ότι θα καταρρεύσει ο ΦΠΑ αφού η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης έχει βουτήξει κατά 70%;

Μήπως χρειάζεται… διδακτορικό για να καταλάβει κανείς ότι με τον τζίρο στην αγορά να είναι μειωμένος από 10% έως 20% είναι αδύνατο να υπάρξουν έσοδα;
Ή μήπως δεν είχαν προβλέψει το μέγεθος της ύφεσης και τώρα εξεπλάγησαν από τις ουρές για λίγα δωρεάν πορτοκάλια και λαχανικά;

Η τρόικα έρχεται με… λυμένα τα ζωνάρια καθώς εκτός από τις καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις θα έχει λόγο να μας πιέσει και για τα έσοδα. Άλλωστε, όπως όλοι γνωρίζουμε, οι τροικανοί είναι παντελώς αδιάφοροι για το λάθος του ΔΝΤ, το μέγεθος της ύφεσης ή τα συσσίτια της ντροπής.

Στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν απανωτές συσκέψεις για το πώς θα καλύψουν τη «μαύρη τρύπα» αλλά αποτέλεσμα δε βγαίνει. Ούτε κανένα θαύμα περιμένουν να γίνει ξαφνικά ενώ και τα έσοδα από τα ακίνητα τίθενται εν αμφιβόλω.

Μόνη ελπίδα είναι η μάχη κατά της φοροδιαφυγής, αλλά αυτά τα έχουμε ακούσει χρόνια τώρα. Λέγεται ότι θα αρχίσει το κυνήγι των 1.000 ληξιπρόθεσμων οφειλετών ενώ ασκούνται πιέσεις για όσους χρωστάνε ακόμη και μικροποσά με την απειλή της κατάσχεσης περιουσίας ή μισθού.

Το πρόβλημα είναι τεράστιο και απειλεί όχι μόνο τις επόμενες δόσεις προς την Ελλάδα αλλά και το στόχο για έξοδο από την ύφεση και ανάπτυξη από τον επόμενο χρόνο. Κάποιοι, φυσικά, έχουν ήδη αρχίσει να δημιουργούν κλίμα για νέα… μέτρα, ωστόσο, είναι αστεία ακόμη και η συζήτηση ενός τέτοιου ενδεχόμενου. Εδώ ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει με τα τωρινά δεδομένα θα το κάνει με επιπλέον «τσεκούρωμα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα, πέρα από τα έσοδα θα εστιάσει σε ένα κορυφαίο ζήτημα, απαρέγκλιτη μνημονιακή υποχρέωση. Τις απολύσεις 25.000 δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο 2013. Τα νομικά τερτίπια, οι διαθεσιμότητες, οι μετακινήσεις και όσα άλλα σκαρφίστηκε η κυβέρνηση για να κερδίσει χρόνο δεν πείθουν και πλέον βρίσκεται αντιμέτωπη με το ζήτημα των απολύσεων που μπορεί να φέρει κοινωνική αναταραχή.

Η κυβέρνηση και η Ελλάδα γενικότερα μπορεί να πήραν ανάσα από τη δόση – μαμούθ, όμως, θα χρειαστεί πολύς καιρός για να υπάρξουν καλά νέα στην πραγματική οικονομία και την καθημερινότητα. Και μέχρι τότε οι «βόμβες» στην αυλή του Μαξίμου θα είναι αρκετές.

Πρώτη, και καλύτερη φυσικά η πορεία του προϋπολογισμού που σύμφωνα με τα έσοδα Ιανουαρίου δεν πάει καθόλου καλά.

Δεύτερη, που σχετίζεται με την πρώτη είναι ο φόβος νέων μέτρων με βάση της ρήτρα επίτευξης στόχων. 

Τρίτη, οι απολύσεις στο Δημόσιο που αν δε γίνουν και επιμείνουμε σε «κολπάκια» α λα Ελληνικά, ξεφεύγουμε εντελώς από το στόχο.

Τέταρτη, οι ιδιωτικοποιήσεις που «σέρνονται» στο ΤΑΙΠΕΔ κι αν δεν υπάρξουν κινήσεις τους επόμενους 2-3 μήνες θα πέσουν κεφάλια.

Πέμπτη, οι πολιτικές αντιπαραθέσεις εντός της τρικομματικής κυβέρνησης αλλά και η αναταραχή που δημιουργούν οι οργανωμένες επιθέσεις βουλευτών, κυρίως της ΝΔ σε βάρος του Γ. Στουρνάρα οι οποίες όμως έχουν στόχο τον Αντ. Σαμαρά.
Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με μια ανύπαρκτη αξιωματική αντιπολίτευση που αγωνίζεται να μαζέψει πότε τον έναν που μιλά για επιστροφή στη δραχμή, πότε τον άλλον που μιλά για τα Ίμια και πότε για τον τρίτο που στηρίζει τους τρομοκράτες.

Επομένως, ο βασικός αντίπαλος της κυβέρνησης είναι ο… κακός της εαυτός. Αν δεν μπορέσει να απασφαλίσει τις βόμβες της σε σύντομο χρονικό διάστημα το μικρότερο που θα έχει πετύχει είναι να καταρρεύσει η ίδια. Το μεγαλύτερο όμως θα είναι η κατάρρευση της χώρας. Ας ανασκουμπωθούν λοιπόν ορισμένοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή κι ας βρουν λύσεις.

Από την άλλη, ας σιωπήσουν κι όλοι αυτοί οι μετά Χριστόν προφήτες, οι τιμητές των πάντων που κάνουν κριτική σαν μια… τσογλανοπαρέα, για να θυμηθούμε και τον Δ. Σαββόπουλο. Όλοι αυτοί που όταν είχαν υπουργικούς ή άλλους θώκους τα έκαναν μαντάρα και τώρα βάζουν μπουρλότα σε μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης.

πηγή: antinews.gr 

http://www.realpolitics.gr/archives/author/admin/

Δεν υπάρχουν σχόλια: