Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Βήμα σταθεροποίησης από την Ιταλία



Θετική η αντίδραση των αγορών μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον Ενρίκο Λέτα

Reuters

Θετική ήταν χθες η αντίδραση των αγορών στον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία, καθώς και στις προγραμματικές δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού, Ενρίκο Λέτα, για παράλληλη προώθηση της ανάπτυξης και της δημοσιονομικής εξυγίανσης με ταυτόχρονη άσκηση πίεσης κατά της ακραίας λιτότητας στην Ευρωζώνη. Το κόστος δανεισμού της γειτονικής χώρας υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2010 και οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν ανοδικά όπως, άλλωστε, και το ευρώ. Ωστόσο, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s επισημαίνει πως η κατάσταση στην Ιταλία παραμένει δύσκολη και εξακολουθεί να θεωρεί πιθανή μια προσφυγή της στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Μετά την ορκωμοσία του Λέτα, το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών άντλησε τρία δισ. ευρώ σε δημοπρασία δεκαετών ομολόγων που υπερκαλύφθηκε 1,42 φορές ενώ η απόδοση υποχώρησε στο 3,94% από το 4,66% της αντίστοιχης δημοπρασίας του Μαρτίου. Επιπλέον, το ιταλικό Δημόσιο άντλησε άλλα τρία δισ. ευρώ σε δημοπρασία πενταετών ομολόγων με μέση απόδοση 2,84% ενώ του Μαρτίου ήταν 3,65%. Το ευρώ κινήθηκε ανοδικά και το απόγευμα κυμαινόταν στο 1,3084 δολάρια σημειώνοντας άνοδο 0,42% ενώ το χρηματιστήριο του Μιλάνου έκλεισε με άνοδο 2,,2% εν μέσω γενικότερης ανόδου στην Ευρώπη. Οπως τόνισε ο Μάικλ Χιούζον, αναλυτής της CMC Markets, «δεδομένης της κατάστασης στην Ιταλία, η νέα κυβέρνηση υπό τον Ενρίκο Λέτα αποτελεί πράγματι πρόοδο». Ο ίδιος αναλυτής επισήμανε, πάντως, πως δεν συμμετέχει στη νέα κυβέρνηση «κανένας από τους πρωταγωνιστές των εκλογών και μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση η νομιμοποίηση όλης της διαδικασίας που δίνει τόσες καίριες θέσεις σε τεχνοκράτες».

Προγραμματικές δηλώσεις

Μεσολάβησαν και οι προγραμματικές δηλώσεις του Ενρίκο Λέτα που έσπευσε να τονίσει ότι «μόνον με δημοσιονομική εξυγίανση θα πεθάνουμε. Οι αναπτυξιακές πολιτικές δεν μπορούν να περιμένουν άλλο» αλλά προσέθεσε πως θα τηρήσει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας. Σε ό,τι αφορά την κατάργηση του έκτακτου φόρου ακινήτων που αποτελεί προεκλογική υπόσχεση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και όρο του Καβαλιέρε στον Λέτα για να τον στηρίξει το κόμμα του, ο νέος πρωθυπουργός απέφυγε την πλήρη δέσμευση. Ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται η καταβολή φόρων του Ιουνίου πριν από την ευρύτερη αναδιάρθρωση του συστήματος φορολόγησης ακινήτων αλλά δεν δεσμεύθηκε για την πλήρη κατάργηση του επίμαχου φόρου. Εξέφρασε, άλλωστε, την ελπίδα πως θα καταστεί δυνατόν να αναβληθεί η αύξηση του ΦΠΑ στο 22% από το υφιστάμενο 21%.

Παράλληλα τόνισε πως πρέπει να ενισχυθεί το κοινωνικό κράτος με περικοπές των φόρων που επιβαρύνουν τον κλάδο της εργασίας και τους νέους και με μέτρα που θα προωθήσουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην παραγωγή. Υποσχέθηκε, επίσης, αλλαγή του εκλογικού νόμου εξαιτίας του οποίου η Ιταλία έμεινε χωρίς κυβέρνηση επί δύο μήνες.

Οι εξαγγελίες του φαίνεται να μην ικανοποιούν επαρκώς τη Moody’s που σε σχετική ανακοίνωσή της τόνιζε χθες ότι πρέπει να διαπιστώσει «τη δέσμευση της νέας κυβέρνησης και την ικανότητά της να προωθήσει τις τεράστιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα για να βελτιώσει την αξιοπιστία της». Στην ίδια ανακοίνωση τόνιζε, άλλωστε, πως «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε να καταλήξει η Ιταλία να ζητήσει τη βοήθεια της ΕΚΤ και του μηχανισμού ESM». Είχε προηγηθεί την Κυριακή συνέντευξη που παραχώρησε ο νέος υπουργός Οικονομικών, Φαμπρίτσιο Σακομάνι, στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, στην οποία υποσχέθηκε να στηρίξει τις επιχειρήσεις αλλά και τους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα με αναπτυξιακά μέτρα αλλά παράλληλα να περιορίσει το κόστος δανεισμού της Ιταλίας περικόπτοντας ορισμένες μη παραγωγικές δαπάνες
 Μείωση φόρων και δημοσίων δαπανών σχεδιάζει ο νέος υπουργός Οικονομικών
 Ο υπουργός Οικονομικών της νέας ιταλικής κυβέρνησης Φαμπρίτσιο Σακομάνι σχεδιάζει να μειώσει τους φόρους και τις δημόσιες δαπάνες καθώς και να μειώσει το κόστος δανεισμού της χώρας, σύμφωνα με συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica.
Ο κ. Σακομάνι δήλωσε ότι θέλει να «αναδιαρθρώσει τον κρατικό προϋπολογισμό» για να στηρίξει τις επιχειρήσεις και τους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα και ότι θα προχωρήσει στη μείωση ορισμένων μη παραγωγικών δημοσίων δαπανών, για να εξοικονομήσει τους αναγκαίους πόρους για τη μείωση των φόρων.

Η εμπιστοσύνη που θα προκληθεί από τα μέτρα αυτά, θα μπορούσε να οδηγήσει στη σημαντική μείωση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας, δήλωσε ο τεχνοκράτης υπουργός. Η διαφορά της απόδοσης του 10ετούς ιταλικού ομολόγου από την απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού, θα μπορούσε να μειωθεί στο 1% ή και λιγότερο από το τρέχον επίπεδο που είναι σχεδόν 3%, δήλωσε ο Σακομάνι.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι είναι κρίσιμης σημασίας να αρθεί η πολιτική αβεβαιότητα και να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη για να γίνει η επανεκκίνηση της ιταλικής οικονομίας. Για τον σκοπό αυτό, πρόσθεσε, θα προτείνει μία «συμφωνία» μεταξύ των τραπεζών, των επιχειρήσεων και των καταναλωτών για να ενισχυθούν ο δανεισμός, οι επενδύσεις και η κατανάλωση.

Ο κ. Ρενάτο Μπρουνέτα, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα πέσει αν ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα δεν δεσμευθεί με τις προγραμματικές δηλώσεις του να καταργήσει γρήγορα τον αντιδημοφιλή φόρο ακινήτων και να επιστρέψει τα ποσά που καταβλήθηκαν πέρυσι από τους πολίτες για τον φόρο αυτό. «Αν ο πρωθυπουργός δεν προχωρήσει σε αυτήν ακριβώς τη δέσμευση, δεν θα του δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης», δήλωσε ο κ. Μπρουνέτα στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero. Ο κ. Μπρουνέτα, ο οποίος ήταν και ο ίδιος υποψήφιος για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, δήλωσε ότι —κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης— ο Λέτα «έδωσε το λόγο του» για την κατάργηση και επιστροφή του φόρου, κάτι όμως που θα προκαλούσε μία «μαύρη τρύπα» 8 δισεκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_30/04/2013_519061 
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_29/04/2013_496530

Δεν υπάρχουν σχόλια: