Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

ΜΑΡΙΟΝ ΜΙΝΤΣΗ : " Όλοι είμαστε συγγραφείς της προσωπικής μας ζωής"


ΜΑΡΙΟΝ ΜΙΝΤΣΗ : 
" Όλοι είμαστε συγγραφείς της προσωπικής μας ζωής"


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΟΝ ΜΙΝΤΣΗ
Στον ‘’ΠΑΛΜΟ’’ με την Μαίρη Γκιώνη.


 
Η πορεία της Μάριον Μίντση στο χώρο της συγγραφής, περιγράφεται γλαφυρά στον πρόλογο του βιβλίου της ‘’Αντρες…μήπως φταίτε και σεις’’ από τον Λευτέρη Παπαδόπουλο:

‘’Το δεύτερο βιβλίο της Μάριον Μίντση ‘’Γυναίκες…φταίμε κι εμείς’’ μούχε κάνει εντύπωση πολύ πριν γίνει best seller και πολύ προτού το διαβάσω. Από τον τίτλο του και μόνο έσπευσα να το προμηθευτώ. Και ανακάλυψα, διαβάζοντάς το, μια συγγραφέα πνευματώδη και γοητευτική, που δεν πετούσε στους ουρανούς, αλλά πατούσε γερά στο χώμα, στη ζωή χωρίς να χάνει ούτε μια στιγμή, την ευαισθησία της.

Ύστερα ήρθαν οι εκπομπές στο ραδιόφωνο: πολλές, πάρα πολλές εκπομπές με την Νόρα Κατσέλη και μάλιστα, σε μια ώρα, πολύ κοντά στην ώρα μετάδοσης μιας δικής μου εκπομπής. Και να ήθελα να μην ακούσω τη ‘’φωνή’’ της Μάριον, δεν θα μπορούσα. Ήθελα όμως, γιατί η συγγραφέας, πάλευε μέσα από τα κείμενά της, για έναν καλύτερο κόσμο, για μια φιλία, αγάπη και κατανόηση ανάμεσα στα δύο φύλα.

Κι έτσι φτάσαμε στο καινούργιο βιβλίο- στο ‘’Άντρες…μήπως φταίτε και σεις’’. Ένα βιβλίο, που κοιτάζει κατάματα, από χίλιες μεριές τις ανθρώπινες σχέσεις αντρών και γυναικών.

Γράφω αυτόν τον πρόλογο με δική μου πρωτοβουλία. Γιατί πιστεύω, ότι η Μάριον Μίντση με τα κείμενά της που πέρασαν θριαμβευτικά και από την θεατρική σκηνή, προσφέρει σημαντική υπηρεσία: βοηθάει στην αλληλοκατανόηση της γυναίκας και του άντρα. Μ΄έναν τρόπο, που συχνά φαίνεται σκληρός, αλλά στην ουσία, είναι βαθύτατα τρυφερός και βαθύτατα ανθρώπινος.

Τέτοια κείμενα, τα χρειάζεται η βάναυση και καχύποπτη εποχή μας’’.

Λευτέρης Παπαδόπουλος
 

ΠΑΛΜΟΣ: Οι κριτικοί βιβλίου, Μάριον Μίντση, έχουν αναρωτηθεί μέσα από το έργο σας, αν γεννήθηκε στην Ελλάδα η δική μας Σιμόν ντε Μπωβουάρ! Οι κριτικές των βιβλίων σας εγκωμιαστικές! Το κοινό σας λάτρεψε, μέσα από τα best sellers που σας χάρισε. Τι σας έδωσε αυτό στο πέρασμα του χρόνου;

ΜΑΡΙΟΝ ΜΙΝΤΣΗ: Αυτό που επιδιώκει ο συγγραφέας. Το έναυσμα για δυνατές δημιουργίες, μέσα από την αποδοχή των αναγνωστών και την αξιοπιστία στα κείμενα που καταθέτει.

Π: Στα βιβλία σας, ασχολείστε κυρίως με τις διαπροσωπικές σχέσεις των δύο φύλων. Πόσο δύσκολες είναι αυτές;

Μ.Μ: Αυτό το μεγάλο πάθος του χρόνου για την κοινωνική απελευθέρωση της γυναίκας, πήρε στον αιώνα μας τη μορφή ακήρυχτου πολέμου ανάμεσα στα δύο φύλα. Βλέπεις, τους πολέμους της ανθρωπότητας τους έχει καταγράψει η Ιστορία. Τις καθημερινές όμως μάχες της ψυχής, με τον εξόριστο κατά κανόνα εαυτό μας, τις καταγράφει το ΕΓΩ μας, γιατί απ΄αυτό, απουσιάζει το ΕΜΕΙΣ!

Π: Ένα βιβλίο, γίνεται μάθημα ζωής;


Μ.Μ: Ένα βιβλίο, μέσα απ΄την διαλεκτική αυτοκριτική, τα κοινωνικά μηνύματα και την στοχαστική αλήθεια, μπορεί να παροτρύνει, να ενθαρρύνει, αλλά τα μαθήματα ζωής, πηγάζουν μέσα από τη γνώση και τα βιώματα που κουβαλάει ο άνθρωπος από τη γέννησή του.

Π: Ένας συγγραφέας πρέπει να τα γνωρίζει όλα;

-Μ.Μ: ‘Ολοι είμαστε ‘’συγγραφείς’’ της προσωπικής μας ζωής. Δέκτες και πομποί σε ό,τι ταλανίζει την ανθρώπινη φύση, σ΄ένα αλισβερίσι γνώσεων κι εμπειρίας!

Π: Κλονίζεται ο θεσμός του γάμου, λόγω συνθηκών;

Μ.Μ: Ο θεσμός του γάμου κλονίζεται μέσα από τους ‘’ληστές’’ του ΕΓΩ και της ασυνεννοησίας, της διχόνοιας και της απιστίας, βυθίζοντας τη σχέση σε μια νεκρική σιωπή. Δεν είναι ο θεσμός που σκοτώνει, ό,τι ωραίο ονειρεύτηκαν οι δυο συνδαιτυμόνες, αλλά η αψυχολόγητη τακτική να τον θεωρούμε δεδομένο, διαγράφοντας με μια μονοκονδυλιά, ότι ειδυλλιακό χαράξαμε στην περίοδο του έρωτά μας!

-Π: Η μεγάλη επιτυχία του βιβλίου σας ‘’ΓΥΝΑΙΚΕΣ… ΦΤΑΙΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ’’, που οφείλεται Μάριον;

Μ.Μ: Κατά τους κριτικούς στο γεγονός, ότι ήμουν η πρώτη αντιφεμινίστρια συγγραφέας που χρέωσε τη γυναίκα για τα λάθη της, αλλά… καλύτερα να σας τα πει ο Φρέντυ Γερμανός με την κριτική του στην ‘’ΕΛΕΥΘΕΡΟΠΥΠΙΑ’’:

‘’ΓΥΝΑΙΚΕΣ, φταίμε κι ΕΜΕΙΣ’’ φωνάζει από το εξώφυλλο του δεύτερου βιβλίου της η ΜΑΡΙΟΝ ΜΙΝΤΣΗ. Και δεν προλαβαίνει απ΄τη μέρα που βγήκε, να δίνει συνεντεύξεις σε άρρενες συναδέλφους- που είδαν τον τίτλο σαν λαβράκι. ‘’Επιτέλους μια γυναίκα που τα βάζει με τις γυναίκες!’’ έγραψε ένας ρεπόρτερ. Μόνο που ο ρεπόρτερ δεν είχε φαίνεται διαβάσει το βιβλίο. Γιατί η συγγραφέας ξεκινώντας απ΄την ανοχή των γυναικών, μαστιγώνει ΑΛΥΠΗΤΑ την φαλλοκρατούμενη κοινωνία μας.
ΑΝΤΡΕΣ, μαστιγώνουν κι ΑΥΤΕΣ…’’ Φρέντυ Γερμανός


Π: Κατά τη γνώμη σας, Μάριον, έχουν αλλάξει τα πρότυπα.

-Μ.Μ: Ναι κυρία Γκιώνη. Η γυναίκα μέσα από τον μόχθο των σπουδών, της βιοπάλης, και της ισότιμης οικονομικής συνεισφοράς στην οικογένεια, κατάφερε να αποδείξει την αξία της, που τόσους αιώνες εσκεμμένα την κρατούσαν στο σκοτάδι. Το αποτέλεσμα; Ο αντρικός κυρίαρχος ρόλος, να ανατραπεί. Θύμα και κείνος της γαλουχημένης υπεροχής, που είναι ακόμα βαθιά ριζωμένη και στους δυο τους, γίνεται η αιτία να βρίσκονται σε ‘’διάσταση’’ από την ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ!!!
Γιατί δυστυχώς , εκείνα τα σφυρηλατημένα γυναικεία χαρακτηριστικά, τα τόσο αναλλοίωτα, συνεχίζουν συχνότατα να αναπαραγάγουν καινούργια πρότυπα.

 
Επιτρέψτε μου να σας αφηγηθώ ένα αληθινό περιστατικό, μέσα από τις συνεδρίες, που μου δίνουν την δυνατότητα να έρχομαι σε επαφή με άτομα όλων των κατηγοριών.
Άκουσα μορφωμένη μητέρα, να προτρέπει τον 8χρονο γυιο της: Βρε τι άντρας είσαι συ; Δεν ντρέπεσαι ν΄αφήνεις την αδελφή σου να σε δέρνει; Βγάλτης τα μαλλιά!
Σε ερώτησή μου: Γιατί δημιουργείς έναν βάναυσο αρσενικό; Δεν ξέρεις, ότι αύριο η κόρη σου θα υποστεί τα ίδια από τον σύντροφό της, που θα έχει γαλουχηθεί, όπως ακριβώς και το δικό σου αγόρι; Η απάντησή της ήταν καταπέλτης:
-Και θα κάνω εγώ τον γυιο μου μαλθακό; ομοφυλόφιλο;
Τα συμπεράσματα δικά σας.


Γι΄αυτό λοιπόν. Είναι επιτακτική ανάγκη, το ταχύτερο ολόκληρη η Ανθρωπότητα να υποκλιθεί στο βάθρο του ΑΝΘΡΩΠΟΥ, που εμείς, μέσα απ΄ την γεννετήσια αγάπη θ΄ανυψώσουμε, σε πείσμα των απάνθρωπων καιρών.


Κρίμα μόνο, που αυτή η μέρα δεν ήταν χθες! Τότε, που γεννήθηκαν και πέθαναν εκατομμύρια γυναίκες, πριν συνειδητοποιήσουν, πως ο Αυτοσεβασμός, η Χειραφέτηση και η Ατομική Ελευθερία, δεν ήταν αντρικά προνόμια, αλλά Ανθρώπινα Δικαιώματα! Πόσο μεγάλο κρίμα!


Πηγή:
FACEBOOK/ΜΑΡΙΟΝ ΜΙΝΤΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: