Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Κρούγκμαν: Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλη λιτότητα!




Οι τεράστιες αλλαγές που έγιναν τα τελευταία 5 χρόνια θα ήταν αδιανόητες για άλλα κράτη
Κρούγκμαν: Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλη λιτότητα!
Είναι υπέρ «ενός έντιμου συμβιβασμού αντί μιας έντιμης εξόδου από το ευρώ, που θα ήταν σήμερα εφιάλτης για τον λαό»! - Ευκταίο θα ήταν το 2010
Η Ελλάδα δεν αντέχει περαιτέρω λιτότητα, πρέπει να μπει ένα τέλος στη σκληρή λιτότητα, οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία πέντε χρόνια είναι τεράστιες και θα ήταν αδιανόητες για άλλα κράτη, τόνισε ο παγκοσμίου φήμης οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν στην ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής την περασμένη εβδομάδα, προσκεκλημένος του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής (ADGI - INERPOST), και συγκεκριμένα του προέδρου του κ. Γεράσιμου Αρσένη. Πρόσθεσε ακόμη ότι η πολιτική της λιτότητας οδηγεί μόνο σε συρρίκνωση της οικονομίας, με αποτέλεσμα να εξανεμίζονται τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της Ελλάδας στο επίπεδο του περιορισμού των δημοσιονομικών της ελλειμμάτων, όχι λόγω των αυξημένων δαπανών αλλά λόγω της μεγάλης μείωσης του ΑΕΠ.
Το βασικότερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η εξασθενημένη ανταγωνιστικότητα και η επανεκκίνησή της θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω βελτίωσης των επιδόσεων σε δύο ή τρεις εξαγωγικούς τομείς, λόγω του μικρού μεγέθους της σε σχέση με την οικονομία της Ευρωζώνης, είπε ο κ. Κρούγκμαν.
Υπέρ του συμβιβασμού, έξοδος από το ευρώ θα ήταν εφιάλτης
Τη λύση του έντιμου συμβιβασμού προέκρινε και ως πρόταση προς την ελληνική κυβέρνηση, συμβουλεύοντας τα στελέχη της να δεχθούν «έναν έντιμο συμβιβασμό αντί μιας έντιμης εξόδου από το ευρώ», επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του ότι το κοινό νόμισμα ήταν λάθος με τον τρόπο που υιοθετήθηκε και επισημαίνοντας ότι μια έξοδος για την Ελλάδα αυτήν τη στιγμή θα ήταν «κόλαση».
Κάτι τέτοιο ίσως να ήταν ευκταίο το 2010, σε μια πολύ διαφορετική συγκυρία, αλλά πλέον, ύστερα από πέντε χρόνια λιτότητας και ταλαιπωρίας για τον ελληνικό λαό, θα ήταν «εφιάλτης», από τη στιγμή που έχει επιτευχθεί η προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας με μεγάλο κόστος. Τόνισε, πάντως, ότι «μια έξοδος από το ευρωπαϊκό νόμισμα θα δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα και στο ευρωσύστημα», ενώ και στην Ελλάδα τα δύο πρώτα έτη, τουλάχιστον, θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολα.
Ναι στις «κόκκινες γραμμές»
Να σημειώσουμε ότι στη συνάντηση που είχε την επομένη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό ο νομπελίστας οικονομολόγος υποστήριξε πως η κυβέρνηση δεν πρέπει να άρει τις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει σε τομείς όπως οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, καθώς η χώρα έχει κάνει ιδιαίτερα μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή μέσα σε πέντε χρόνια, με μεγάλες θυσίες, και η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος θα πρέπει πλέον να επιτευχθεί μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Τα έψαλε στον Σόιμπλε
Ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος στην ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής στηλίτευσε την τιμωρητική διάθεση και πολιτική εκ μέρους ορισμένων εταίρων της Ελλάδας και άφησε σαφείς αιχμές κατά του γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε με αφορμή σχετικές τοποθετήσεις του, λέγοντας πως ελπίζει «ότι δεν μιλά εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης».
Από την άλλη πλευρά, όμως, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ένα μονολιθικό διεθνές μόρφωμα, καθώς και ότι υπάρχει διάθεση στο εσωτερικό των θεσμών της για παροχή της απαραίτητης στήριξης προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο ενός έντιμου συμβιβασμού.
Επισήμανε, επίσης, ότι η Ελλάδα δεν έχει απέναντί της ένα ενιαίο μέτωπο που προτιμάει να την τιμωρήσει και να την οδηγήσει στη χρεοκοπία και εκτός ευρώ από το να δει την κυβέρνησή της να πετυχαίνει, αλλά υπάρχει πολύ περισσότερη καλή διάθεση από την άλλη πλευρά σε σχέση με ό,τι πιστεύουν οι Έλληνες.
Άλλωστε, κατά την άποψή του, υπάρχουν επαρκή περιθώρια διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο πλευρών για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης.
"ΤΟ ΠΑΡΟΝ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: