Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 4 Απριλίου 2015

ΟΔΗΓΕΙΤΕ ΕΚ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ




ΟΝ ΤΗΕ ROAD
ΟΔΗΓΕΙΤΕ  ΕΚ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ
Οι αδιάκοπες διαδρομές πίσω από το τιμόνι μπορούν να μας μετατρέψουν σε εγωιστές των δρόμων. Η υπομονή και η ευλαβική τήρηση του Κ.Ο.Κ. είναι ζωτικής σημασίας αρετές για κάθε οδηγό.
ΑΠΟ  ΤΟΝ   ΔΙΟΝΥΣΗ   ΜΑΤΙΑΤΟ
Η καθημερινή οδήγηση χαρακτηρίζεται περισσότερο ως συνήθεια λόγω της αναγκαιότητας της μεταφοράς μας από σημείο σε σημείο, πάρα από την ευχαρίστηση και τις συγκινήσεις που μπορεί να μας προσφέρει ένα αυτοκίνητο στον ελεύθερο χρόνο μας. Αυτό έχει συνέπεια σε αρκετές περιπτώσεις τη δραματική μείωση του επιπέδου της συγκέντρωσης που απαιτείται από τον οδηγό όταν πραγματοποιεί αυτή τη δραστηριότητα. Ακόμη και ένας έμπειρος οδηγός μπορεί λόγω ρουτίνας να υποπέσει σε λάθη που ενδέχεται να αποβούν μοιραία, γι' αυτό δεν βλάπτει μία στο τόσο να θυμόμαστε μερικούς σημαντικούς κανόνες-συμβουλές που αφορούν την οδική ασφάλεια.
Έτσι, για την αποφυγή ατυχημάτων και θανατηφόρων τραυματισμών είναι σημαντικό να γνωρίζουμε καλά και να εφαρμόζουμε τον Κ.Ο.Κ. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγούμε υπό την επήρεια αλκοολούχων ποτών ή όταν νιώθουμε αδιαθεσία σε βαθμό που να επηρεάζει τη συγκέντρωση και τις αντανακλαστικές μας λειτουργίες. Πρέπει να σεβόμαστε τα όρια ταχύτητας, να μην παίρνουμε αψήφιστα το συχνό φαινόμενο των αντικανονικών προσπεράσεων και να μην παραβιάζουμε ποτέ τον κόκκινο σηματοδότη και το STOP. Ως οδηγοί είμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε προτεραιότητα στους πεζούς και στα άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ θα πρέπει να σεβόμαστε τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.
Πριν ξεκινήσουμε για τον προορισμό μας, πρέπει απαραιτήτως να ασφαλίζουμε τα κατοικίδια μας σε κλωβό μεταφοράς, να τοποθετούμε τα παιδιά στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου φορώντας τους τη ζώνη ασφαλείας και στη συνέχεια να τη φοράμε και οι ίδιοι. Στην περίπτωση που οδηγούμε ή είμαστε συνεπιβάτες σε μοτοσικλέτα φοράμε πάντα κράνος. Μπορεί οι παραπάνω υποδείξεις να φαντάζουν κλισέ, ωστόσο το γεγονός ότι δεν ακολουθούνται από τους οδηγούς της χώρας μας φέρει υψηλό ποσοστό ευθύνης για τα ατυχήματα που συμβαίνουν καθημερινά στους ελληνικούς δρόμους.
Μιας και βρισκόμαστε σε μια ευμετάβλητη μετεωρολογικά περιόδου, είναι ζωτικής σημασίας πριν ξεκινήσουμε για κάποιο ταξίδι, να έχουμε ελέγξει το όχημα που θα οδηγήσουμε. Εάν σκοπεύουμε να κινηθούμε σε κάποιο από τα ορεινά οδικά δίκτυα, καλό είναι να έχουμε πάντοτε μαζί μας αντιολισθητικές αλυσίδες και πριν ξεκινήσουμε να ενημερωνόμαστε για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν και την κατάσταση του οδικού δικτύου. Φροντίζουμε ώστε το αυτοκίνητο να είναι εφοδιασμένο με αρκετά καύσιμα και διατηρούμε τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες πάντα καθαρούς. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού αφήνουμε αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, για να μπορούμε να σταματήσουμε με ασφάλεια. Έχουμε αναμμένα τα φώτα πορείας ακόμη και την ημέρα, για να γινόμαστε πιο εύκολα αντιληπτοί από τους άλλους οδηγούς, ειδικά όπου δεν υπάρχει καλή ορατότητα, ενώ είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διασχίζουμε γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.
Και μια ιδιαίτερη παρατήρηση. Στους επαρχιακούς δρόμους αποφεύγουμε τους χιονισμένους χωματόδρομους, ενώ έχουμε πάντα στον νου μας ότι απαιτείται μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσουμε το όχημα όταν ο δρόμος είναι βρεγμένος ή παγωμένος.
Οι διαδρομές είναι πάντα ομορφότερες όταν τις απολαμβάνουμε με ασφάλεια. Καλό σας ταξίδι και προσοχή στους δρόμους.
HOMME

Δεν υπάρχουν σχόλια: