Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2015

Δ.Πικιώνης:«Δείλαιοι και αμαθείς και βάρβαροι, τι κάνετε; Τι αφανίζετε;

 
 Όχι δεν είναι από την Βιέννη, η το Παρίσι, η κάπου αλλού στην Ευρώπη. Είναι το Ξενοδοχείο ΑΚΤΑΙΟΝ στο Νέο Φάληρο.Πριν το κατεδαφίσουν οι εργολάβοι. 

 Δ.Πικιώνης:«Δείλαιοι και αμαθείς και βάρβαροι, τι κάνετε; Τι αφανίζετε;


΄Οταν ένα κράτος γκρεμίζει τέτοια αρχιτεκτονικά και πολιτιστικά μνημεία ζωής, αυτό αντιπροσωπεύει την κοινωνία του, το πολιτικό του σύστημα, αλλά και το τι ήθελε να κτίσει .Με μοναδικο κριτήριο την αντιπαροχή,το κέρδος και την εξουσία των εργολάβων, σίγουρα θα πρέπει να νοιώθουμε ταπεινωμένοι για τις πόλεις που ζουν και μεγαλώνουν τα παιδιά μας,

ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΤΑΝΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ

Τι θα έλεγε ο Δ.Πικιώνης ;  «Δείλαιοι και αμαθείς και βάρβαροι, τι κάνετε; Τι αφανίζετε; .... Τρισμέγιστη είναι η ενοχή μας. Κι όχι μονάχα απέναντι του εαυτού μας, μα έναντι της Μνήμης των περασμένων και έναντι όλων των λαών της οικουμένης.

Μα οι ανάγκες; Θα μου πήτε. Εκείνοι που βάζουν αυτό το ερώτημα ξέρουν πολύ καλά ότι δεν είναι η αδήριτη χρεία, αυτή καθ’εαυτή, η αιτία της καταστροφής. Η αιτία έγκειται στον τρόπο που ανεχθήκαμε να θεραπευτεί αυτή η χρεία».
Δεξιά το ξενοδοχείο Ακταίον

«Δεσμοί καθαρώς ωφελιμιστικοί ταπεινώνουν – διότι αγνοούν τα δικαιώματα και τας ανάγκας της εσωτέρας φύσεως του ανθρώπου. Ουδεμίαν τύψην αισθάνονται κακομεταχειριζόμενοι και καταστρέφοντες τα έργα ταύτα του κάλλους, των οποίων η επανόρθωσις ουδέποτε είναι δυνατή…

…Εάν αρνηθώσιν ή περιστείλωσι την προς την ανθρωπότητα παραχώρησιν ταύτην και αν απολύσουν τον χαλινόν των ενστίκτων του κέρδους και της παραγωγής, θα καταλύσουν τον έρωτά μας προς το κάλλος, την αλήθειαν, την δικαιοσύνην, όπως και την προς τον πλησίον μας αγάπην».

Δ.Πικιώνης
Αποσπάσματα από ομιλία του της 08 – 05 – 1954


ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΑΚΤΑΙΟΝ 
ΣΤΟ ΦΑΛΗΡΟ

ΤΟ ΔΙΑΣΗΜΟ ΑΡΑΒΙΚΟ ΔΩΜΑΤΙΟ
ΜΙΑ ΑΠΟΨΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ

Το 1903, ο τραπεζίτης Ι. Πεσμαζόγλου εγκαινίασε το θαυμάσιο ξενοδοχείο «ΑΚΤΑΙΟΝ», στο Νέο Φάληρο.

Το ΑΚΤΑΙΟΝ χτίστηκε με σχέδιο των αρχιτεκτόνων Ερνέστου Τσίλερ και Καραθανασόπουλου κατά τα πρότυπα τον «Πάλας» των ευρωπαϊκών λουτροπόλεων. Ήταν ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίσματα της εποχής με 160 δωμάτια ύπνου και μεγάλες και πολυτελέστατες αίθουσες υποδοχής και δεξιώσεων. Για την ανέγερση, την εσωτερική διακόσμηση και τον εξοπλισμό του δαπανήθηκε το τεράστιο για την εποχή ποσόν των 2.000.000 δραχμών! Το «Ακταίον» υπήρξε γι αρκετά χρόνια το επίκεντρο της κοινωνικής και κοσμικής ζωής της Αθήνας και του Πειραιά. Εκεί δίνονταν επίσημοι χοροί καλοκαίρι και χειμώνα.
Εικονογράφηση εποχής που αναπαριστά την μεγαλοπρεπή αίθουσα χορού 
στο ΑΚΤΑΙΟΝ (1925)


Στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου εγκαταλείφθηκε, για να ακολουθήσει ο βομβαρδισμός του από τις συμμαχικές δυνάμεις κατά την διάρκεια του βομβαρδισμού του Πειραιά στις 11 Ιανουαρίου του 1944. Ακολουθεί η εγκατάλειψή του με αποτέλεσμα για πολλά χρόνια να στέκει σαν φάντασμα στην περιοχή του Νέου Φαλήρου. Αν και τα τελευταία χρόνια αποτελούσε ιδιοκτησιακό καθεστώς της Εθνικής Τραπέζης ουδέποτε αξιοποιήθηκε παρά κατεδαφίστηκε προκειμένου να αξιοποιηθεί ο χώρος που κατείχε και που ήταν μεγάλης αξίας. Στην θέση του σήμερα βρίσκεται το Ιδιωτικό Νοσοκομείο “Μετροπόλιταν” και το μόνο που έχει μείνει να το ονομάζει είναι η Στάση των λεωφορείων έναντι κτηρίου “ΣΚΑΙ” που φέρει την ονομασία ΑΚΤΑΙΟΝ.

Στην θέση του ΑΚΤΑΙΟΝ σήμερα βρίσκεται το Ιδιωτικό Νοσοκομείο “Μετροπόλιταν”

Το παράδοξο της ιστορίας είναι ότι το ξενοδοχείο ΑΚΤΑΙΟΝ κατά την διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων, είχε χρησιμοποιηθεί ως νοσοκομείο με την επωνυμία Ναυτικό Νοσοκομείο Νέου Φαλήρου και είχε μάλιστα και ως Διευθυντή το Επίατρο Αποστολίδη που ήταν ο μεγάλος λογοτέχνης ΠΑΥΛΟΣ ΝΙΡΒΑΝΑΣ. Στην θέση λοιπόν έστω και για πρόσκαιρο χρονικό διάστημα Ναυτικού Νοσοκομείου, βρίσκεται σήμερα ένα άλλο νοσοκομείο.
 
Το ΑΚΤΑΙΟΝ περίπου στα 1915

Δυστυχώς η κατεδάφιση του ΑΚΤΑΙΟΝ ήταν ένα έγκλημα για την περιοχή του Νέου Φαλήρου το οποίο άλλαξε χαρακτήρα με την απουσία αυτού του κοσμήματος.

(pireorama.blogspot.gr)

ΣΑΛΟΝΙ
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΙΘΡΙΟ

ΓΡΑΦΕΙΑ
ΚΗΠΟΙ
Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: www.elia.org.gr
http://www.notiatv.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3436&catid=18&Itemid=125 
https://anemourion.blogspot.gr/2017/05/aktaion-palace-hotel.html
 http://fa-elia-miet-polis.blogspot.gr/2015/04/blog-post.html
http://pireorama.blogspot.gr/2011/12/blog-post_18.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: