Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ


Μια πολύ ενδιαφέρουσα πληροφόρηση δόθηκε το περασμένο Σάββατο από το ένθετο «ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ» της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» σχετικά με τις δραστηριότητες που προτείνουν για τα παιδιά και τους ενήλικες. Το άρθρο απευθύνεται στα παιδιά είμαι όμως σίγουρα ότι και οι ενήλικες θα το βρουν ενδιαφέρον.

Διαβάστε λοιπόν το σχετικό άρθρο και ίσως υπάρχει κάτι που θα σας ενδιαφέρει.


Μες το μουσείο μια μέρα μπήκα με φόρα κι’ εγώ


Τα τελευταία χρόνια κυρίως τα μουσεία οργανώνουν στο χώρο τους προγράμματα, τα οποία ονομάζουν εκπαιδευτικά, γιατί σ' αυτά μαθαίνεις πράγματα που έχει πολύ ενδιαφέρον να τα ξέρεις. Μη φανταστείτε ότι μοιάζουν με μαθήματα σχολείου. Καμία σχέση! Στα εκπαιδευτικά προγράμματα των μουσείων θα πάτε κυρίως για να διασκεδάσετε, για να εκφραστείτε δημιουργικά, αλλά και να βρείτε καλή παρέα. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, τα μουσεία οργανώνουν αρκετά προγράμ­ματα στα οποία μπορείτε να πάρετε μέρος μαζί με τους γονείς σας. Αυτό επίσης έχει ενδιαφέρον, γιατί μπορεί να κάνετε απίθανα πράγματα μαζί τους -που συνήθως δεν τα κάνετε πουθενά αλλού. Γι' αυτό, τώρα που ξεκινάει η χρονιά όχι μόνο για το σχολείο αλλά και για τα εκπαιδευτικά προγράμματα στα μουσεία, οργανωθείτε! Πάρτε μια γεύση από αυτά που σας παρουσιάζουμε εδώ και ψάξτε να βρείτε τι ετοιμάζουν και άλλα μουσεία στην πόλη που μένετε.

Ένα μουσείο χωρίς προθήκες

(Παιδικό Μουσείο, Κυδαθηναίων 14, Πλάκα)


Το Παιδικό Μουσείο δεν έχει αντικείμενα τέχνης στους διαδρόμους και τα δωμάτια του. Τα εκθέματα του είναι διαφορετικά από εκείνα των άλλων μουσείων. Είναι χώροι και όχι αντικείμενα, όπου μπορείτε να πάρετε μέρος σε διάφορες δραστηριότητες. Για παράδειγμα, στην «Κουζίνα» να μαγειρέψετε και στην «Αγορά» να ψωνίσετε. Το Παιδικό Μουσείο, όμως, σας προτείνει και πολλά ωραία εκπαιδευτικά προγράμματα κατά τη διάρκεια της χρονιάς, διαφορετικά κάθε εβδομάδα. Πώς θα μαθαίνετε το θέμα τους; Πρώτον, θα διαβάζετε Ερευνητές πάνε παντού (αυτό ισχύει για τα προγράμματα όλων των μουσείων).. Δεύτερον, από την ιστοσελίδα του Μουσείου http://www.hcm.gr ή μέσω τηλεφώνου, στο 210-3312995.


Τι να πρωτοδιαλέξεις;

(Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα)


Αλλο ένα μουσείο που προτείνει δραστηριότητες για όλα τα Σαββατοκύριακα του χρόνου. Ζωγραφική, κατασκευές, αφήγηση παραμυθιών, κουκλο­θέατρο, θεατρικά παιχνίδια, παρουσίαση βιβλίων, αλλά και «Μουσειοδιαδρομές», όπου μπορείτε μαζί με τους γονείς σας να γνωρίσετε τις συλλογές του Μουσείου συμμετέχοντας σε ένα παιχνίδι. Ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής σε όλα αυτά τα προγράμματα; Η πρωτοτυπία και η φαντασία στο σχεδιασμό τους, αλλά και η πολύτιμη πείρα των ανθρώπων που τα σχεδιάζουν και τα υλοποιούν. Φέτος θα πάμε και στα μουσικά χάπενινγκ που προτείνουν 25 νέοι σολίστες, υπότροφοι του Ιδρύματος Ωνάση, στο πρόγραμμα «Ένα μουσείο από μουσική». (210-7294220, www.cycladic.gr)


Γευματίζοντας με καλλιτέχνες

(Μουσείο Ελληνικής παιδικής Τέχνιις, Κόδρου 9, Πλάκα)

Όχι, δε θα πάτε για να στρωθείτε στο φαΐ. «Γευματίζοντας με τους καλλιτέχνες» ονομάζεται η νέα έκθεση του μουσείου, η οποία δεν είναι και η μόνη που μπορείτε να δείτε στους χώρους του. Σε όλες, πάντως, πρωταγωνιστούν έργα παιδιών - για την ακρίβεια, σπουδαία έργα παιδιών. Όμως στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης θα πάτε και για να γνωρίσετε πρωτότυπες τεχνικές ζωγραφικής εμπνευσμένες από μεγάλους καλλιτέχνες. Θα μάθετε πως υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ζωγραφίζετε και αυτό σίγουρα θα σας αρέσει! Φτάνει να δηλώσετε συμμετοχή στους τρίμηνους ή οχτάμηνους Κύκλους Εικαστικών Εμπειριών. (210-3312621, 210-3312750, www.childrensartmuseum.gr)

Και οι γονείς μαζί

(Βυζαντινό Μουσείο, Βασιλίσσης Σοφίας 22, Αθήνα)

Τα προγράμματα στο Βυζαντινό Μουσείο έχουν διάφορα θέματα. Εμείς, πάντως, περιμένουμε πώς και πώς το πρόγραμμα που θα γίνεται παράλληλα με τη μεγάλη έκθεση που ετοιμάζει το Μουσείο με έργα του Άντι Γουόρχολ, και συγκεκριμένα με διάσημα πορτρέτα του που σημάδεψαν την ιστορία της τέχνης. Δε θα παραλείψουμε, όμως, να πάρουμε μέρος και στα εργαστήρια θεατρικής έκφρασης που πρόκειται να οργανώσει και, όταν με το καλό πλησιάσουν τα Χριστούγεννα, θα είμαστε επίσης εκεί για τα εορταστικά εργαστήρια. Στα προγράμματα μπορείτε να πάρετε μαζί και τους γονείς σας, για να διασκεδάσουν κι αυτοί λιγουλάκι. (210-7294926, www.byzantinemuseum.gr)

Διαδρομές σε πέντε συναντήσεις

(Μουσείο Μπενάκη, Κουμπάρη 1 και Βασιλίσσης Σοφίας, Αθήνα)


Έχετε ένα μήνα καιρό μέχρι το πρώτο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου που θα αρχίσουν τα φθινοπωρινά προγράμματα του Μουσείου Μπενάκη, τα οποία είναι , εμπνευσμένα από τις συλλογές του. Πρόκειται για κύκλους πέντε συναντήσεων, στους οποίους είτε θα βρεθείτε «Με το πινέλο στο Μουσείο», γιατί σας αρέσει να πειραματίζεστε στη ζωνραφική, είτε θα ακολουθήσετε τις «Φωτοδιαδρομές», γιατί σας αρέσουν τα παιχνίδια με το φωτογραφικό φακό. Ένας μήνας, όμως, δεν είναι πολύς καιρός, γι’ αυτό δηλώστε από τώρα συμμε­τοχή! Και για να μην περιμένετε... άπραγοι, το Μουσείο οργανώνει μια ξεχωριστή περιήγηση. (210-3671067-70, www.benaki.gr)


Στο όμορφο νεοκλασικό της Μελιδώνη

(Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής, Μελιδώνη 4-6, Κεραμεικός)


Στο Μουσείο Κεραμεικής πρωταγωνιστής είναι ο πηλός. Αλλά μη νομίζετε ότι στις κυριακάτικες δραστηριότητες (διάσπαρτες μέσα στη χρονιά) του Μουσείου η μοναδική πρόταση είναι οι κατασκευές από πηλό. Το πρόγραμμα έχει απ' όλα: αρχιτεκτονική, μαγειρική ζωγραφική, έθιμα είναι μερικά από τα θέματα με τα οποία θα καταπιαστείτε. Επίσης, ψάξτε ποια Κυριακή «Με αφορμή ένα βιβλίο...» η συγγραφέας Λίλα Πατρόκλου αφηγείται ιστορίες, πριν εσείς επιδοθείτε σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες. (210-3318491-5, www.potterymuseum.gr)


Μου 'κάνες την καρδιά περιβόλι!

(Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας, Καρατζά 7, Φιλοπάππου)


Εκθέματα του Μουσείου Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας είναι το παιχνίδι και τα παραμύθια. Παίζοντας και φτιάχνοντας ιστορίες, εξερευνάτε τον κόσμο των συναισθημάτων. Με άλλα λόγια, γνωρίζετε καλύτερα τον εαυτό σας και τον κόσμο γύρω σας. Τα Σαββατοκύριακα μπορείτε να πάρετε μέρος σε εργαστήρια μυθοπλασίας και παραμυθιών, αλλά και σε εργαστήρια δημιουργικής έκφρασης. Αν θέλετε, όμως, μπορείτε να συμμετάσχετε και στα ετήσια προγράμματα που ξεκινούν τον Οκτώβριο και ολοκληρώνονται τον Ιούνιο, σε 15 συναντήσεις. (210-3318491-5, 210-9218329, http://mce.gr/page.asp)


Κύλησε ο τέντζερης και βρήκε... το Μουσείο

(Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, Κυδαθηναίων 17, Πλάκα)


Θέλετε να μάθετε ελληνικά ήθη και έθιμα; Να βουτήξετε στην ελληνική παράδοση και ιστορία; Το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης είναι το σωστό μέρος. Αρχίζοντας από την επόμενη Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου, με ένα πρόγραμμα αφιερωμένο σε φίδια, νεράιδες, ξωτικά, δράκους και στοιχειά, δηλαδή στα σύμβολα των λαϊκών μας παραμυθιών, θα ακολουθήσουν και άλλες Κυριακές μέσα στο χρόνο όπου θα έχετε λόγους νια να επισκεφτείτε το Μουσείο. Για τη φετινή χρονιά σας προτείνει παραστάσεις Καραγκιόζη και αφηγήσεις παραμυθιών, θεατρικά παιχνίδια, εργαστήρια μαγειρικής, αλλά και προγράμματα για να γνωρίσετε τους θησαυρούς του. (210-3239813, www.melt.gr)


Πηγή:

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ /ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 19.09.2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: