Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Οι ανεμοστρόβιλοι εμφανίζονται στην Ελλάδα τις νυχτερινές ώρες


tornadoes-appear-greece-night


Ερευνητές κατέγραψαν τις εμφανίσεις του φαινομένου των ανεμοστρόβιλων στον ελληνικό χώρο από το 1910 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».

Με προτίμηση τη Δυτική Ελλάδα οι ανεμοστρόβιλοι «χτυπούν» κατά τις νυχτερινές ώρες, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, από το 2000 μέχρι και τον Μάιο του 2009, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας το φαινόμενο καταγράφηκε 185 φορές.

O αναπληρωτής καθηγητής στο Εργαστήριο Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτης Νάστος, μαζί με τον κ. Γιάννη Ματσαγγούρα που είναι σμηναγός, μετεωρολόγος στην Πολεμική Αεροπορία, ανέτρεξαν σε όλα τα διαθέσιμα μετεωρολογικά δεδομένα και τις μαρτυρίες που έχουν διασωθεί από τις αρχές του 20ου αιώνα, με στόχο να διαπιστώσουν τους λόγους για τους οποίους εμφανίζονται τόσο συχνά οι ανεμοστρόβιλοι στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, η οποία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και θα παρουσιαστούν τα πρώτα αποτελέσματα σε διεθνές συνέδριο στην Ισπανία, διαπιστώθηκε ότι από το 1910 μέχρι και το 1999, είχαν εκδηλωθεί 32 ανεμοστρόβιλοι που συνολικά είχαν προκαλέσει τον θάνατο 4 ανθρώπων, τον τραυματισμό 40 και αμέτρητες καταστροφές σε σπίτια και καλλιέργειες.

Ο κ. Παναγιώτης Νάστος δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στη διάρκεια του περασμένου αιώνα, ο αριθμός των ανεμοστρoβίλων ήταν πολύ μεγαλύτερος, αλλά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό τους, όχι μόνο επειδή οι μαρτυρίες είναι ελάχιστες αλλά και επειδή δεν υπήρχε ο κατάλληλος εξοπλισμός μελέτης και παρατήρησής τους.

Οι ανεμοστρόβιλοι εκδηλώνονται ξαφνικά στη χώρα εξαιτίας των ιδιαίτερων μετεωρολογικών συνθηκών που δημιουργούνται σε κάποιες περιοχές και μάλιστα απ΄ ό,τι δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Οι περισσότεροι δημιουργούνται συγκεκριμένους μήνες, από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο με ιδιαίτερη προτίμηση τον Νοέμβριο. Πολλοί ανεμοστρόβιλοι δημιουργούνται επίσης τον Δεκέμβριο, τον Οκτώβριο και τέλος τον Σεπτέμβριο.

Ο ανεμοστρόβιλος είναι μια στήλη αέρα που στροβιλίζεται με βίαιο τρόπο αγγίζοντας το έδαφος και προκαλώντας καταστροφές σε σπίτια και αυτοκίνητα. Ενίοτε προκαλεί μετακινήσεις αεροσκαφών που βρίσκονται στους διαδρόμους προσγείωσης απογείωσης και «αερομεταφορά» ψαριών από τη θάλασσα στην ενδοχώρα. Ορισμένοι ανεμοστρόβιλοι δεν φθάνουν στο έδαφος και απλώς κρέμονται κάτω από σωρειτόμορφα σύννεφα τα οποία έχουν κατακόρυφη ανάπτυξη, δηλαδή εκτείνονται σε ύψος και όχι σε πλάτος.

Για να δημιουργηθούν τα εν λόγω φαινόμενα θα πρέπει πρώτα να σημειωθεί μια αστάθεια στην ατμόσφαιρα, να συντρέξουν δυναμικοί μετεωρολογικοί παράγοντες. Η πίεση του αέρα πέφτει αρκετά και συνεπικουρούμενη από θερμές μάζες και υδρατμούς οδηγεί τα αέρια ρεύματα σε μια δυναμική ανοδική πορεία όπου αρχίζουν να περιδινίζονται δημιουργώντας τον ανεμοστρόβιλο ή τον υδροσίφωνα όπως λέγεται, όταν το ίδιο φαινόμενο δημιουργείται πάνω από τη θάλασσα και όχι στην ξηρά.

Από τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από το 1910 μέχρι σήμερα, προκύπτει ότι στη Δυτική και Νότια Ελλάδα υπάρχουν ευνοϊκές προϋποθέσεις για τη δημιουργία ανεμοστρόβιλων και μάλιστα οι περιοχές αυτές εντοπίζονται στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο και τις ακτές της Βόρειας Κρήτης.

Την τελευταία δεκαετία έχουν σημειωθεί 185 περιστατικά, τα περισσότερα σε Πελοπόννησο και Κρήτη.

Ο καθηγητής Παναγιώτης Νάστος δήλωσε ότι το πανεπιστήμιο προσανατολίζεται στη δημιουργία ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για την εμφάνιση ανεμοστροβίλων, καθώς τα εν λόγω φαινόμενα μπορούν να προβλεφθούν με μετεωρολογικά όργανα τα οποία ανιχνεύουν τις συνθήκες αστάθειας στην ατμόσφαιρα που ευνοούν τον σχηματισμό τους.

ΠΗΓΗ:

http://www.econews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟΥΣ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ:

http://boraeinai.blogspot.com/2009/03/blog-post_6969.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: