Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

ΣΦΑΚΑ : ΕΝΤΟΠΙΣΘΗΚΕ ΝΕΟ ΑΝΕΞΕΡΕΥΝΗΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ




Φωτογραφίες από την περιοχή
όπου βρίσκεται η είσοδος του σπηλαίου


Όπως πληροφορηθήκαμε από σχετική ανάρτηση στο blog http://sfakaonline.blogspot.com/ η κα Δέσποινα Κουρουπάκη ενημέρωσε τον πολιτιστικό σύλλογο του χωριού Σφάκα Λασιθίου (Σητεία) για τον εντοπισμό ενός σπηλαίου στην περιοχή και παρέδωσε μάλιστα και σχετικό φάκελο.

Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε από την ίδια και τον υιό της Νίκο Πασπαλιάρη. Ο Νίκος Πασπαλιάρης που είναι και σπηλαιολόγος είναι αυτός που κατέβηκε στη σπηλιά. Όπως δήλωσε το σπήλαιο είναι μικρό αλλά ελπίζει ότι με κατάλληλη διόρυξη μπορεί να οδηγήσει σε ένα μεγαλίτερο σπήλαιο.

Το υλικό σχετικά με την κατάβαση μαζί με άλλες φωτογραφίες αναμένεται να δημοσιευθεί αργότερα στο περιοδικό ΑΖΙΜΟΥΘΙΟ που εκδίδει ο πολιτιστικός σύλλογος.

Εάν κάποιος φίλος/-η θέλει περισσότερες πληροφορίες μπορεί να επικοινωνήσει απευθυνόμενος στο e-mail

sfakaonline@gmail.com

Παρακάτω παρουσιάζουμε μια σειρά από φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο παραπάνω blog.



Η Σφάκα είναι χωριό του Δήμου Σητείας στον Νομό Λασιθίου (υπάρχουν δύο χωριά στον νομό Λασιθίου με το ίδιο όνομα, το άλλο βρίσκεται στον Δήμο Ιτάνου). Βρίσκεται στην Εθνική Οδό Σητείας - Αγίου Νικολάου, απέχοντας 33 χιλιόμετρα από την πρώτη και 40 από το δεύτερο. Έχει 328 κατοίκους (2001) και χωρίζεται από τον κεντρικό δρόμο σε δύο συνοικισμούς το πάνω και κάτω χωριό.

Η ονομασία του χωριού οφείλεται σε πηγή με πικροδάφνες (σφάκες). Αναφέρεται για πρώτη φορά στην ενετική απογραφή του 1583 με το όνομα «Sfaca» με 244 κατοίκους. Η παλαιότερη ονομασία του ήταν Μηλιά.

Αρχείο:Sfaka view Lasithi.JPG

Δεν υπάρχουν σχόλια: