Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ





Οι ενοχλητικές αλλεργίες μπαίνουν στη ζωή μας από τα τέλη Φεβρουαρίου και μας ταλαιπωρούν μέχρι και τα μέσα του καλοκαιριού. Ας τις αντιμετωπίσουμε δραστικά περιορίζοντας τα αίτια που μας τις προκαλούν.



Διώχνουμε την σκόνη …. Και κερδίζουμε υγεία



Αλλεργία είναι η υπερευαισθησία του οργανισμού μας σε διάφορες ουσίες που βρίσκονται στο περιβάλλον, οι οποίες λέγονται και αλλεργιογόνα. Σύμφωνα με έρευνες, το 30% των Ελλήνων ταλαιπωρούνται από αλλεργίες, οι οποίες μπορεί να προκληθούν από τη γύρη, το τρίχωμα των ζώων, τη μούχλα, τους μύκητες, κάποια φάρμακα, το δηλητήριο της σφήκας, ορισμένα τρόφιμα, συνθετικά υλικά όπως το λατέξ ή και χημικές ουσίες. Το κυριότερο και πιο σύνηθες φαινόμενο, όμως, είναι οι αλλεργίες που μας προκαλούν τα ακάρεα της σκόνης.


Τα συμπτώματα των αλλεργιών εμφανίζονται με μεγαλύτερη ένταση την άνοιξη και συνήθως είναι: συχνό φτέρνισμα, μπούκωμα, συνάχι, φαγούρα στη μύτη (αλλεργική ρινίτιδα), κόκκινα, υγρά μάτια με φαγούρα (επιπεφυκίτιδα), ξηρός βήχας, δυσκολία στην αναπνοή, «βράσιμο» στο στήθος (βρογχικό άσθμα). Στατιστικά, 1 στους 10 Έλληνες παρουσιάζει αλλεργία στη σκόνη και το ποσοστό αυτό είναι ακόμα υψηλότερο στα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους.


Τα ακάρεα της οικιακής σκόνης είναι μικροοργανισμοί οι οποίοι τρέφονται με τα νεκρά κύτταρα που αποβάλλονται από την επιδερμίδα μας, ενώ αποτελούν το πιο κοινό αλλεργιογόνο στην Ελλάδα, Αυτοί, λοιπόν, οι μικροοργανισμοί ζουν όπου και εμείς. Στο καθιστικό, στο υπνοδωμάτια μας, στο γραφείο, στα χαλιά, στους καναπέδες, στα υφάσματα, στα μαξιλάρια, στις κουρτίνες, στα χνουδωτά αντικείμενα και γενικά σε όποιο σημείο του σπιτιού μας πιάνει σκόνη. Μας επιβαρύνουν, αφού τα εισπνέουμε, ενώ γίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνα για την υγεία μας, καθώς μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και άσθμα.


Νοικοκυριό χωρίς αλλεργίες


Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτούς τους ανεπιθύμητους μικρο-εισβολείς, χωρίς ίχνος χημικών, φτάνει να κάνουμε τα εξής:


1. Καλό είναι να επιλέξουμε μαξιλάρια από συνθετικά υλικά και να τα καλύψουμε επίσης με ειδικές αεροστεγείς θήκες.


2. Πλένουμε όσο πιο συχνά μπορούμε τις κουρτίνες και τα ριχτάρια μας.


3. Για το καθημερινό μας σκούπισμα, ειδικά σε σημεία ανάμεσα στα έπιπλα ή κάτω από τους καναπέδες και τα τραπεζάκια, χρησιμοποιούμε την ειδικό σκουπάκι swiffer, για γρήγορη και αποτελεσματική απομάκρυνση της ενοχλητικής σκόνης.


4. Η σκόνη δεν συσσωρεύεται, όμως, μόνο στα πατώματα. Ξεσκονίζουμε τακτικά - και πάντα πριν από το σκούπισμα- τα έπιπλα μας, όπως τραπέζια, βιβλιοθήκες, κομοδίνα, σύνθετα και όποια αντικείμενα βρίσκονται επάνω τους.


Για εύκολο και αποτελεσματικό ξεσκόνισμα, χρησιμοποιούμε το ειδικό πανι (swiffer), που μαγνητίζει τη διπλάσια σκόνη από ένα παραδοσιακό ξεσκονόπανο.


Περιοδικό "Επιθυμίες"



Δεν υπάρχουν σχόλια: