Εστίες μικροβίων στο σπίτι
Σπίτι μου, σπιτάκι μου... και παλατάκι μου. Την ώρα όμως που μέσα σε αυτό το παλατάκι χαλαρώνουμε, επικοινωνούμε και δημιουργούμε, επικίνδυνες χημικές ουσίες και μικρόβια που κρύβονται σε κοινά σημεία θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μας, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε.
Αγαπάμε τη θαλπωρή και τη σιγουριά του σπιτιού μας. Αλλά δεν γνωρίζουμε ότι συγκεκριμένα σημεία και αντικείμενα του σπιτιού μας μπορούν να γίνουν παγίδες για πολλές ασθένειες.
ΤΟ ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΚΙ ΠΑ ΤΑ ΠΙΑΤΑ:
Έρευνες έχουν δείξει ότι ένα παλιό και πολυχρησιμοποιημένο σφουγγαράκι πιάτων μπορεί να περιέχει 20 εκατομμύρια μικρόβια. Η λύση είναι να το πλύνουμε με χλωρίνη στο χέρι, στο πλυντήριο πιάτων ή απλώς να το τοποθετήσουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για ένα λεπτό το πολύ.
ΕΧΘΡΟΙ ΣΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ:
Πάνω στο κρεβάτι μας μπορεί να έχουν βρει καταφύγιο δεκάδες μικρόβια και μικροοργανισμοί. Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι μολύνσεις και οι αλλεργίες που ξεκινούν από μικρόβια του κρεβατιού. Τι κάνουμε; Αερίζουμε καθημερινά το δωμάτιο μας, αλλάζουμε συχνά σεντόνια και επιλέγουμε στρώμα και μαξιλάρια από οικολογικά υλικά.
Η ΚΟΥΡΤΙΝΑ ΤΟΥ ΜΠΑΝΙΟΥ:
Έρευνα αμερικανικής οργάνωσης, η οποία μελετά τα προβλήματα που προκαλούν στον άνθρωπο διάφορα υλικά, αποκάλυψε ότι οι πλαστικές -από PVC- κουρτίνες μπάνιου εκλύουν επικίνδυνα χημικά, τουλάχιστον τον πρώτο μήνα της χρήσης τους. Το πρόβλημα ξεκινά από το άνοιγμα της συσκευασίας. Τότε εκλύονται τα πρώτα χημικά, ενώ αυτό συνεχίζεται για πολλές ακόμα εβδομάδες. Οι ερευνητές μέτρησαν τα χημικά του αέρα κατά το άνοιγμα και το κρέμασμα των κουρτινών, ενώ συνέχισαν τις μετρήσεις για τέσσερις εβδομάδες. Σε όλο αυτό το διάστημα εντόπισαν τις επικίνδυνες ουσίες, τις οποίες βεβαίως οι χρήστες των κουρτινών αναπνέουν χωρίς να το γνωρίζουν. Οι ουσίες αυτές είναι καρκινογόνες και μπορούν να συμβάλουν στην εκδήλωση ασθενειών στους νεφρούς, στο συκώτι και το κεντρικό νευρικό σύστημα.
Οι κλασικές κουρτίνες μπάνιου μπορούν, κατά τους ειδικούς, να αντικατασταθούν από άλλες, κατασκευασμένες από ethylene vinyl acetate (EVA), ενώ καλή λύση είναι επίσης οι γυάλινες καμπίνες, που δεν επιτρέπουν τις διαρροές.
ΑΛΑΤΟΠΙΠΕΡΟΘΗΚΗ:
Άλλο σημείο όπου μαζεύονται μικρόβια είναι οι θήκες του αλατιού και του πιπεριού, καθώς τις χρησιμοποιούμε ενώ μαγειρεύουμε κρέατα, ψάρια κ.λπ. Έτσι, η σαλμονέλα από το ωμό κοτόπουλο μπορεί να φτάσει μέχρι τα ποπ κορν μας... Η λύση είναι η συχνή πλύση τους με ένα αντιβακτηριδιακό μαντιλάκι.
Επικίνδυνες ουσίες στο σαλόνι μας
Καναπές
0 καναπές μας μπορεί να περιέχει βρωμιούχα επιβραδυντικά φλόγας (Β.Ε.Φ.).
Φυτά και λουλούδια
Για τα φυτά και τα λουλούδια γλάστρας, χρησιμοποιούμε, συχνά, φυτοφάρμακα Τα φυτοφάρμακα μπορεί να βλάψουν την υγεία μας και το περιβάλλον. Στα χρυσάνθεμα, π.χ., χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα, περισσότερες από 900 φορές τον χρόνο. Τα καλλιεργήσιμα εδάφη ψεκάζονται, τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο.
'Επιπλα με καπλαμάδες
Η φορμαλδεΰδη μπορεί να βρεθεί σε έπιπλα με καπλαμάδες και θεωρείται επικίνδυνη.
Τηλεόραση
Τα Β.Ε.Φ. προστίθενται σε πολλές ηλεκτρικές συσκευές, για να αυξηθεί η αντίσταση τους, στην πυρκαγιά. Οι περισσότεροι από εμάς εκτιθέμεθα σε αυτές τις ουσίες καθημερινά, όταν καθόμαστε μπροστά στην τηλεόραση, καθώς τα Β.Ε.Φ. μπορεί να διαρρεύσουν και να τα εισπνεύσουμε.
Αποσμητικά χώρου
Τα αποσμητικά χώρου περιέχουν αρωματικές ουσίες και μπορεί να περιέχουν πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCS). Κάποια αρώματα είναι αλλεργιογόνα. Είκοσι οκτώ αρώματα, πρόσφατα, απαγορεύτηκαν από την Επιστημονική Επιτροπή της Ε.Ε., για χρήση, σε καλλυντικά. Η E.E. δεν έχει, μέχρι τώρα, νομοθέτηση για αυτές ης αρωματικές ουσίες, όταν χρησιμοποιούνται σε αποσμητικά χώρου. Οι VOCs είναι καταστροφικές και για το περιβάλλον και για την υγεία μας.
ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου