Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Εστίες μικροβίων στο σπίτι

Εστίες μικροβίων στο σπίτι


Σπίτι μου, σπιτάκι μου... και παλατάκι μου. Την ώρα όμως που μέσα σε αυτό το παλατάκι χαλαρώνουμε, επικοινωνούμε και δημιουργούμε, επικίνδυνες χη­μικές ουσίες και μικρόβια που κρύβονται σε κοινά σημεία θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μας, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε.


Αγαπάμε τη θαλπωρή και τη σιγουριά του σπιτιού μας. Αλλά δεν γνωρίζουμε ότι συγκεκριμένα ση­μεία και αντικείμενα του σπιτιού μας μπορούν να γίνουν παγίδες για πολλές ασθένειες.


ΤΟ ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΚΙ ΠΑ ΤΑ ΠΙΑΤΑ:

Έρευνες έχουν δείξει ότι ένα παλιό και πολυχρησιμοποιημένο σφουγγαράκι πιάτων μπορεί να περιέχει 20 εκατομμύρια μι­κρόβια. Η λύση είναι να το πλύ­νουμε με χλωρίνη στο χέρι, στο πλυντήριο πιάτων ή απλώς να το τοποθετήσουμε στον φούρνο μι­κροκυμάτων για ένα λεπτό το πολύ.


ΕΧΘΡΟΙ ΣΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ:

Πάνω στο κρεβάτι μας μπορεί να έχουν βρει καταφύγιο δεκάδες μικρόβια και μικροοργανισμοί. Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι μο­λύνσεις και οι αλλεργίες που ξεκινούν από μικρόβια του κρεβα­τιού. Τι κάνουμε; Αερίζουμε κα­θημερινά το δωμάτιο μας, αλλά­ζουμε συχνά σεντόνια και επιλέ­γουμε στρώμα και μαξιλάρια από οικολογικά υλικά.


Η ΚΟΥΡΤΙΝΑ ΤΟΥ ΜΠΑΝΙΟΥ:

Έρευνα αμερικανικής οργάνωσης, η οποία μελετά τα προβλήματα που προκαλούν στον άνθρωπο διάφορα υλικά, αποκάλυψε ότι οι πλαστικές -από PVC- κουρτίνες μπάνιου εκλύουν επικίνδυνα χημικά, τουλάχιστον τον πρώτο μήνα της χρήσης τους. Το πρόβλημα ξεκινά από το άνοιγμα της συ­σκευασίας. Τότε εκλύονται τα πρώ­τα χημικά, ενώ αυτό συνεχίζεται για πολλές ακόμα εβδομάδες. Οι ερευ­νητές μέτρησαν τα χημικά του αέρα κατά το άνοιγμα και το κρέμασμα των κουρτινών, ενώ συνέχισαν τις μετρήσεις για τέσσερις εβδομάδες. Σε όλο αυτό το διά­στημα εντόπισαν τις επικίνδυνες ουσίες, τις οποίες βεβαίως οι χρή­στες των κουρτινών αναπνέουν χωρίς να το γνωρίζουν. Οι ουσίες αυτές είναι καρκινογόνες και μπο­ρούν να συμβάλουν στην εκδή­λωση ασθενειών στους νεφρούς, στο συκώτι και το κεντρικό νευ­ρικό σύστημα.

Οι κλασικές κουρτίνες μπάνιου μπορούν, κατά τους ειδικούς, να αντικατασταθούν από άλλες, κατασκευασμένες από ethylene vinyl acetate (EVA), ενώ καλή λύση είναι επίσης οι γυάλινες καμπίνες, που δεν επιτρέπουν τις διαρροές.

ΑΛΑΤΟΠΙΠΕΡΟΘΗΚΗ:

Άλλο σημείο όπου μαζεύονται μι­κρόβια είναι οι θήκες του αλα­τιού και του πιπεριού, καθώς τις χρησιμοποιούμε ενώ μαγει­ρεύουμε κρέατα, ψάρια κ.λπ. Έτσι, η σαλμονέλα από το ωμό κο­τόπουλο μπορεί να φτάσει μέχρι τα ποπ κορν μας... Η λύση είναι η συχνή πλύση τους με ένα αντιβακτηριδιακό μαντιλάκι.

Επικίνδυνες ουσίες στο σαλόνι μας


Καναπές

0 καναπές μας μπορεί να περιέχει βρωμιούχα επιβραδυν­τικά φλόγας (Β.Ε.Φ.).


Φυτά και λουλούδια

Για τα φυτά και τα λουλούδια γλάστρας, χρησιμοποιούμε, συ­χνά, φυτοφάρμακα Τα φυτο­φάρμακα μπορεί να βλάψουν την υγεία μας και το περιβάλ­λον. Στα χρυσάνθεμα, π.χ., χρησιμοποιούνται φυτοφάρ­μακα, περισσότερες από 900 φορές τον χρόνο. Τα καλλιερ­γήσιμα εδάφη ψεκάζονται, τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο.


'Επιπλα με καπλαμάδες

Η φορμαλδεΰδη μπορεί να βρεθεί σε έπιπλα με καπλαμά­δες και θεωρείται επικίνδυνη.


Τηλεόραση

Τα Β.Ε.Φ. προστίθενται σε πολ­λές ηλεκτρικές συσκευές, για να αυξηθεί η αντίσταση τους, στην πυρκαγιά. Οι περισσότε­ροι από εμάς εκτιθέμεθα σε αυ­τές τις ουσίες καθημερινά, όταν καθόμαστε μπροστά στην τηλεόραση, καθώς τα Β.Ε.Φ. μπορεί να διαρρεύσουν και να τα εισπνεύσουμε.


Αποσμητικά χώρου

Τα αποσμητικά χώρου περιέ­χουν αρωματικές ουσίες και μπορεί να περιέχουν πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCS). Κά­ποια αρώματα είναι αλλεργιογόνα. Είκοσι οκτώ αρώματα, πρόσφατα, απαγορεύτηκαν από την Επιστημονική Επιτροπή της Ε.Ε., για χρήση, σε καλλυντικά. Η E.E. δεν έχει, μέ­χρι τώρα, νομοθέτηση για αυ­τές ης αρωματικές ουσίες, όταν χρησιμοποιούνται σε αποσμη­τικά χώρου. Οι VOCs είναι κα­ταστροφικές και για το περι­βάλλον και για την υγεία μας.

ΠΗΓΗ:

ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: