Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Στην Πόλη, στην Αγια-Σοφιά που αναστηλώνεται

Αποψη από το εσωτερικό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Ο ιστορικός ναός αναστηλώνεται, με αφορμή την Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

Mαργαριτα Πουρναρα

Ο ήλιος κρυμμένος πίσω από τα σύννεφα, φωτίζει λίγο την πρόσοψη της Αγίας Σοφίας. Πέμπτη 25η Μαρτίου και ο καιρός στην Κωνσταντινούπολη είναι ακόμα χειμωνιάτικος, αλλά ανοιχτόκαρδος. Στο εσωτερικό του ναού, σχεδόν οι μισοί από τους εκατοντάδες επισκέπτες είναι Ελληνες. Μαζευόμαστε όλοι κάτω από τον μεγαλοπρεπή τρούλο, τη θεία σκέπη που στέκεται αγέρωχη από το 537 μ.Χ., και προσπαθούμε να φανταστούμε πώς θα ήταν αν δεν είχαν απαλειφθεί τα περισσότερα χριστιανικά στοιχεία της εκκλησίας. Να όμως που κάποια αποκαλύπτονται σιγά σιγά, χάρη στις εργασίες της αναστήλωσης, οι οποίες εντάχθηκαν στο πρόγραμμα της Κωνσταντινούπολης, Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2010.

Στον γυναικωνίτη, πίσω από τα μεταγενέστερα στρώματα ζωγραφικής ισλαμικών παραστάσεων, λαμποκοπούν δυο - τρία μωσαϊκά. Οι μορφές αγίων που ήταν σκεπασμένες για αιώνες έχουν αρχίσει να ξαναβλέπουν το φως του ήλιου. Οι σκαλωσιές υπάρχουν ακόμα, διαταράσσοντας την υπέροχη αίσθηση της προοπτικής, αλλά η δουλειά προχωράει. Μπορεί να μη δούμε την Αγία Σοφία μεταμορφωμένη, αλλά σίγουρα ήταν ένα γενναίο βήμα από την πλευρά των Τούρκων να επιτρέψουν -έστω ενδεικτικά ή συμβολικά- την ανάδυση των αρχικών αγιογραφιών. Παράλληλα, δίνουν και ένα μάθημα χρηστής διαχείρισης των πόρων που πήραν για την Πολιτιστική. Δεν έδωσαν όλα τα χρήματα για εκδηλώσεις, που έτσι και αλλιώς έχουν περιορισμένο κύκλο ζωής, αλλά και για τη συντήρηση ενός μνημείου που χαρίζει ακόμα την ακτινοβολία του στην Πόλη.


Πηγή:
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_31/03/2010_396033

Δεν υπάρχουν σχόλια: