Ο Μάιος χαρακτηρίζεται ως ο μήνας των αλλεργιών και γι’ αυτό έκρινα σκόπιμο να σας παρουσιάσω από το αρχείο μου ένα παλιό άρθρο του καθηγητή ουρολογίας κ. Πλάτωνα Κεχαγιά που είχε δημοσιευτεί τον Απρίλιο του 1996 στην εφημερίδα «Απογευματινή». Αξίζει τον κόπο να το διαβάσετε γιατί μπορεί να σώσετε την ζωή σας ή την ζωή κάποιου συνανθρώπου σας.
Οξεία αναφυλαξία
Άρθρο του ΠΛ. ΚΕΧΑΓΙΑ
καθηγητή Ουρολογίας
ΟΞΕΙΑ αναφυλακτική (αλλεργική) αντίδραση μπορεί να εμφανιστεί σε ορισμένα άτομα από επίδραση ποικίλων αλλεργιογόνων: φαρμάκων, τροφών, δηλητηρίων εντόμων ή ερπετών, φυτικών ουσιών (γύρις, χυμοί), χημικών προϊόντων κ.ά.
Η ΟΞΕΙΑ αναφυλαξία μπορεί να εκδηλωθεί από ορισμένα (ή και με όλα!) από τα ακόλουθα συμπτώματα:
ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΡΜΑ, μπορούν να εμφανιστούν κοκκινίλες, κνίδωση (ουρτικάρια), πρήξιμο (στα βλέφαρα ή και γενικευμένο). Από το αναπνευστικό σύστημα ο λαρυγγόσπασμος και βρογχόσπασμος, που δυσκολεύουν την αναπνοή, είναι συνήθως τα πρώτα συμπτώματα, που εμφανίζονται κατά κανόνα πιο έντονα σε όσους πάσχουν ήδη από βρογχικό άσθμα. Σε βαριές περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί και πνευμονικό οίδημα. Η πιο βαριά εκδήλωση, όμως, της οξείας αναφυλαξίας είναι το σοκ, η πτώση δηλαδή της αρτηριακής πίεσης, που οφείλεται κυρίως σε παράλυση των αγγείων.
Θανατηφόρος
Η ΟΞΕΙΑ αναφυλαξία μπορεί να προχωρήσει με σχετικά βραδύ ρυθμό ή να περιορισθεί σε ορισμένες μόνον εκδηλώσεις (ήπια, οξεία αναφυλαξία), μπορεί όμως να είναι βαριά, κεραυνοβόλος καμιά φορά, και να απειλήσει τη ζωή. Είναι γνωστές ορισμένες περιπτώσεις ατόμων που πέθαναν από οξεία αναφυλαξία ύστερα από τσίμπημα μέλισσας.
ΤΟ ΠΡΩΤΟ φάρμακο, που πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε μια οξεία αναφυλαξία είναι η αδρεναλίνη. Μακριά από το νοσοκομείο η αδρεναλίνη πρέπει να χορηγείται με υποδόρια ή ενδομυϊκή ένεση, γιατί ενδοφλέβια χορήγηση της θα μπορούσε να προκαλέσει καρδιακές επιπλοκές (αρρυθμία κ.ά.) Ιδίως σε ήδη καρδιοπαθή άτομα. Καλό είναι όλοι οι γιατροί, αλλά ακόμη και οι συγγενείς ατόμων που έχουν στο παρελθόν απειληθεί από αναφυλαξία, να θυμούνται τη δοσολογία της αδρεναλίνης. Συνήθως υπάρχουν διαλύματα αδρεναλίνης 1 προς 10.000. Από αυτά γίνεται ένεση τριών έως πέντε κυβικών εκατοστών στον ενήλικα ή 0,1 κυβικό εκατοστό ανά χιλιόγραμμο βάρους στα παιδιά. Αν το διάλυμα είναι ένα προς χίλια, χρησιμοποιούμε το ένα δέκατο αυτών των δόσεων. Μαζί με την αδρεναλίνη μπορεί να χορηγηθεί και κορτιζόνη, ιδίως αν ο βρογχόσπασμος είναι έντονος.
Α' βοήθειες
ΑΝ, ΜΕΧΡΙ τη μεταφορά στο νοσοκομείο, μπορούσε να τοποθετηθεί ορός ενδοφλεβίως, θα βοηθούσε πολύ. Κατά τη μεταφορά αυτή σ' ορισμένα άτομα θα βοηθούσε τεχνητή αναπνοή και διέγερση της καρδιάς με πιέσεις στην προκάρδιο χώρα.
ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟ περιβάλλον τα πράγματα, βέβαια, γίνονται πολύ ευκολότερα. Η αδρεναλίνη μπορεί να χορηγηθεί ενδοφλεβίως, υπό συνεχή παρακολούθηση της καρδιάς, η αναπνοή να υποβοηθηθεί με διασωλήνωση, το σοκ να αντιμετωπισθεί με ενδοφλέβιο χορήγηση ειδικών διαλυμάτων κ.ο.κ.
Η ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ του αρρώστου πρέπει να συνεχισθεί επί μερικές μέρες, γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις, η οξεία αναφυλαξία υποτροπιάζει, ύστερα από μία περίοδο βελτίωσης. Όταν το άτομο βγει από τον κίνδυνο θα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες δοκιμασίες, ώστε να επισημανθεί το αλλεργιογόνο που προκάλεσε την κατάσταση, για να το αποφεύγει στο μέλλον ο παθών, του οποίου το συγγενικό περιβάλλον πρέπει οπωσδήποτε να είναι προετοιμασμένο για την πρώτη αντιμετώπιση μιας νέας κρίσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου