Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Οι ευθύνες του κ. Παπανδρέου







Οι ευθύνες του κ. Παπανδρέου

Μετά και τις νέες αποκαλύψεις για την προετοιμασία, σε συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας, της προσφυγής της κυβέρνησης Παπανδρέου στο ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με τις πολιτικές του ευθύνες.

Άσκησε πίεση στην κυβέρνηση Καραμανλή για τη διενέργεια πρόωρων βουλευτικών εκλογών με το σκεπτικό ότι «υπήρχαν τα λεφτά» και πως η πρόταση του τότε πρωθυπουργού για διετές πάγωμα των μισθών στη δημόσια διοίκηση και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα της οικονομίας ήταν προκλητικά αντιλαϊκή.

Την ώρα που ο κ. Παπανδρέου έκανε τη φιλολαϊκή πολιτική μπλόφα προετοίμαζε την προσφυγή στο ΔΝΤ και την εφαρμογή της πιο σκληρής οικονομικής πολιτικής της τελευταίας 35ετίας.

Φιλοαμερικανός με καθυστέρηση

Ακόμη και μετά την εκλογική νίκη του Οκτωβρίου 2009 και το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου και οι συνεργάτες του προχώρησαν σε παροχές προς μη προνομιούχους συμπολίτες μας, ενώ είχαν ξεκινήσει την παρασκηνιακή διαπραγμάτευση για την εφαρμογή ενός ιδιαίτερα σκληρού προγράμματος λιτότητας υπό την επίβλεψη του ΔΝΤ.

Η προκλητική ασυνέπεια του κ. Παπανδρέου εξηγεί, σε μεγάλο βαθμό, τη δυσκολία εφαρμογής της πολιτικής του μνημονίου. Άλλα έλεγε πριν και μετά τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2009 και άλλα κάνει σήμερα. Αυτοί που τον πίστεψαν δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν τους πολιτικούς ελιγμούς του.

Ο πρωθυπουργός έχει χαρακτηριστικά φιλοαμερικανού ηγέτη, ενώ ήδη έχει αρχίσει η μετα-αμερικανική εποχή. Έκανε ό,τι μπορούσε για να βγάλει τη διαχείριση του ελληνικού προβλήματος από το ευρωπαϊκό πλαίσιο και να επιβάλει τη συνδιαχείριση της Ουάσινγκτον μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Με τις πρωτοβουλίες που πήρε κατάργησε την ευρωπαϊκή στρατηγική που ακολούθησε με συνέπεια η Ελλάδα μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και απάλλαξε τις ισχυρότερες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις τους έναντι της Ελλάδας.

Η επένδυση στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ήταν η μεταπολιτευτική απάντηση της ελληνικής Δημοκρατίας στην αμερικανοκρατία, που οδήγησε, μεταξύ των άλλων, στην επιβολή της δικτατορίας.
Εάν κρίνουμε από όσα αποκάλυψε ο διοικητής του ΔΝΤ κ. Στρος-Καν, ο κ. Παπανδρέου χαρακτηρίζεται από προκλητική πολιτική ασυνέπεια και είναι απόλυτα ενταγμένος σε ένα σχέδιο «αμερικανικής» Ευρώπης, σε μια περίοδο κατά την οποία η αμερικανική ισχύς και η επιρροή βρίσκονται σε υποχώρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: