Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Ο νέος "τσαμπουκάς" της Τρόικας





Ο νέος "τσαμπουκάς" της Τρόικας



Πηγή:www.capital.gr

Του Παναγιώτη Μπουσμπουρέλη

Σκληραίνει το παιχνίδι με την Τρόικα καθώς η επιμονή της για πολύ συγκεκριμένα πράγματα στα μισθολογικά αρχίζει να διαμορφώνει ένα ασφυκτικό πλαίσιο για την ελληνική πολιτική σκηνή. Το τι θα γίνει με τον κατώτατο μισθό αλλά και με τον 13ο και 14ο είναι το ξεκίνημα μιας υπόθεσης που θα αλώσει πολλά από τα κεκτημένα και τα δεδομένα όπως τα ξέρουμε μέχρι σήμερα και σύντομα θα πρέπει να λάβει τελική μορφή για να υπογραφεί η δανειακή σύμβαση.

Τώρα η νέα σπέκουλα που έχει ξεκινήσει είναι ποιο θα είναι το ποσό της επόμενης δόσης. Τι ακριβώς θα μας δώσουν για να πληρώσουμε  και ποιο συγκεκριμένο μέρος των υποχρεώσεων. Εχει αρχίσει δηλαδή και λέγεται ότι δεν θα μας δώσουν και τα 89 ή 85 δισ. αλλά μέρος μόνο αυτών με προτεραιότητα την κάλυψη των ομολόγων ύψους 20 δισ. που λήγουν στις 20 Μαρτίου. Εκεί άλλωστε κινείται ένα μεγάλο μέρος της σπέκουλας της αγοράς που αγοράζει ομόλογα λήξης Μαρτίου σε τιμές χαμηλότερα του 50 μήπως και καταγράψει την μεγάλη υπεραξία αν πληρωθούν στο ακέραιο και δεν κοπούν.

Από εκεί και πέρα είναι προφανές ότι η επόμενη προτεραιότητα των Τροϊκανών είναι η κάλυψη της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Αυτό ενδιαφέρει κατά κύριο λόγο τους Γερμανούς και εκεί εστιάζεται και  η πρώτη δική τους προτεραιότητα. Το ξεκαθάρισμα του δημοσίου θα πιεστεί πάρα πολύ και θα γίνει αντικείμενο εκβιασμών προς τα πολιτικά κόμματα, τέτοιων που θα φτάσουν σε οριακά σημεία για να μπουν μέσα στην σύμβαση νομοθετήματα που θα γκρεμίσουν ταμπού χρόνων. Εξάλλου το παρασύνθημα ακούει αυτήν την στιγμή στον στρατηγικό στόχο της εσωτερικής υποτίμησης. Για να επιτευχθεί όπως λένε και οι αναλυτές του Bloomberg "θα πρέπει οι εργαζόμενοι να αποδυναμωθούν τελείως από πλευράς διαπραγματευτικής ικανότητας" Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

panagiotis.bousbourelis@capital.gr

Πηγή:www.capital.gr



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: