Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Το σκάνδαλο της 9ετούς καθυστέρησης στην ανάθεση των ερευνών






Το σκάνδαλο της 9ετούς καθυστέρησης 
στην ανάθεση των ερευνών

Τώρα που χρεοκοπήσαμε θα ψάξουν για πετρέλαιο!

Για «πιθανές υποθαλάσσιες πηγές ενέργειας» μιλάει ο Λ. Παπαδήμος, ξεχνώντας το... δόγμα Πάγκαλου «δεν έχουμε πετρέλαιο» 
Οκτώ κορυφαίες ξένες εταιρείες, υποψήφιες για τις έρευνες σε Ιόνιο και Ν. Κρήτη

Χρειάστηκε να χρεοκοπήσει πρώτα, επί της ουσίας, η χώρα και να δεσμευτούν με επαχθείς όρους από τους ξένους πιστωτές όλα τα μελλοντικά έσοδα και περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, για να περάσουν οι ελληνικές κυβερνήσεις από το... δόγμα Πάγκαλου ("δεν έχουμε πετρέλαιο») σε μια εντατική προσπάθεια για την αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στον ελληνικό χώρο. που ήδη προσελκύει το ενδιαφέρον κορυφαίων ξένων εταιρειών έρευνας για κοιτάσματα.

Την Παρασκευή, σχεδόν ταυτόχρονα.

- Το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανακοίνωσε ότι οκτώ κορυφαίες εταιρείες (TGS-Nopec Geophysical Company. Dolphin Geophysical, ion Geophysical. Spec Partners. Cggveritas. Petroleum Geo-Services (PGS). Spectrum Geo, Fugro Multiclient Services) εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να διενεργήσουν σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη και το Ιόνιο. Οι εταιρείες που θα επιλεγούν θα χρηματοδοτήσουν το κόστος των ερευνών και θα πουλήσουν τα αποτελέσματα σε όσες εταιρείες πετρελαίων ενδιαφερθούν για εκμετάλλευση -κοιτασμάτων.
- Ο πρωθυπουργος, Λ. Παπαδήμος, μιλώντας από τις Βρυξέλλες μετά τη Σύνοδο Κορυφής έκανε «αθόρυβα» μια σημαντική στροφή στην πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων, όσον αφορά την αναπτυξιακή στρατηγική, σε σχέση με την οικονομική αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Ενώ ως τώρα κυριαρχούσε το δόγμα Πάγκαλου, που είχε αποκλείσει, μιλώντας στη Βουλή, την πιθανότητα ύπαρξης σημαντικών κοιτασμάτων στον ελληνικό χώρο, ο κ. Παπαδήμος έκανε λόγο για «πιθανές υποθαλάσσιες πηγές ενέργειας», τοποθετώντας την προσπάθεια αξιοποίησης τους σε κεντρική θέση στο νέο αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα.
-Μόνο που, όπως θα σημείωνε ένας πικρόχολος παρατηρητής, η αποφασιστικότητα για εκμετάλλευση «υποθαλάσσιων πηγών ενέργειας» εκδηλώνεται σε μια φάση κατά τη διάρκεια της οποίας η χώρα μπήκε και θα μείνει για πολλά χρόνια σε ένα ιδιότυπο καθεστώς διεθνούς κηδεμονίας και αξιοποίησης όλων των πόρων της πρωτίστως υπέρ των ξένων πιστωτών του επίσημου τομέα, δηλαδή υπέρ ξένων κυβερνήσεων και οργανισμών. Αντίθετα, αν οι ελληνικές κυβερνήσεις αυτής της δεκαετίας είχαν κινηθεί έγκαιρα στην κατεύθυνση της αξιοποίησης πιθανού ενεργειακού πλούτου, η θέση της χώρας σήμερα θα ήταν σίγουρα πολύ διαφορετική. Αυτό αποτελεί ίσως ένα από τα μεγαλύτερα, «κρυφά» σκάνδαλα των τελευταίων ετών: από τότε που ιδιωτικοποιήθηκαν τα ΕΛΠΕ (2003). χωρίς να ληφθεί μέριμνα για τη μεταφορά πριν από την ιδιωτικοποίηση των δικαιωμάτων ανάθεσης ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Ελληνικό Δημόσιο. Χρειάστηκαν σχεδόν εννέα χρόνια για να φτάσουμε στο... αυτονόητο: δηλαδή, να ιδρυθεί μια υπό δημόσιο έλεγχο εταιρεία που θα έχει τα σχετικά δικαιώματα, υπό την αιγίδα της οποίας θα διενεργηθούν και οι έρευνες για κοιτάσματα. Αυτή η απαράδεκτη καθυστέρηση κράτησε στο σημείο μηδέν τις έρευνες για κοιτάσματα, την ώρα βεβαίως που και η ελληνική διπλωματία αδιαφορούσε επιδεικτικά για το επίσης κρίσιμο θέμα της οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Την ίδια στιγμή που η ελληνική Πολιτεία αδιαφορούσε... επιδεικτικά για τον υποθαλάσσιο πλούτο, ξένοι παράγοντες παρακολουθούσαν με μεγάλη προσοχή όλες τις εξελίξεις, όπως φάνηκε από τα μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της αμερικανικής Stratfor τα οποία αποκάλυψε το Wikileaks. Από ελληνική πηγή του χρηματοπιστωτικού τομέα, που την αξιολογούσαν ως αξιόπιστη, τα στελέχη της Stratfor είχαν ενημερωθεί για όλα τα σενάρια για πιθανά μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη Νότια Κρήτη, συζητώντας μάλιστα ακόμη και το ενδεχόμενο να είναι τόσο σημαντικά τα κοιτάσματα, ώστε η Ελλάδα θα θελήσει να βγει από το ευρώ και να ενταχθεί στη ζώνη του δολαρίου, αξιοποιώντας τα πετροδολάρια!

Ανεξάρτητα από όλα αυτά. που μπορεί να τροφοδοτούν κάθε είδους θεωρία συνωμοσίας, γεγονός είναι ότι τουλάχιστον τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις, από την εποχή του Κ. Σημίτη και μετά  φέρουν βαρύτατες ευθύνες για την ολιγωρία στην έρευνα για πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων, σε μια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, που έχει «πάρει φωτιά» τα τελευταία χρόνια από τις ανακαλύψεις μεγάλων κοιτασμάτων, κυρίως φυσικού αερίου. Ολιγωρία, που φέρνει την Ελλάδα σήμερα σε μια εξόχως παράδοξη θέση: να είναι η μοναδική, μαζί με την «αδελφή» Κύπρο, χώρα της Ευρωζώνης που θα μπορούσε να παίξει με αξιώσεις το ενεργειακά παιχνίδι και. ταυτόχρονα, η πρώτη χώρα που έφτασε στο χείλος της χρεοκοπίας και τέθηκε σε οικονομική κηδεμονία...

ΝΩΝΤΑ ΧΑΛΔΟΥΠΗ
Nontas71@gmail.com
"ΠΑΡΟΝ"








 Mνημόνιο ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ

 Νέοι διαγωνισμοί για έρευνες πετρελαίου σε χερσαίες περιοχές το β' εξάμηνο του 2012.

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο) θα υπογραφεί στα τέλη του μήνα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου.

Σε συνέντευξη Τύπου, από κοινού με τον υφυπουργό κ. Γ. Μανιάτη, ανακοινώθηκε επίσης ότι τον Ιούλιο θα προκηρυχθούν νέοι διαγωνισμοί για έρευνες σε 10-12 περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, μεταξύ άλλων σε Έβρο, Καβάλα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Αιτωλοακαρνανία, Μεσσηνία, Αχαία και πιθανώς στην Κρήτη.

Το μνημόνιο μεταξύ των τριών χωρών θα αναφέρεται στις δυνατότητες ηλεκτρικής διασύνδεσης αλλά και στην προοπτική συνεργασίας για τη μεταφορά των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί ή θα ανακαλυφθούν στην Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι και η χώρα μας ξεκινά τώρα τη διαδικασία των ερευνών. Όπως ανέφερε μάλιστα ο κ. Παπακωνσταντίνου η κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή Κύπρου-Ισραήλ και οι προοπτικές που διανοίγονται για τη χώρα μας συζητήθηκαν και στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ καθώς δημιουργείται δυνητικά η προοπτική να υπάρξει ένας τρίτος πόλος εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο, πέρα από τη Ρωσία και την περιοχή της Κασπίας.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ χαρακτήρισε πέραν πάσης προσδοκίας την ανταπόκριση των εταιρειών στον διαγωνισμό για τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. Η προθεσμία έληξε την Παρασκευή, οπότε κατατέθηκαν συνολικά 8 προσφορές. Η αξιολόγηση και οι διαπραγματεύσεις με τις εταιρίες αναμένεται να ολοκληρωθούν τον επόμενο μήνα, με στόχο τον Απρίλιο να υπογραφούν οι συμβάσεις, ως τα τέλη του χρόνου να υπάρχουν και να έχουν αξιολογηθεί τα σεισμικά δεδομένα και στα τέλη του 2012 με αρχές του 2013 να γίνουν οι προκηρύξεις για παραχώρηση έως 15 περιοχών για έρευνες με γεωτρήσεις.

Παράλληλα, κινούνται οι διαδικασίες για ερευνητικές εργασίες σε περιοχές της Ελλάδας που είχαν ερευνηθεί και στο παρελθόν και τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον. Με τη διαδικασία αυτή έχουν προκηρυχθεί ήδη τρεις περιοχές (Πατραικός Κόλπος, Κατάκολο, Ιωάννινα) όπου τα υπάρχοντα δεδομένα κάνουν λόγο για 200, 80 και 3-4 εκατ. βαρέλια αντίστοιχα και η προθεσμία υποβολής προτάσεων λήγει τον Ιούλιο. Τον ίδιο μήνα θα γίνει η προκήρυξη για τις 10-15 νέες περιοχές που θα βγάλει προς διερεύνηση η Ελλάδα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο υπουργός και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ ανέφεραν ακόμη ότι:

-Τα έσοδα του Δημοσίου κυμαίνονται περίπου στο 40 % της αξίας των κοιτασμάτων που ανακαλύπτονται, όπως προκύπτει ιστορικά από τις συμβάσεις που υπογράφονται διεθνώς.

-Η Ελλάδα θα διερευνήσει με όλους τους τρόπους όλα τα κοιτάσματα, σε όλες τις περιοχές που έχει κυριαρχικά δικαιώματα.

-Έχει συμφωνηθεί με την εταιρία Energean που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του Πρίνου η επέκταση της περιοχής εκμετάλλευσης ενώ θα προχωρήσει και η χρονική επέκταση της σύμβασης. Η εταιρία από κοινού με την Ιταλική Edison ανέλαβαν επίσης την εκπόνηση μελέτης για τη δημιουργία υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου σε εξαντλημένο κοίτασμα του Πρίνου. Το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και οι αποφάσεις για την ανάθεσή του θα ληφθούν με βάση το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την εταιρία αλλά και τις εισηγήσεις των συμβούλων.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: