Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Επάγγελμα: τεχνομεσίτης






Επάγγελμα: τεχνομεσίτης


Όταν ο Αλέξιος Κολοτούρος πήγε στην εφορία για έναρξη άσκησης επαγγέλματος τον κοίταξαν με καχυποψία: Η διακίνηση τεχνολογίας αποτελεί ακόμη έναν άγνωστο τομέα στη χώρα μας, που μπορεί να μην παράγει υψηλή τεχνολογία όμως την εισάγει.

Διακινητής τεχνολογίας ή, καλύτερα, τεχνομεσίτης. Ο τίτλος του «μεσίτη» δεν είναι τυχαίος. Χαρακτηρίζει ακριβώς αυτό το περιεχόμενο του, αν και στην προκειμένη περίπτωση η αγοροπωλησία δεν αφορά ακίνητα αλλά νέες τεχνολογίες. Όταν ο Αλέξιος Κολοτούρος δήλωσε το επάγγελμα του στο φορολογικό μητρώο, τον κοίταξαν με καχυποψία και απορία. Φρόντισε να τους το εξηγήσει αναλυτικά: «Κάποιοι παράγουν τεχνολογία και κάποιοι την αγοράζουν. Η Ελλάδα, που ουσιαστικά δεν παράγει τεχνολογία, πρέπει να την εισάγει. Εδώ έρχεται ο δικός μας ρόλος: Μεσολαβούμε για την αγοροπωλησία της τεχνολογίας, δηλαδή των πατεντών και του know how που χρειάζεται μια επιχείρηση  για να βελτιώσει η να διαφοροποιήσει το προϊόν της και να μειώσει το κόστος παραγωγής του. Όταν η επιχείρηση μας αναθέσει την ανεύρεση της νέας τεχνολογίας, που ταιριάζει στο οικονομικό και τεχνικό της μέγεθος, εμείς θα ψάξουμε οπουδήποτε πάνω στη Γη, σε οποιονδήποτε φορέα κάνει έρευνα, για την καλύτερη δυνατή λύση».

-Τι τεχνολογία χρησιμοποιείτε στη δουλειά σας;

«Στηρίζομαι κυρίως σε βάσεις δεδομένων και σε ανθρωποδίκτυα. Ενα ανθρωποδίκτυο αποτελείται από ανθρώπους που παράγουν ή διακινούν τεχνολογίες παγκοσμίως, σε τεχνολογικά, ερευνητικά κέντρα.και επιχειρήσεις. Μέσω της διαρκούς επικοινωνίας και συνεργασίας μας "ανιχνεύουμε" νέες τεχνολογίες και βρίσκουμε εκείνη που ταιριάζει καλύτερα στην επιχείρηοη-πελάτη μας. Εγώ ο ίδιος έχω φτιάξει ένα ανθρωποδίκτυο διακινητών και ερευνητών μέσω της διεθνούς οργάνωσης τεχνομεσιτών Licencing Executives Society, που αριθμεί 5.000 μέλη. Από τα ανθρωποδίκτυα, από βάσεις δεδομένων του εξωτερικού και από τη βάση του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας αντλώ συνεχώς νέες πληροφορίες για τη διεθνή αγορά τεχνολογίας».

-Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να γίνει κανείς πετυχημένος τεχνομεσίτης;

«Τυπικό, δεν απαιτείται κάποιο ιδιαίτερο προσόν. Εγώ π.χ. έχω πτυχίο το οποίο ουδέποτε μου χρησίμευσε. Τα σημαντικότερα στοιχεία είναι το φυσικό χάρισμα της επικοινωνίας, η επιμονή και η υπομονή. Μετά έρχεται η εμπειρία και η εξειδίκευση. Καθένας από μας εξειδικεύεται σε κάποιους τομείς της βιομηχανίας. Εγώ παρακολουθώ περισσότερο τις τεχνολογίες στα τρόφιμα και ποτά. Την τελευταία περίοδο έψαχνα στο όνομα μιας ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων μια μέθοδο μείωσης της χοληστερίνης στα αβγά και το γάλα. Μέσω ενός οδηγού για ερευνητικούς φορείς στον τομέα τροφίμων, εντόπισα ένα πανεπιστήμιο στον Καναδά που έχει βρεί την κατάλληλη τεχνολογία. Όταν η ελληνική επιχείρηση αποφάσισε ότι δεν την ενδιαφέρει η συγκεκριμένη τεχνολογία, προχώρησα σε καινούρια συμφωνία με το πανεπιστήμιο ώστε να ψάξω για άλλον πιθανό αγοραστή».

-Πόσο πληρώνεται ένας καλός τεχνομεσίτης;

«Η ελληνική επαγγελματική ομάδα διακινητών τεχνολογίας είναι ακόμα πολύ μικρή. Σήμερα, ο αριθμός των φορέων ή ατόμων στον τομέα μας δεν ξεπερνάει τους πέντε κι έτσι δεν έχουν ακόμα διαμορφωθεί διαφορές στις αποδοχές. Μια μεγάλη δουλειά, που σημαίνει ανάθεση εξεύρεσης τεχνολογίας για μια επιχείρηση, μεσολάβηση στην αγοροπωλησία και παρακολούθηση της εφαρμογής της, προϋποθέτει 18-20 μήνες δουλειάς, περίπου 15 ώρες το μήνα».

-Ποια είναι τα δυνατά σημεία του επαγγέλματος;

«Οι καλύτερες στιγμές έρχονται όταν έχεις ολοκληρώσει το στόχο σου
μετά από μήνες. Τότε είναι που βλέπεις μια νέα τεχνολογία να εφαρμόζεται και να αποδίδει στην επιχείρηση, τότε είναι που νιώθεις  ότι ταυτίζεσαι με το μέλλον της. Από την άλλη, είναι συναρπαστική η επαφή που έχεις στα πρώτα στάδια των αναζητήσεων σου με την τεχνολογική έρευνα και με ό, τι νέο φτιάχνεται στο χώρο της τεχνολογίας. Ξέρεις ότι η σημερινή έρευνα είναι η εφαρμογή του αύριο».

-Τι είναι το πιο δυσάρεστο, η «λάντζα» των τεχνομεσιτών;

«Για τους έλληνες τεχνομεσίτες, : η μεγαλύτερη δυσκολία είναι η δυσπιστία πολλών επιχειρήσεων που δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη το κέρδος που θα τους αποφέρει η συνεργασία με ειδικούς στον τομέα της τεχνολογίας. Εξάλλου, οι επιχειρήσεις δεν θέλουν να γνωρίζουν τρίτοι τα μυστικά τους κι έτσι πρέπει να τους αποδεικνύουμε ότι έχουμε εμπειρία και γνώση, για να μας εμπιστευτούν».

-Από ποιους εξαρτάται η δουλειά σας;

«Με δυο λόγια, αν η Βιομηχανία δεν μου δώσει δουλειά, εγώ θα πάψω να υπάρχω ως επαγγελματίας».

-Τι θαυμάζετε και τι απεχθάνεστε στο χώρο της τεχνολογίας;

«Είναι ένας χώρος που δεν μπορείς να απεχθάνεσαι τίποτα και κανέναν, γιατί είναι ιδιαίτερα δημιουργικός. Θαυμάζω όσους δεν στέκονται στα παλιά, όσους κάνουν το πάν για να προωθηθεί το καινούριο, παράγοντας το ή διακινώντας το».

-Τι προοπτικές βλέπετε για το επάγγελμα οας;

«Είμαι πολύ αισιόδοξος και σίγουρος ότι τα πράγματα θα πάνε προς τα πάνω. Είναι ανάγκη να πάνε! Η βιομηχανία θα το καταλάβει ότι μπορούμε να της προσφέρουμε πολλά. Γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι δεν θα επιβιώσει καμιά βιομηχανία αν δεν είναι τεχνολογικά καινοτομική. Κι εμείς εξειδικευόμαστε, ακριβώς για να βρίσκουμε τις καλύτερες καινοτομίες που ταιριάζουν στην κάθε επιχείρηση».

ΜΥΡΙΑ ΓΈΩΡΠΟΥ

Το άρθρο αυτό γράφτηκε πριν κάμποσα χρόνια στο Info, ένα ένθετο της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ», και το παρουσιάζουμε σήμερα σαν μια ιδέα ελπίδας σε όσους ψάχνουν για μια καλλίτερη απασχόληση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: