Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Δυο σοβαρές εμπλοκές στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών






Σύμφωνα με νέες πληροφορίες οι οποίες κυκλοφορούν στην αγορά, τα τελευταία δύο 24ώρα, νέα σημαντική εμπλοκή έχει παρουσιαστεί στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και του Γ. Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των τραπεζών.

Πιο συγκεκριμένα, η πλευρά των τραπεζών φαίνεται να μη συμφωνεί σε καμία περίπτωση με μερικούς από τους βασικούς όρους που αναμένεται να αναφέρονται στην τελική συμφωνία, κάτι το οποίο έχει οδηγήσει και στην παρέμβαση της Τρόικας, αφού το θέμα θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο. Μάλιστα, βασικό αντικείμενο της νέας τηλεδιάσκεψης του υπουργού οικονομικών με την Τρόικα, εικάζεται ότι δε θα είναι το ζήτημα των εργασιακών, αλλά το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και η προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή και να κλείσει η συμφωνία. 

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, μόνο τυχαίο δεν είναι ότι τόσο η συνάντηση της Τρίτης, όσο και η χθεσινή συνάντηση κ. Γιάννη Στουρνάρα με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) αναβλήθηκε, με το νέο ραντεβού να είναι προγραμματισμένο τη Δευτέρα, μετά το νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με την Τρόικα. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες προχωράνε το ζήτημα ακόμη περισσότερο και αναφέρουν ότι οι πρόσφατες διαφωνίες στους κόλπους της κυβέρνησης δεν έχουν τελικά να κάνουν με τα εργασιακά, αλλά με την ανακεφαλαιοποίηση.

Τέλος και αφού αναφέρουμε και σήμερα ότι το όλο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έχει γίνει εδώ και αρκετό καιρό κουραστικό (οι καθυστερήσεις έχουν στοιχίσει σημαντικά στην ελληνική οικονομία και τη ρευστότητα στο σύστημα), να σημειωθεί ότι πέραν των πιθανών διαφωνιών,  υπάρχει και μια συμφωνία, αυτή του χρονοδιαγράμματος. Συγκεκριμένα, η όλη διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος Απριλίου 2013 προκειμένου οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών να αυξηθούν στο 9% των σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού των ιδρυμάτων, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος θα ανακοινώσει αναλυτική έκθεση σχετικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες της κάθε τράπεζας προς τα τέλη Δεκεμβρίου.
Ειδικότερα, η άρνηση των επενδυτικών οίκων να εγγυηθούν τις Αυξήσεις Κεφαλαίου, προκύπτει από το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, στο οποίο δεν περιλαμβάνεται ο βασικός όρος που διεκδικούσαν οι διοικήσεις και οι μέτοχοι των τραπεζών, δηλαδή οι εγγυήσεις ή η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων με ομόλογα του EFSF που θα καθιστούσε δυνατή την εγγραφή των ελληνικών ομολόγων στην ονομαστική τους αξία (100%) και επομένως, θα μείωνε σημαντικά τις συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, αλλά και τις ανάγκες κεφαλαίων που θα αντλούσαν από τις αγορές.

Σημειώνεται ότι, οι τράπεζες εφόσον ενέγραφαν τα ελληνικά ομόλογα στην ονομαστική τους αξία, θα προέκυπτε μείωση των κεφαλαιακών τους αναγκών κατά 9 δισ. ευρώ.

Έτσι, οι ελληνικές τράπεζες κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε κρατικοποίηση, ενώ παράλληλα επιβαρύνουν τους Έλληνες φορολογούμενους, αλλά και το δημόσιο χρέος (κατά περίπου 5% του ΑΕΠ). Σύμφωνα με το Μνημόνιο που υπεγράφη τον Φεβρουάριο του 2012, από τα 50 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν τα συνολικά κεφάλαια του Δημοσίου για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εκτιμά ότι θα λάβει πίσω τα περίπου 16 δισ. ευρώ. αυτό σημαίνει, απώλεια ύψους 34 δισ. ευρώ.
Η εγγραφή των ελληνικών ομολόγων στο 100% της ονομαστικής τους αξίας από τις τράπεζες, δεν έγινε δεκτή από την τρόικα, καθώς αντιδρά κυρίως η ΕΚΤ, η οποία προβάλλει το επιχείρημα ότι θα ήταν προνομιακή μεταχείριση προς τις ελληνικές τράπεζες, έναντι των άλλων ευρωπαϊκών τραπεζικών συστημάτων που έχουν επανακεφαλαιοποιηθεί με ευρωπαϊκά κεφάλαια.

Επιπλέον, οι αντιρρήσεις της τρόικας σχετίζονται με το γεγονός ότι «κλείνει» η επαναγορά ελληνικού χρέους και στην περίπτωση που οι ελληνικές τράπεζες είχαν ένα τέτοιο όφελος, δε θα συμμετείχαν σε αυτήν για τα 11 δισ. ευρώ που κατέχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Με αυτούς τους όρους που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την τρόικα, το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών θα ανέλθει σε περίπου 30 δισ. ευρώ, πλέον των αναγκών που θα προβλεφθούν για τα «κόκκινα» δάνεια.

Η τρόικα δέχθηκε τον όρο για την αναβαλλόμενη φορολογία. Έτσι, οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες αναμένεται να μειωθούν κατά περίπου 2 δισ. ευρώ και για τα τρία νέα τραπεζικά σχήματα από τον αναβαλλόμενο φόρο. Παράλληλα, θα προσμετρώνται στα εποπτικά κεφάλαια. Στην ίδια σύσκεψη ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ενημέρωσε τους Έλληνες τραπεζίτες, ότι ακόμα αναζητείται τρόπος για την καταβολή των 550 εκατ. ευρώ που οφείλουν να δώσουν οι τράπεζες για τις προνομιούχες μετοχές συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ, που κατέχουν από τον νόμο Αλογοσκούφη. Όσον αφορά τη ρύθμιση των δανείων ιδιωτών, θα συζητηθεί σε επόμενη συνάντηση του υπουργού με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών.

http://www.banksnews.gr/portal/home-page/124-top-story/11495-2012-10-30-16-01-44
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: