Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και πάλι στο τραπέζι





Του Γιάννη Αγγέλη

Με έμμεσο τρόπο ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι “νομιμοποίησε” χθες την δημόσια συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Επέλεξε να μιλήσει γι΄ αυτό αποκλείοντας το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του όσον αφορά το κομμάτι (τα ομόλογα) που κατέχει η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες.

Στην “διπλωματική” γλώσσα της ΕΚΤ, η δημόσια αναφορά για τον αποκλεισμό ενός τέτοιου ενδεχόμενου είναι  ο έμμεσος τρόπος για να επισημοποιήσει η διοίκησή της ότι δεν παραμένει αδιάφορη στην πίεση του ΔΝΤ για νέο κύκλο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Απέκλεισε δημόσια αυτό το ενδεχόμενο, όπως παρατηρούν αναλυτές στην Φρανκφούρτη, για να επιβεβαιώσει ότι ασχολείται με αυτό το θέμα συνολικά.

Ήδη υπηρεσιακά στελέχη της ΕΚΤ κάνουν λόγο για το ενδεχόμενο επιστροφής των “κερδών” της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα στην Ελλάδα, δηλαδή την διαφορά μεταξύ τιμής αγοράς και ονομαστικής τιμής για όσα ομόλογα αποπληρώνονται στο ακέραιο στην λήξη τους.

Επισημαίνεται επίσης αρμοδίως ότι ο κ. Ντράγκι απέκλεισε ένα ενδεχόμενο, αυτό της επιμήκυνσης της διάρκειας του χρέους που έχει στο χαρτοφυλάκιό της, αλλά όχι συνολικά το θέμα της αναδιάρθρωσης με άλλους τρόπους που δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν ως άμεση χρηματοδότηση.

Όπως για παράδειγμα η αλλαγή του επιτοκίου ή για παράδειγμα ανταλλαγή του χαρτοφυλακίου με άλλους οργανισμούς  που δεν έχουν τους ίδιους περιορισμούς με την ΕΚΤ όπως για παράδειγμα το ESM, κ.λ.π.

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι η δήλωση του κ. Ντράγκι, παρά τον απαγορευτικό για την επιμήκυνση της διάρκειας του χρέους χαρακτήρα της, άνοιξε δημόσια και πάλι την  συζήτηση για το ελληνικό χρέος, χωρίς να δεσμεύεται για το που θα μπορούσε αυτή να καταλήξει.

Άλλωστε οι σχετικές συζητήσεις σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο αναμένεται να γίνουν στην επικείμενη ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ όπου θα παρευρίσκονται όλοι οι συναρμόδιοι για το θέμα, με μόνη εξαίρεση την Ελλάδα.

Το ΔΝΤ επιμένει στην ανάγκη νέας αναδιάρθρωσης του χρέους στην Ελλάδα και για το θέμα αυτό η κα Μέρκελ έχει ενημερωθεί επαρκώς από την κα Λαγκάρντ στην τελευταία συνάντησή τους.

Το ΔΣ του ΔΝΤ θα επανεξετάσει το θέμα και όπως όλα δείχνουν πίσω από την επιμονή για νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους βρίσκεται η αναζήτηση μιας νέας στρατηγικής για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους απέναντι στην οποία οι πλεονασματικές οικονομίες της Ευρωζώνης δεν φαίνονται ιδιαίτερα πρόθυμες να συμμετάσχουν.    


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: