Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Δεν βρίσκουν λύση, κόβουν τις συντάξεις!





Στιγμές αγωνίας ζει το οικονομικό επιτελείο, που προσπαθεί να κλείσει το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ, εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup μεθαύριο Δευτέρα.

Η συμφωνία είναι προϋπόθεση για τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ, την εκταμίευση της οποίας φρενάρει το ΔΝΤ, απαιτώντας βιωσιμότητα του χρέους και κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα δημιουργήσει η ύφεση. Η τελευταία είναι ήδη μεγάλη και δυστυχώς μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο και λόγω των μέτρων που πιέζει το ΔΝΤ για να ληφθούν.

Ως εκ τούτου, είναι πλέον παραπάνω από βέβαιη η καθυστέρηση της δόσης, γεγονός το οποίο η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει να διασκεδάσει με την έλευση στην Αθήνα την Τρίτη της καγκελαρίου Μέρκελ. Η γερμανική «παραχώρηση» δεν σώζει την ελληνική οικονομία, που βρίσκεται επί ξυρού ακμής, με την τρόικα να πιέζει για πρόσθετα μέτρα περικοπής εισοδημάτων.

Την ίδια στιγμή ο Γιάννης Στουρνάρας αναζητεί έναν συμβιβασμό που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup, αν όχι ως λύση τουλάχιστον ως ενδιάμεσο στάδιο για τη λύση.

Η τρόικα έχει ήδη επιβάλει στον νέο γύρο των περικοπών κόψιμο των χαμηλών συντάξεων του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ, καθώς και την απάλειψη των δώρων που δίνονται μαζί με αυτές.

Παράλληλα έβαλε στο τραπέζι και το ζήτημα να υπάρξουν μειώσεις στις άλλες συντάξεις από τα ποσό των 600 ή 700 ευρώ και πάνω. Το οικονομικό επιτελείο, σε μια προσπάθεια να αποφύγει το κόψιμο των χαμηλών συντάξεων, έριξε στο τραπέζι τη σκέψη οι περικοπές να ξεκινήσουν από τα 1.000 ευρώ και να διαμορφώνονται ως εξής: από τα 1.000-1.500 4%, από 1.500-2.000 8%-10% και από τα 2.000 και πάνω 12%-15%.

Στα μέτρα των 7,8 δισ. ευρώ που έχουν καταγραφεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2013, η τρόικα θέλει να προστεθούν τουλάχιστον άλλα δύο δισ., που θα προέλθουν από περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Η ελληνική πλευρά «παλεύει» να βάλει στη συμφωνία και τη λεγόμενη ρήτρα απόδοσης, η οποία με βάση τα αποτελέσματα του 2013 (εφόσον αποδειχθούν θετικά) θα δίνει τη δυνατότητα να υπάρξει μια μικρή ελάφρυνση των μέτρων το 2014.

Το μεγάλο πρόβλημα στην προκειμένη περίπτωση είναι η ύφεση της οικονομίας, την οποία δεν μπόρεσαν να προβλέψουν οι αρχιτέκτονες της τρόικας. Αυτό δημιουργεί πρόσθετα σοβαρά προβλήματα και κυρίως δίνει λαβή στην τρόικα και κυρίως στον εκπρόσωπο του ΔΝΤ να πιέζει για πρόσθετα μέτρα. Αυτή ήταν η αφορμή που στο πακέτο προστέθηκαν και 3 δισ. μέτρα από φόρους, που αρχικά το ΔΝΤ «ξόρκιζε» εξαιτίας της ύφεσης που θα επέφεραν στην οικονομία.


Δημήτρης Γ. Παδοκωστόπουλος

http://www.dimokratianews.gr/content/10269/δεν-βρίσκουν-λύση-κόβουν-τις-συντάξεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: