Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Ανεβάζει ταχύτητα η κυβέρνηση για την ψήφιση των μέτρων, ανεξαρτήτως ΔΗΜΑΡ




Ανεβάζει ταχύτητα η κυβέρνηση για την ψήφιση των μέτρων, ανεξαρτήτως ΔΗΜΑΡ

Αποφασισμένος να προχωρήσει άμεσα στην ψήφιση των μέτρων έως την ερχόμενη Τετάρτη είναι ο πρωθυπουργός, ανεξαρτήτως της στάσης που θα τηρήσει τελικά η ΔΗΜΑΡ, καθώς όπως εκτιμά ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά πλέον. Ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε εντολές στους υπουργούς με τους οποίους συναντήθηκε την Τετάρτη, προκειμένου να ετοιμάσουν εντός 24ώρου τις νομοθετικές ρυθμίσεις αρμοδιότητάς τους για τις εκκρεμότητες και τα προαπαιτούμενα που πρέπει να ψηφιστούν μαζί με το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ. Το πακέτο της συμφωνίας πρόκειται να επισημοποιηθεί σήμερα, Πέμπτη, κατά τη συνεδρίαση του Euro Working Group.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο σχεδιασμός για την ψήφιση στη Βουλή προβλέπει ότι το πακέτο των περικοπών ύψους 13,5 δισ. ευρώ, τα διαρθρωτικά και τα εργασιακά μέτρα θα προωθηθούν την προσεχή Δευτέρα στη Βουλή με τη μορφή ενός άρθρου και με τη διαδικασία του κατ' επείγοντος, προκειμένου να έχουν ψηφιστεί έως την Τετάρτη από την Ολομέλεια.

Εν συνεχεία θα κατατεθεί στη Βουλή ο προϋπολογισμός με όλες τις προβλέψεις από τα δημοσιονομικά μέτρα που θα έχουν ήδη εγκριθεί για το 2013. Η ψήφιση του προϋπολογισμού αναμένεται το αργότερο έως τις 11 Νοεμβρίου, δηλαδή την παραμονή του κρίσιμου Eurgroup.

Στο σχεδιασμό αυτό κατέληξαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε επικοινωνία που είχαν, μετά τη επιμονή της ΔΗΜΑΡ στη θέση να μην ψηφίσει τα εργασιακά.

Τις τελευταίες ώρες το επιτελείο του πρωθυπουργού, συνεπικουρούμενο από το ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται σε πυρετό διεργασιών, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας με τη ΔΗΜΑΡ για την ψήφιση των μέτρων έστω και την τελευταία στιγμή. Ωστόσο, οι μέχρι στιγμής διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και ΔΗΜΑΡ δεν φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα.

Από το Μαξίμου διαμηνύουν πλέον προς τη ΔΗΜΑΡ ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για συζητήσεις και πως τα μέτρα θα προωθηθούν τώρα προς ψήφιση, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος «ατυχήματος» με τη δόση.

Αλλωστε, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας δήλωσε την Τετάρτη πως τόσο τα εργασιακά, όσο και το συνολικό πακέτο έχει κλείσει.

Από την πλευρά της, η Αγ.Κωνσταντίνου επιχειρεί να κερδίσει όσο γίνεται περισσότερα από τη διαπραγμάτευση, επικαλούμενη και τις βελτιώσεις που έγιναν τα τελευταία 24ωρα στα εργασιακά.

Το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΗΜΑΡ Θ.Μαργαρίτης δήλωσε στον ΑΝΤ1, το πρωί της Πέμπτης: «Πρέπει να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση. Υπήρξαν θετικές τροποποιήσεις· μπορούν να γίνουν κι άλλες».

Ο Θ.Μαργαρίτης επανέλαβε ότι η ΔΗΜΑΡ δεν καλύπτεται ούτε από τις βελτιώσεις που έχουν γίνει, ωστόσο απέφυγε να επαναλάβει με τον ίδιο κατηγορηματικό τόνο, που έχει χρησιμοποιήσει η ηγεσία του κόμματος τα τελευταία δύο 24ωρα, ότι η ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσει τα μέτρα.

«Θα τα κρίνουμε όλα. Πιστεύουμε ότι οι συμβιβασμοί είναι στοιχείο της ζωής. Αυτό που κάνουμε είναι να ασκούμε θετική κριτική στην κυβέρνηση» δήλωσε ο κ. Μαργαρίτης. Παράλληλα, τόνισε ότι κατά τις πληροφορίες που έχει το κόμμα, τα μέτρα δεν θα έρθουν σε ένα άρθρο.

Newsroom ΔΟΛ


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: