Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Επικοινωνιακός συμβιβασμός μετά τους λεονταρισμούς

Επικοινωνιακός συμβιβασμός μετά τους λεονταρισμούς

Σε τρεις ώρες οι Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ συμφώνησαν να βαφτίσουν ενιαίο φόρο το χαράτσι και να εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, όπως υπέδειξε η τρόικα

Η κυβερνητική συνοχή και η αποφυγή πολιτικών εξελίξεων αποδείχθηκε -όπως αναμενόταν- πολύ πιο ισχυρή από τους επικοινωνιακούς λεονταρισμούς της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ στο θέμα του χαρατσιού της ΔΕΗ, που επικράτησαν τις τελευταίες ημέρες. 


 Ο πρωθυπουργός και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι χρειάστηκαν λιγότερο από τρεις ώρες για να συμφωνήσουν ότι επί της ουσίας το χαράτσι θα συνεχιστεί και το 2013. Το βάφτισαν όμως ενιαίο φόρο ακινήτων και θα συνεχίσει να εισπράττεται από τη ΔΕΗ, όπως έχει απαιτήσει η τρόικα, που είχε διαμηνύσει ότι δεν επιθυμεί αλλαγή του μηχανισμού είσπραξης.

Η κοινή πρόταση των κυβερνητικών εταίρων προς την τρόικα προβλέπει ότι:

* Πρώτον, από τον Μάιο το ΕΕΤΗΔΕ αντικαθίσταται από τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ο οποίος ωστόσο για το 2013 θα συνεχίζει να ειπράττεται μέσω της ΔΕΗ.
* Δεύτερον, για το 2013 ο φόρος θα χωριστεί σε δύο μέρη. Το φόρο που θα αφορά τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και θα εισπράττεται από τη ΔΕΗ και το φόρο που θα αφορά τα αδόμητα μέρη (οικόπεδα, χωράφια κ.λπ.) και θα εισπράττεται από τις εφορίες.
* Τρίτον, ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα ειπράττεται από το 2014 από τις εφορίες και όχι από τη ΔΕΗ, καθώς η τρόικα δεν δέχεται να αλλάξει ο μηχανισμός είσπραξης τουλάχιστον για το 2013, ώστε να εισπραχθούν τα προβλεπόμενα 3 δισ. ευρώ.

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί φέρεται να κατέληξαν σε κοινή πρόταση προς την τρόικα και για τα άλλα θέματα της διαπραγμάτευσης που ξεκινά σήμερα.

Δημόσιοι υπάλληλοι
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ό,τι αφορά το Δημόσιο συμφωνήθηκε να στηριχτεί το σχέδιο Μανιτάκη, για τις συγχωνεύσεις των τραπεζών συμφωνήθηκε να στηριχτεί η συγχώνευση Εθνικής - Eurobank, για τις δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών να υπάρξει ρύθμιση άνω των 36 δόσεων, που είναι το όριο που έχει βάλει η τρόικα, και σε ό,τι αφορά τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά -όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές- «θα επιχειρηθεί το καλύτερο δυνατό».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση στην οποία κατέληξαν ήταν συνθετική και εξέπεμπαν αισιοδοξία ότι η τρόικα θα την αποδεχθεί, χωρίς να είναι βέβαιο αν θα αποδεχθεί και την προτεινόμενη μείωση σε σχέση με το χαράτσι.

Είναι χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατούσε μετά τη σύσκεψη ότι Μαξίμου, Ιπποκράτους και Αγίου Κωνσταντίνου ερίζουν ότι είναι οι εμπνευστές της πρότασης που τελικά συμφωνήθηκε. Και έτσι αφ' ενός ικανοποιήθηκε ο Ευ. Βενιζέλος, που έλεγε ότι «ή θα υπάρξει συμφωνία και των τριών ή δεν θα υπάρξει συμφωνία», ο Α. Σαμαράς, που εμφανίζεται να διατηρεί τη συνοχή της κυβέρνησης, αλλά και ο Φ. Κουβέλης, καθώς από τη ΔΗΜΑΡ επέμεναν ότι μπήκε τέλος στο χαράτσι και ξεκινά ο ενιαίος φόρος ακινήτων, όπως ζητούσαν.

«Είναι η πρόταση που έκανε ο Σαμαράς στην τελευταία σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες όταν μίλησε για διατήρηση του μηχανισμού και ελαφρύνσεις στο χαράτσι», έλεγαν από το Μαξίμου. «Είναι η πρόταση στην οποία κατέληξε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, που συνεδρίασε το μεσημέρι πριν από τη σύσκεψη στο Μαξίμου, και παρουσίασε ο Βενιζέλος», έλεγαν από την Ιπποκράτους. «Είναι η πρόταση Κουβέλη για τέλος του χαρατσιού και άμεση έναρξη του ενιαίου φόρου», έλεγαν από την Αγίου Κωνσταντίνου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 4.4.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: