Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Κοινωνία Λουκέτο στα πανεπιστήμια, αγωνία για χιλιάδες πρωτοετείς




Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση -και πιο συγκεκριμένα στα πανεπιστήμια- μεταφέρεται πλέον το θερμό απεργιακό μέτωπο της Παιδείας. Μετά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το δρόμο της αναστολής λειτουργίας επέλεξαν από χθες και τα δύο μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Αττικής, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην πραγματοποιούνται οι εξετάσεις, οι εγγραφές των πρωτοετών, η ορκωμοσία των αποφοίτων, ενώ δεν εκδίδεται και κανενός είδους πιστοποιητικό από τις διοικητικές υπηρεσίες. Πρακτικά, παύει κάθε λειτουργία ακαδημαϊκή ή διοικητική.

Αιτία για αυτή την αντίδραση των πρυτανικών αρχών είναι η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία τίθενται σε καθεστώς κινητικότητας 1.349 διοικητικοί υπάλληλοι από 8 πανεπιστήμια. Από το μέτρο αυτό θίγονται τα πανεπιστήμια: Αθηνών (ΕΚΠΑ), Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ), Αριστοτέλειο (ΑΠΘ), Κρήτης, Θεσσαλίας, Ιωαννίνων και Πατρών.

Ωστόσο, ευνοημένα από τη διαδικασία αυτή θα είναι 25 πανεπιστήμια και ΤΕΙ, όπου το υπουργείο Παιδείας διαπιστώνει πραγματικό έλλειμμα προσωπικού και τα οποία θα στελεχωθούν με 646 υπαλλήλους, από αυτούς που τίθενται σε καθεστώς κινητικότητας από τα 8 παραπάνω ΑΕΙ.

Προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη


Οι πρυτανικές αρχές των πανεπιστημίων με ομόφωνη απόφασή τους ανακοίνωσαν χθες το βράδυ ότι προσανατολίζονται να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση εκτέλεσης της ΚΥΑ που θέτει σε διαθεσιμότητα 1.349 διοικητικούς υπαλλήλους 8 πανεπιστημίων. Μάλιστα, προαναγγέλλουν ότι θα προσφύγουν και στα αρμόδια δικαστήρια της Ευρώπης επικαλούμενες και τις διεθνείς συμβάσεις περί ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου ανώτατης εκπαίδευσης.

Τη Δευτέρα οι πρυτανικές αρχές είχαν διαδοχικές συναντήσεις με τους Αλ. Τσίπρα, Δ. Κουτσούμπα και Φ. Κουβέλη που τάχθηκαν στο πλευρό των πανεπιστημίων για τα ζητήματα της κινητικότητας των διοικητικών υπαλλήλων και της χρηματοδότησης.

Σε ανακοίνωσή της η Σύγκλητος του πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρει πως «με λύπη της ενημερώνει την κοινή γνώμη ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών εξαναγκάζεται χωρίς τη θέλησή του σε αδυναμία εγγραφής των νεοεισαχθέντων φοιτητών, διεξαγωγής εξετάσεων, ορκωμοσίας πτυχιούχων και, γενικώς κάθε άλλης ακαδημαϊκής λειτουργίας και παροχής κοινωνικού έργου, καθώς και ανταπόκρισης στις διεθνείς υποχρεώσεις του».

Όσον αφορά το Ε.Μ.Π η Σύγκλητος αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας του Ιδρύματος και την επανασύγκληση της Συγκλήτου την Τετάρτη για να επανεκτιμήσει την κατάσταση και να αποφασίσει σχετικά με τις περαιτέρω ενέργειές της. Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης πως εγκρίνεται η προσφυγή ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων.

Το υπουργείο Παιδείας από την πλευρά του παρακολουθεί στενά το ζήτημα, ενώ υπηρεσιακοί του παράγοντες υποστηρίζουν με νόημα ότι ο τρόπος με τον οποίο έγινε η ανακατανομή των διοικητικών υπαλλήλων δεν θα έπρεπε να δυσαρεστεί πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα και ΤΕΙ, καθώς βρέθηκαν ευνοημένα με απορρόφηση υπαλλήλων που τέθηκαν σε καθεστώς κινητικότητας.

Αγωνία για χιλιάδες πρωτοετείς φοιτητές
Στο μεταξύ, προβληματισμό στους πρωτοετείς φοιτητές και τις οικογένειές τους προκαλεί η απόφαση του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΕΜΠ να αναστείλουν τη λειτουργία τους. Μάλιστα, για το πανεπιστήμιο Αθηνών τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα μιας και η εβδομάδα που διανύουμε είναι η τρίτη συνεχόμενη που δεν λειτουργεί, καθώς είχαν προηγηθεί δυο εβδομάδες απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων.

Η επαναληπτική εξεταστική του Αυγούστου – Σεπτεμβρίου δεν έχει ολοκληρωθεί ενώ δεν έχουν γίνει και οι εγγραφές των νεοεισερχόμενων φοιτητών, με αποτέλεσμα να είναι βέβαιο ότι ολόκληρος ο ακαδημαϊκός προγραμματισμός θα πάει πίσω.

http://ipaideia.gr/louketo-sta-panepistimia-agonia-gia-xiliades-protoeteis.5346fc48a915edeb90b0f3e14c0b1d29.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: