Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Μια βόλτα στην κοιλάδα των θεών

Ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους του κόσμου, που προσελκύει κάθε χρόνο εκατοντάδες επισκέπτες, είναι η Αρχαία Ολυμπία.

Στη Δυτική Πελοπόννησο, στην ονομαζόμενη και κοιλάδα των θεών, άνθισε το πιο δοξασμένο ιερό της αρχαίας Ελλάδας και η γενέτειρα των πιο σημαντικών αθλητικών γεγονότων.Το Visit Greece μας ξεναγεί στη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ζήστε μια πρωτόγνωρη εμπειρία σε έναν προσιτό προορισμό


Οι επισκέπτες της Αρχαίας Ολυμπίας μπορούν να περιηγηθούν στα εντυπωσιακά αρχαία κτίσματα, στα οποία οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν ως τόπους λατρείας, άθλησης και συνεδρίων.


Ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας περιλαμβάνει το Ιερό του Δία, με τους ναούς και τα κτήρια που σχετίζονταν άμεσα με τη λατρεία, και διάφορα οικοδομήματα που είχαν κτιστεί γύρω από αυτό, όπως αθλητικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνταν για την προετοιμασία και την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων, βοηθητικά κτήρια, χρηστικά και διοικητικά, καθώς και οικοδομήματα κοσμικού χαρακτήρα.


Η Άλτις, το ιερό άλσος, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα και μέσα σε αυτή αναπτύσσεται ο πυρήνας του Ιερού, με τους ναούς, τους θησαυρούς και τα σημαντικότερα κτήρια του χώρου. Σε περίοπτη θέση μέσα στον ιερό χώρο δεσπόζει ο γιγάντιος ναός του Δία και βορειότερα ο παλαιότερος ναός της Ήρας.


Ανατολικά της Άλτεως εκτείνεται το στάδιο, όπου τελούνταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Κατά την αρχαιότητα, νότια του σταδίου υπήρχε και ο ιππόδρομος, από τον οποίο σήμερα δεν σώζεται κανένα ίχνος, διότι έχει παρασυρθεί από τον Αλφειό ποταμό. Στην ίδια περιοχή υπάρχουν κτηριακά συγκροτήματα λουτρών και επαύλεων, όπως η περίφημη έπαυλη που έκτισε ο Νέρων όταν διέμενε στην Ολυμπία, προκειμένου να συμμετάσχει στους αγώνες.


Μπορούν επίσης να επισκεφτούν το μουσείο της Ολυμπίας και να δουν από κοντά αρχαία εκθέματα με πιο σημαντικά, τον Ερμή του Πραξιτέλους, ένα από τα πιο ονομαστά αρχαία αγάλματα, τη Νίκη του Παιωνίου, ένα από τα αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής πλαστικής και τον γλυπτό διάκοσμο του Ναού του Διός, ένα από τα ωραιότερα σύνολα που σώζονται από την αρχαία ελληνική τέχνη.


Επίσης οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν φεστιβάλ, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας, που διοργανώνεται κάθε Ιούλιο και Αύγουστο στο χωριό Φλόκα και το Alfios eco-festival, κάθε Ιούλιο και Αύγουστο στο χωριό Μουριά, μπορούν να περιηγηθούν στο μαγικό φυσικό τοπίο του Αλφειού ποταμού, στους καταρράκτες της Νέδα, να απολαύσουν την παραλία του Κάτω Σαμικού η οποία απέχει μόνο 18 χλμ. καθώς επίσης και να επισκεφτούν τα φυσικά ιαματικά λουτρά Καϊάφα.

Οι λάτρεις των σπορ έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν οργανωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις, καθώς επίσης και να πάρουν μέρος σε άλλες αθλητικές δραστηριότητες όπως πεζοπορία, ποδηλασία, ράφτινγκ, καγιάκ και kite-surf.


Επιπλέον η Αρχαία Ολυμπία μπορεί να αποτελέσει την βάση εξόρμησης για άλλες περιοχές. Απέχει μόνο 33 χλμ. από το λιμάνι του Κατακόλου, 30 χλμ. από το Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα, 30 χλμ. από το Ναό της θεάς Αφροδίτης, 75 χλμ. από την Αρχαία Ιλιδα, 60 χλμ. από το κάστρο Χλεμούτσι κ.α.

Η Αρχαία Ολυμπία είναι ένας προσιτός προορισμός για όλους. Οι ξενοδόχοι της περιοχής προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και εγγυώνται άνετη παραμονή σε μια ήσυχη περιοχή σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές.

http://arxaia-ellinika.blogspot.gr/2013/09/mia-volta-sthn-koilada-twn-thewn.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: