Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Ανησυχία για το ρήγμα της Αμφίκλειας

Δύο νέες σεισμικές δονήσεις ταρακούνησαν σήμερα το πρωί την περιοχή της Αμφίκλειας, μετά τη χθεσινή δίδυμη επίσκεψη του Εγκέλαδου. Ο πρώτος σεισμός, μεγέθους 3,9 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 07.46, ενώ η δεύτερη στις 10.39, μεγέθους 4 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Νέες σεισμικές δονήσεις στην Αμφίκλεια - Ανησυχία για το ρήγμα

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 32 νοτιοανατολικά της Λαμίας.

Στις 14:30 θα πραγματοποιηθεί στο δημαρχείο της Αμφίκλειας σύσκεψη του αρμόδιου συντονιστικού οργάνου με τη συμμετοχή σεισμολόγων και του ΟΑΣΠ (Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας).

Ανησυχία για το ρήγμα της Αμφίκλειας 

Τα χωριά στο όρος Καλλίδρομο της Φθιώτιδας ζουν τον τελευταίο καιρό υπό τον φόβο «της επόμενης σεισμικής δόνησης».

Ανησυχία για το ρήγμα της Αμφίκλειας

Από τις 7 Αυγούστου μέχρι σήμερα η τοπική κοινωνία προσπαθεί να διαχειριστεί την ανησυχία της, αφού στην περιοχή της Αμφίκλειας εξελίσσεται με επιμονή μια έντονη σεισμική δραστηριότητα:

Από τα 5,1 Ρίχτερ που ταρακούνησαν τη μισή Ελλάδα την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου -συνοδευόμενα από δεκάδες μετασεισμούς σε διάστημα 24ώρου- μέχρι χθες, οπότε εκδηλώθηκαν δύο σεισμοί 4,5 και 4,8 Ρίχτερ, οι κάτοικοι αισθάνονται σχεδόν καθημερινά το έδαφος να τρέμει κάτω από τα πόδια τους.

Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι προχθές, σε χρονικό διάστημα 40 ημερών, οι σεισμογράφοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών είχαν καταγράψει 1.182 δονήσεις... Δέκα σεισμοί είχαν μέγεθος μεγαλύτερο των 4 Ρίχτερ, χωρίς να έχουν προσμετρηθεί οι δίδυμοι σεισμοί που εκδηλώθηκαν χθες το απόγευμα βγάζοντας από τα σπίτια τους τους κατοίκους στο Ρεγγίνι και στη Δρυμαία και αναστατώνοντας ακόμη και την Αττική.

Η επιστημονική κοινότητα εμφανίζεται καθησυχαστική θεωρώντας ότι το φαινόμενο εντάσσεται στη μετασεισμική ακολουθία της 7ης Αυγούστου, όμως κάποιοι σεισμολόγοι διατυπώνουν τον προβληματισμό τους, επειδή το ρήγμα από το οποίο προέρχονται οι σεισμοί ήταν άγνωστο στους επιστήμονες μέχρι τον Αύγουστο του 2013.

Ανησυχία για το ρήγμα της Αμφίκλειας

Οπως αναφέρει στο «Εθνος» ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δρ Αθανάσιος Γκανάς, «προβληματισμό προκαλούν οι διαστάσεις του εν λόγω ρήγματος. Συγκεκριμένα, μέχρι χθες θεωρούσαμε ότι ξεκινά από το χωριό Τιθρώνιο και καταλήγει στο χωριό Ρεγγίνιο, τέμνοντας το όρος Καλλίδρομο από δυσμάς προς ανατολάς σε βάθος 6 έως 12 χιλιομέτρων.

Ο χθεσινός σεισμός σημειώθηκε ελαφρώς ανατολικότερα από το επίκεντρο των προηγούμενων σεισμών, δηλαδή ανατολικά του Ρεγγινίου», συνεχίζει. «Το πιθανότερο είναι πως οι δύο δονήσεις των 4,5 και 4,8 Ρίχτερ είναι μετασεισμοί. Ομως με βάση το νέο αυτό δεδομένο θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω η δομή του ρήγματος. Αλλωστε μέχρι τον σεισμό του Αυγούστου δεν γνωρίζαμε την ύπαρξή του, γιατί δεν είχε επιφανειακή έκφραση. Πάντως, σε κάθε περίπτωση δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης και δεν μπορεί να το διεγείρει».

Η ακολουθία

Την επιστημονική του εξήγηση για την εμμονή της σεισμικής δραστηριότητας δίνει και ο Δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών: «Πρόκειται για μετασεισμούς, οι οποίοι εκδηλώνονται μετά από μια μικρή περίοδο κάμψης. Αυτό συμβαίνει κάποιες φορές ακόμη και για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του μήνα.

Αλλωστε, το φαινόμενο παρουσιάζει όσα γνωρίζουμε για τους επιφανειακούς σεισμούς της Κεντρικής Ελλάδας, για τους οποίους έχουμε παρατηρήσει κατά το παρελθόν ότι συχνά χαρακτηρίζονται από πιο μακροχρόνια μετασεισμική ακολουθία σε σχέση με άλλα φαινόμενα».
Κατερίνα Ροββά

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63889208

Δεν υπάρχουν σχόλια: