Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ




ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΕΣ  ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

5 ΕΤΗ, 8 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ 8ΗΜΕΡΕΣ

Μια σύντομη ανασκόπηση αφ’ ότου άρχισε η συμμαχική επίθεση. — Απολογισμός των γερμανικών φρικαλεοτήτων.— Δέκα εκατομμύρια γερμανοί αιχμάλωτοι   των  δυτικών   σύμμαχων

Ο στρατιωτικός συνεργάτης του Ρώϋτερ γράφει σε άρθρο του της 8ης Μαΐου 1945 που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα η Καθημερινή της ίδιας ημερομηνίας ότι :

«Ο πόλεμος στην Ευρώπη έληξε με την παράδοση και συνθηκολόγηση τον μεγαλύτερου, εξ όσων αναφέρει η ιστορία αριθμού ηττηθέντων στρατευμάτων. Υπολογίζεται ότι 10 εκατομμύρια Γερμανών θα καταστούν αιχμάλωτοι Δυτικών Συμμάχων. Θα παραμείνουν δε αυτοί αιχμάλωτοι μέχρι την υπογραφή της ειρήνης. Πότε θα γίνει η υπογραφή αύτη δεν δύναται κανείς να προείπει. Μερικοί από τους  αιχμαλώτους θα απολυθούν για να χρησιμοποιηθούν σε αγροτικές εργασίες προς άρση των οικονομικών δυσχερειών της Κεντρικής Ευρώπης. Οι Ρώσοι είπαν και πάλιν ότι οι Γερμανοί αιχμάλωτοι πρέπει να αναπληρώσουν τις ζημιές, τις οποίες προξένησαν.
Σήμερα πού τερματίζεται και επίσημα στην Ευρώπη ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος με την θριαμβευτική νίκη των συμμαχικών οπλών δεν θα ήταν ίσως άχρηστο να υπομνηστεί ότι την επομένη κατά την οποίαν αναλήφθηκε η μεγάλη επίθεση των Συμμάχων εκ δυσμών, ανατολών και νότου τα γερμανικά στρατεύματα είχαν επεκτείνει τον στρατιωτικό και πολίτικο ελέγχον του χιτλερισμού επί περιοχών οι οποίες αντιπροσώπευαν το φθινόπωρο τού 1942 έκταση 7.132.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ήτοι δεκαπενταπλάσια της εκτάσεως του Γερμανικού Κράτους. 


Η ναζιστική Γερμανία είχε θέσει ως πρόγραμμα να αυξήσει τον όγκο της διά ληστρικών επιδρομών, τις οποίας εξαπέλυσε την μίαν κατόπιν της άλλης εναντίον των ασθενέστερων εθνών. Πέντε έτη μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον Χίτλερ τα αρπακτικά σχέδια τέθηκαν σε εφαρμογή. Το 1938 υποδουλώθηκε η Αυστρία. Ακολούθως ήλθε η σειρά της Τσεχοσλοβακίας, της Πολωνίας, του Δάντσιγκ. Το φθινόπωρο του 1942 είτε απ’ ευθείας είτε δια καθεστώτων ανδρεικέλων και προδοτών, η ναζιστική    Γερμανία ασκούσε τον έλεγχο της επί των έξης χωρών: της Γαλλίας, του Λουξεμβούργου, του Βελγίου, της Δανίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Αυστρίας, της Αλβανίας, της Γιουγκοσλαβίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Φινλανδίας, της Τσεχοσλοβακίας, της Πολωνίας, της Ελλάδος, της Ιταλίας, της Λιβύης, της Βορείου και Δυτικής Γαλλικής Αφρικής, της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας.
Επί πλέον η ναζιστική Γερμανία είχε υπό την κατοχήτης το βορειοδυτικό τμήμα της Αιγύπτου και 1.555.000 τετραγωνικά χιλιόμετρο της Σοβιετικής Ενώσεως.
Αλλά τα Ηνωμένα Έθνη άρχισαν να παρατάσσουν τις μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις των και τα αποτελέσματα φάνηκαν αμέσως. Οι Γερμανοί κατατροπώθηκαν στο Στάλινγκραντ και στην Βόρεια Αφρική και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν μέγα μέρος των κατεχομένων υπ’ αυτών εδαφών. Τοιουτοτρόπως, στις αρχές του 1943, ο ναζιστικός έλεγχος περιορίστηκε σε 5.252.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην Ευρώπη και σε 40.000 τετραγωνικά μίλλια στην Αφρική.


Περί τα τέλη του ίδιου έτους, τα σοβιετικά στρατεύματα είχαν απελευθερώσει το ήμισυ των γερμανοκρατούμενων περιφερειών της πατρίδας των και οι Δυτικοί Σύμμαχοι είχαν εκδιώξει τον εχθρό από την Βόρεια Αφρική, την Σικελία, την Κορσική, την Σαρδηνία και την Νότια Ιταλία. Εξ μήνες αργότερα, την 6 Ιουνίου, τα συμμαχικά στρατεύματα ενήργησαν την θριαμβευτική τους απόβαση στην Νορμανδία.
Στις αρχές του 1945 οι Αγγλοαμερικανοί βρισκόντουσαν στο μέσον του δρόμου προς το Βερολίνο, ενώ ταυτοχρόνως άλλες συμμαχικές δυνάμεις, βαδίζουν νικηφόρα, απελευθερώνοντας την κεντρική Ιταλία. Τα εδάφη τα οποία τελούσαν ακόμη κάτω από τον χιτλερικό ζυγό περιορίσθηκαν στο ήμισυ και πλέον. Τα σύνορα της Σοβιετικής Ένωσης είχαν αποκατασταθεί, απελευθερώθηκαν δε η Γαλλία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Ελλάς και η  Αλβανία.
Την 12ην Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους (σημ.kgrek. εννοεί το 1945) τά Σοβιετικά στρατεύματα ενέργησαν την μεγάλη τους επίθεση εναντίον της Γερμανίας και ένα μήνα αργότερα οι Αγγλοαμερικανοί άρχισαν τις μεγάλες επιχειρήσεις με αντικειμενικό σκοπό να πλήξουν την ίδια την καρδιά του εχθρού.


Στις αρχές της σοβιετικής επίθεσης οι Ρώσσοι απείχαν από τους Αγγλοαμερικανούς 720 χιλιόμετρα. Όταν, τον Μάρτιο, τα συμμαχικά στρατεύματα διάβηκαν τον Ρήνο, η απόσταση αυτή περιορίστηκε σε 480 χιλιόμετρα. Την 10ην Απριλίου οι συμμαχικές δυνάμεις δεν απείχαν απ’ αλλήλων παρά 265 χιλιόμετρα. Μίαν εβδομάδα αργότερα ή απόσταση αυτή ελαττώθηκε στο ήμισυ και την 25ην Απριλίου οι Αμερικάνοι και ο Ερυθρός Στρατός ενώθηκαν επί του ποταμού Έλβα, στην καρδιά της Γερμανίας.
Η άλλοτε τόσον διογκωμένη Γερμανία είχε κοπεί στα δύο. Όταν τα Σοβιετικά και τα Αμερικανικό στρατεύματα ενωθήκαν, οι ναζιστές είχαν ακόμη υπό την κατοχή τους ολόκληρη την Δανία, το μεγαλύτερο μέρος της Νορβηγίας, τμήματα της Ολλανδίας, της Τσεχοσλοβακίας, της Αυστρίας, της Γιουγκοσλαβίας και της Ιταλίας, καθώς επίσης και μερικές απομονωμένες θέσεις στους γαλλικούς λιμένες του Ατλαντικού, στην Λεττονία και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη. Αλλά ούτε στην χώρα τους δεν ήταν κύριοι παρά μόνο σε δύο περιοχές, εκ των οποίων η μία κατά μήκος των βορείων ακτών, η δε άλλη προς νότο. Και τα στρατεύματα των Ηνωμένων Εθνών κατατεμάχισαν και τα υπολείμματα αυτά.

ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ  ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ   ΑΠΑΝΘΡΩΠΙΑΣ


Η πτώση της Γερμανίας σήμανε και το τέλος μιας σειράς εγκλημάτων διαπραττομένων από τους» Εθνικοσοσιαλιστές, τα οποία είναι αδύνατο να περιγραφούν με λέξεις. Από το 1933, με τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως εντός της ίδιας της Γερμανίας που ιδρύθηκαν για τους πολιτικούς αντιπάλους του Χίτλερ, η δολοφονική ατραπός έκαμε τον κύκλο ολόκληρης της Ευρώπης και επανήλθε στο Ράιχ στα στρατόπεδα αιχμαλώτων, όπου οι στρατιώτες των Συμμάχων ζούσαν λιμοκτονούντες μέσα στις ακαθαρσίες, υπό την πλήρη περιφρόνηση της  Συμβάσεως της Γενεύης.
Τον Απρίλιο του 1945 πολεμικοί ανταποκριτές των Συμμάχων παρέστησαν στην αναγκαστική επίσκεψη την οποία κλήθηκαν να κάμουν 1200 Γερμανοί πολίτες στο στρατόπεδο συγκεντρώσεως του Μπούχενβαλδ που υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του στη Γερμανία. Αγχόνες, θάλαμοι βασανιστηρίων, θάλαμοι ανατομικών πειραμάτων όπου διαμελίζονταν και ζωντανά ακόμη τα θύματα, και κρεματόρια ήσαν οι βουβοί άλλα και αψευδείς μάρτυρες των εγκλημάτων τα οποία διαπράττονταν εκεί επί οκτώ έτη. «Περγαμηνές» από ανθρώπινα δέρματα χρησιμοποιούντο για την κατασκευή ειδών διακοσμήσεως, μεταξύ των οποίων αναφέρθηκαν και  δύο μεγάλα επιτραπέζια «αμπαζούρ» Παραπάνω από τριάντα χιλιάδες άνθρωποι φονευθήκαν άνευ διατυπώσεων στο  Μπούχενβαλδ από την ίδρυσή του τον Ιούλιο του 1937 μέχρι την κατάληψη του υπό των συμμάχων,
Υπήρξε εποχή κατά την οποία στο στρατόπεδο βρισκόντουσαν  110 χιλιάδες άνθρωποι που ζούσαν μέρες και νύκτες φοβερών βασανιστηρίων. Από αυτούς υπό των Συμμάχων ανευρέθηκαν μόνον 20 χιλιάδες, αλλά οι ήμισεις τουλάχιστον εξ αυτών βρισκόντουσαν σε τέτοια κατάσταση που δεν μπορούσαν να κινηθούν.
Δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί ακριβώς πόσα εκατομμύρια ανθρώπων υπέστησαν μαρτυρικό θάνατον στα χέρια των εθνικοσοσιαλιστών, άλλα κατά τούς μετριότερους υπολογισμούς από  το 1933 μέχρι το 1945 μόνον οι Εβραίοι ανέρχονταν στα πέντε εκατομμύρια.

Λονδίνο 8.5.1945



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: