Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Μετράω... κοκαλάκια!




Μετράω... κοκαλάκια!

Τσακώνεται μ' έναν άλλο σκύλο και κλαψουρίζει ή μήπως βλέπει μια καλοψημένη μπριζόλα στο πιάτο του και κουνάει τα χείλη του όλο ικανοποίηση; Αλήθεια, ονειρεύονται οι σκύλοι μας - και, αν ναι, τι βλέπουν στα όνειρα τους;

Γράφει η ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ

«Βεβαίως και οι σκύλοι ονειρεύονται!» απαντούν οι επιστήμονες. Και, μάλιστα, όπως διαπιστώνεται από τις έρευνες, οι πιστοί μας φίλοι ξυπνούν δύσκολα αν παραδοθούν για τα καλά στην αγκαλιά του Μορφέα, ενώ η ενεργητικότητα του μυαλού τους είναι αυξημένη. Παθαίνουν, δηλαδή, οι σκύλοι μας ό,τι ακριβώς παθαίνουμε κι εμείς.
Αν δείτε, λοιπόν, το σκύλο σας να βγάζει περίεργους ήχους, σαν κλάμα ή σαν αναστεναγμό, γρυλίζει ή γαβγίζει σιγανά, να κουνάει τα χείλη και τα μουστάκια του, να τινάζει τα ποδαράκια του, να κουνάει την ουρά του και να ανοιγοκλείνει γρήγορα τα μισάνοιχτα μάτια του, μην ανησυχήσετε. Ο σκύλος σας έχει μπει στη διαδικασία του βαθύ ύπνου.
Αν παρατηρήσετε το κατοικίδιο σας με προσοχή και συγκρίνετε τις αντιδράσεις αυτές με κάποιο άλλο δίποδο μέλος της οικογένειας σας, θα διαπιστώσετε ότι -στην πραγματικότητα- οι σκύλοι μας αντιδρούν στα όνειρα τους ακριβώς όπως αντιδρούμε και εμείς.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο ύπνος των σκύλων χωρίζεται σε τρία στάδια: Στο πρώτο, ο σκύλος έχει κλειστά τα μάτια του, αλλά βρίσκεται σε εγρήγορση. Στο δεύτερο, κοιμάται ελαφρά, οι χτύποι της καρδιάς του... πέφτουν και ξυπνά με το παραμικρό και, στο τρίτο στάδιο, αυτό του βαθύ ύπνου, ονειρεύεται. Τα όνειρα του σκύλου μας (σε σύγκριση με τα δικά μας) είναι πολύ πιο σύντομα σε διάρκεια και πολύ πιο έντονα. Και, όπως έχουν αποδείξει οι έρευνες, η συχνότητα των ονείρων τους φαίνεται πως σχετίζεται με την ηλικία τους. Οι σκύλοι νεαρής ηλικίας ονειρεύονται πιο συχνά από τους μεγαλύτερους σκύλους.
Τι όνειρα βλέπουν, όμως, οι σκύλοι μας; Την ίδια στιγμή που εμείς προσπαθούμε να μπούμε στο μυαλό τους και να καταλάβουμε -ανάλογα με τις αντιδράσεις τους- αν βλέπουν ένα ωραίο όνειρο ή έναν εφιάλτη, σκεπτόμενοι ότι μπορεί να ονειρεύονται ένα λουκούλλειο γεύμα ή ότι τσακώνονται με άλλους άγριους σκύλους, οι ερευνητές αδυνατούν να δώσουν μια σαφή απάντηση. Εικάζουν, ωστόσο, ότι τα όνειρα τους εξαρτώνται από τις καθημερινές τους εμπειρίες, δεδομένου ότι οι αποθήκες της μνήμης του σκύλου μας χρειάζονται αναδιοργάνωση, όπως ακριβώς και οι δικές μας. «Οι σκύλοι σκέφτονται και έχουν μνήμη, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ονειρεύονται θέματα που είναι στη ζωή τους. Ονειρεύονται ανθρώπους, άλλους σκύλους, φαγητό και παιχνίδι» υποστηρίζουν κάποιοι, που θεωρούν ότι μέσω των ονείρων τους οι σκύλοι επεξεργάζονται ό,τι βιώνουν και καταγράφεται στη μνήμη τους.
Αν ο σκύλος μας δεν ροχαλίζει (γιατί υπάρχει και αυτή περίπτωση) και παρατηρήσουμε ότι βλέπει κάποιο όνειρο, καλό θα ήταν να μην τον ξυπνήσουμε, διότι μπορεί να τον τρομάξουμε. Όπως αναφέρουν και οι ειδικοί, οι σκύλοι μας πρέπει να κοιμούνται καλά και αδιάκοπα, και για τη σωματική και για την πνευματική τους υγεία. Αφήστε, λοιπόν, τον πιστό σας φίλο να κοιμηθεί με την ησυχία του, και ας βλέπει ότι σας ξεσκίζει τις παντόφλες ή σας κλέβει το φαγητό από το πιάτο. Πρέπει κι αυτός να πραγματοποιήσει τα όνειρα του - ακόμη κι αν είναι μόνο στον ύπνο του!   

"Ε"                   


Δεν υπάρχουν σχόλια: