Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

Νικήστε τους φόβους σας




ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ την ψυχολογία,

το να παρακολουθείς ένα τρομακτικό γεγονός

είναι το ίδιο αγχωτικό με το να το βιώνεις






Απλά μαθήματα αντιμετώπισης του πιο περιττού ανθρώπινου συναισθήματος


ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ της τεστοστερόνης και της αδρεναλίνης «σώζουν» τους άν­δρες από τον φόβο. Τα αποτελέσμα­τα του Epidemiological Catchment Study στις ΗΠΑ αποκάλυψαν ότι πε­ρισσότερο από το 15% των γυναικών υποφέρει από φοβίες, ενώ στους άν­δρες το ποσοστό πέφτει στο 8%. Συ­νήθως αυτό που μετατρέπει τον φό­βο σε φοβία είναι το υπέρμετρο άγ­χος με το οποίο αντιμετωπίζονται οι προκλήσεις της ζωής.


Ο χαρακτήρας, η ανατροφή και ο τρόπος ζωής έχουν άμεση σχέση. Πρόσφατες μελέτες απέδειξαν ότι η φοβία μπορεί να είναι κληρονομι­κή. Άτομα που φοβούνται ή λιποθυ­μούν όταν βλέπουν αίμα έχουν του­λάχιστον έναν συγγενή πρώτου βαθ­μού με την ίδια φοβία.


Επίσης, η φοβία μπορεί να είναι και μεταδοτική. Δηλαδή οι φοβίες των γο­νιών μεταδίδονται συχνά και στα παι­διά τους. Ο φόβος είναι ένα ισχυρό αμυντικό σύστημα ενάντια στο άγ­χος που απορρέει από τους κινδύ­νους της καθημερινότητας.


Στην ουσία είναι το μόνο μέσο που προστατεύει αποτελεσματικά το αν­θρώπινο είδος από την απειλή της ε­ξαφάνισης.


Όπως επισημαίνει η ψυχολόγος Χριστίνα Σταματάκη, «η φοβία είναι ο ε­πίμονος φόβος για κάτι συγκεκριμένο, το οποίο στην πραγματικότητα εμπε­ριέχει λίγο ή καθόλου κίνδυνο».



Αυτοθεραπεία


Η καλύτερη λύση είναι να αντιμε­τωπίσουμε τον φόβο κατά πρόσω­πο και σταδιακά. Πολλές φορές αυ­τό που κρύβεται πίσω από τον φόβο μας είναι η ανάγκη να επικοινωνή­σουμε, να τραβήξουμε την προσο­χή ή να απολαύσουμε περισσότε­ρη τρυφερότητα από τα αγαπημένα μας πρόσωπα.


Μπορεί να σχετίζεται και με τάση ευθυνοφοβίας, καθώς χρησιμοποιμέ το άλλοθι της φοβίας προκειμένου να απαλλαγούμε από κάποια σημαντική ευθύνη.


Τι πρέπει να κάνει ένα άτομο που υποφέρει από φοβία;


Να μην αποφεύγει να σκέφτεται αυτό που του προκαλεί φόβο, αλ­λά να προετοιμάζει τον εαυτό του για το πώς θα αντιδράσει την κρίσι­μη στιγμή

Να εκλογικεύσει την αιτία του φό­βου

Να κάνει μικρά, σταδιακά βήματα στην προσπάθεια να έρθει αντιμέτω­πος με το αντικείμενο του φόβου

Να ζητήσει ενθάρρυνση από τα α­γαπημένα του πρόσωπα

Να μη διστάσει, εφόσον νιώθει ό­τι καταπιέζεται, να ζητήσει βοήθεια από ειδικούς



Συνηθισμένες φοβίες


ΑΓΟΡΑΦΟΒΙΑ: Αποφεύγετε τα πο­λυσύχναστα μέρη και αισθάνεστε α­σφαλής μόνο στο σπίτι;


Τι να κάνετε: Ξεκινήστε κάποιες μικρές διαδρομές, συνοδεία έμπιστου προσώπου. Επαναλαμβάνοντας αυτή τη ρουτίνα τακτικά, επιχειρήστε να κάνετε κάποιες μικρές διαδρομές και μόνοι σας.



ΦΟΒΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑΣ: Δεν μπο­ρείτε να κοιμηθείτε μόνοι, δεν αντέ­χετε το σκοτάδι; Είναι πιθανό η φο­βία να σχετίζεται με έλλειψη εμπιστο­σύνης στον εαυτό σας.


Τι να κάνετε: Οταν είστε μόνοι, έχετε ανοιχτή την τηλεόραση. Θα σας βοηθήσει ένα καινούργιο χόμπι ή μέθοδοι χαλάρωσης, όπως η γιόγκα.



ΚΛΕΙΣΤΟΦΟΒΙΑ: Δεν μπορείτε να μεί­νετε σε κλειστούς χώρους και τρέμετε το ασανσέρ; Συχνά είναι ένα ξέσπα­σμα που προέρχεται από ανεβασμέ­να επίπεδα στρες.


Τι να κάνετε: Μπείτε στο ασανσέρ μαζί με κάποιον άλλον και ανεβείτε έναν μόνο όροφο. Σταδιακά ανεβεί­τε περισσότερους.



ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ: Σχε­τίζεται άμεσα με τον φόβο του θα­νάτου.


Τι να κάνετε: Βρείτε κάποιον να σας συνοδεύσει ή να σας περιμένει στον τόπο άφιξης.



ΜΙΚΡΟΒΙΟΦΟΒΙΑ: Αποφεύγετε ο­ποιονδήποτε φτερνίζεται και πλένε­τε διαρκώς τα χέρια σας Πίσω από την ανησυχία μήπως αρρωστήσετε υποβόσκει ο φόβος για τον πόνο ή τον θάνατο.


Τι να κάνετε: Βοηθάει ένα τσεκ απ, ενώ η τακτική άσκηση στο γυμναστή­ριο θα σαςχαλαρώσει και θα σας κά­νει πιο κοινωνικούς.


ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΟΤΙ:

58% των ατόμων με φοβίες άρχισαν να φοβούνται επειδή υπήρξαν θεατές μιας τρομακτικής σκηνής

95% των ατόμων που φοβούνται τα ζώα ή τα έντομα είναι γυναίκες


ΤΗΣ ΕΥΑΣ ΝΤΕΛΙΔΑΚΗ

e.delidaki@realnews.gr

Πηγή

Reallife /ΥΓΕΙΑ/5.4.2009


Δεν υπάρχουν σχόλια: