Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Ψάρια για καλή υγεία





Ψάρια στα κάρβουνα ή μαγειρευτά αποτελούν όχι μόνο μία εύγεστη και διαιτητική διατροφή αλλά είναι και ιδιαίτερα ωφέλιμη για όλους, αφού αποτελούν ασπίδα προστασίας από πολλές ασθένειες.



ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ


Πρωτεΐνες. Είναι εφάμιλλες με αυ­τές του κρέατος και έχουν, εξίσου, μεγάλη βιολογική αξία. Οι πολύ λεπτές και τρυφερές ίνες τους κάνουν τα ψάρια τροφή εύπεπτη και προ­τιμότερη για άτομα με ευαίσθητο πεπτικό σύστημα, όπως για μωρά και ηλικιωμένους.


Λιπίδια. Περιέχουν μικρή ποσότητα κορεσμένων, είναι πλούσια σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα (τα πιο υγιεινά λιπίδια), ενώ πε­ριέχουν ω-3 λιπαρά οξέα, στο 25-30% του ολικού λίπους, ιδιαίτερα ευεργετικά στο καρδιοαγγειακό σύστημα του οργανισμού.


Άλατα. Τα ψάρια είναι πλούσια σε άλατα φωσφόρου, μαγνησίου, σι­δήρου, ιωδίου, διαθέτουν όλες τις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, Ε, Κ, D και περιέχουν σημαντική ποσό­τητα βιταμίνης Β.


ΨΑΡΙΑ ΜΕ ΤΗ... "ΒΟΥΛΑ"


Η επιλογή και η διατήρηση των ψα­ριών χρειάζεται ιδιαίτερη προσο­χή, γιατί αλλοιώνονται εύκολα και γρήγορα, καθώς η αλλοίωση τους αρχίζει 6-12 ώρες μετά την αλίευση. Σίγουρα, ποτέ δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την ακριβή προ­έλευση και τον χρόνο αλίευσης των ψαριών, ωστόσο υπάρχουν με­ρικά απλά χαρακτηριστικά, με βάση τα οποία μπορούμε να δια­πιστώσουμε τη φρεσκάδα τους.


Τα γυαλιστερά μάτια

Η σηκωμένη ουρά

Η λευκή σάρκα, πάνω στην οποία δεν αφήνουν σημάδια τα κόκαλα του ψαριού όταν αποχωρίζονται από το σώμα

Η οσμή. Όταν καθαρίζονται, θα πρέπει να είναι ευχάριστη (να μυρίζουν θάλασσα).


ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΨΑΡΟΦΑΓΙΑΣ


Τρώτε ψάρια, τουλάχιστον, 2 φορές την εβδομάδα.

Μαγειρεύετε τα ψάρια βραστά, ψητά ή στον ατμό, ώστε να απο­φεύγεται η προσθήκη λίπους κατά το μαγείρεμα και να δια­τηρείται η διατροφική τους αξία. Αν πρόκειται να φάτε σε τα­βέρνα και δεν είστε σίγουροι για τη φρεσκότητά τους, προτιμή­στε κατεψυγμένο ψάρι.


Τα μικρά ψάρια έχουν την ίδια ή και μεγαλύτερη, πολλές φορές, θρεπτική αξία σε σχέση με τα μεγάλα και συνήθως ακρι­βότερα ψάρια.


Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες την Αγγελική Τσα­ρουχά, Κλινική Διαιτολόγο στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο.

Πηγή: ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

1 σχόλιο:

Kavo Papas είπε...

ΨΑΡΙΑ ΜΕ ΤΗΝ …«ΒΟΥΛΑ»
Υπάρχουν πολλά ψάρια που διατηρούν την γυαλάδα των ματιών τους αρκετό χρόνο μετά το μπαγιάτεμα (πχ το σκουμπρί). Εκείνο που χάνεται είναι ο όγκος των ματιών. Δηλαδή δεν υπάρχουν μπαγιάτικα ψάρια με «φουσκωτά» μάτια.
Η «νεκρική ακαμψία» του ψαριού δεν διαρκεί πολλές ώρες. Έτσι η «σηκωμένη ουρά» σύντομα κάθεται. Το κριτήριο είναι αυτή η νεκρική ακαμψία. ¨όταν το αγγίζουμε με το δάκτυλο, το φρέσκο ψάρι είναι σκληρό.
Όταν η λευκή σάρκα χωρίζεται από τα κόκαλα ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ για να κρίνουμε την φρεσκάδα του ψαριού. Εκτός αν είμαστε τακτικοί πελάτες σε ΑΚΡΙΒΗ ψαροταβέρνα που ο εστιάτορας θα προτιμήσει να πάρει πίσω το ψάρι παρά να μας χάσει από κορόιδα πελάτες.
Το φρέσκο ψάρι ΔΕΝ ΜΥΡΙΖΕΙ ΤΙΠΟΤΕ. Αρχίζει να «μυρίζει θάλασσα» όταν βρίσκεται στο πρώτο στάδιο αποσυνθέσης που δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμα πιο βαριές αλδεϋδες.
Από την Ικαρία με αγάπη.