Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

ΟΙ ΓΚΑΦΕΣ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ





Ο αγαπητός μου kavo papas μου έστειλε ένα e-mail σχετικά με μια γκάφα της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» που, από λάθος των υπευθύνων της σύνταξης, δημοσίευσαν ένα απαράδεκτο σημείωμα εντάσσοντάς το μέσα σε σχετικό άρθρο. Το σημείωμα αυτό λίγο-πολύ έδειχνε τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η δημοσιογραφία σήμερα.

Θα ήθελα βέβαια να παρατηρήσω και για να μην αυταπατόμαστε ότι το εμφανές αυτό συμβάν στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» δεν αποτελεί προνόμιο της εφημερίδας αυτής αλλά ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΗΘΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΟΛΩΝ ανεξαιρέτως των εφημερίδων που λίγο πολύ έχουν και κάποια άτομα που τα προωθούν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο χωρίς φυσικά να φαίνονται , και να εκτίθενται. Για τον λόγο αυτό αλλωστε και το αναγνωστικό κοινό των εφημερίδων έχει μειωθεί και για αυτό επίσης ομιλούμε ΣΗΜΕΡΑ περί ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ. Θέλω πάντως να πιστεύω ότι το αναγνωστικό κοινό είναι σήμερα αρκετά υποψιασμένο ώστε να φιλτράρει τις ειδήσεις που διαβάζει και να μην δέχεται αβίαστα αυτά που προσπαθούν να του περάσουν οι εφημερίδες.

Θα επιθυμούσα επίσης να παρατηρήσω ότι το συμβάν αυτό στη συγκεκριμένη εφημερίδα σε καμιά περίπτωση δεν αναιρεί την σοβαρότητα των δημοσιευμάτων της και την ποιότητά τους σε σχέση με αυτά που διαβάζουμε στο σύνολο των εφημερίδων που κυκλοφορούν στην χώρα μας.

Παρακάτω παραθέτω το e-mail και τις παρατηρήσεις του kavo papas καθώς και τελευταίες σοβαρές γκάφες σε άλλες σοβαρές εφημερίδες.

Ο kavo papas έγραψε:

"Διαβάστε το σπαρταριστό/ ανατριχιαστικό http://www.tvxs.gr/v25551 περί της "γκάφας" της Καθημερινής χωρίς να παραλείψετε τα διασκεδαστικά/τραγικά σχόλια των αναγνωστών από κάτω.

Α.!.. ναί. Και μην ξεχάσετε να αγοράσετε σήμερα την (όποια) εφημερίδα σας.


Η γκάφα της «Καθημερινής» και ο λανθασμένος χειρισμός

Προβολές: 9560 - Σχόλια: 34 - Κατηγορία: ΜΜΕ και Ίντερνετ

Δημοσίευση: 09-11-2009 10:37 από Ομάδα TVXS







Την προηγούμενη Κυριακή, γράφει το "Παρόν", δημοσιεύθηκε στην "Καθημερινή" ένα άρθρο με τίτλο «Προεκλογικές εντάσεις στην ψηφιακή σύγκλιση» και σε ένα πρόγραμμα που αφορούσε το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού υπήρχε η εξής σημείωση σε παρένθεση («ΛΕΟ, δες το λίγο με τον Ζήρα, γιατί είναι φίλοι μας αυτοί»). Δύο άτομα απολύθηκαν για το παραπάνω λάθος.

Ο «φίλος» ήταν ο επιχειρηματίας και πρώην βουλευτής της ΝΔ, Λάζαρος Εφραίμογλου. Στο δημοσίευμα της, η εφημερίδα «Παρόν» σχολιάζει: «Υπάρχε ι πλέον και η απόδειξη για τον βαθμό διείσδυσης της εταιρικής δημοσιογραφίας στα έντυπα και για τις διαρκώς εναλλασσόμενες σχέσεις ισορροπίας των εκδοτών με επιχειρηματίες και άλλα πρόσωπα. Στα ΜΜΕ υπάρχουν κάθε φορά τα συμφέροντα των εκδοτών, αλλά και συνάμα τα συμφέροντα των επιχειρήσεων και των πολιτικών, τα γραφεία Τύπου, τα ταξίδια, τα συμφέροντα των δημοσιογραφικών στελεχών στις εφημερίδες και όλα όσα δημιουργούν το καθεστώς της αναξιοπιστίας του Τύπου».

Gallery ID: 146



Για τη σημείωση επιτελικού στελέχους πάνω στο δοκίμιο των οικονομικών σελίδων, απευθυνόμενη προς τους αρχισυντάκτες, πλήρωσε με απόλυση η διορθώτρια και ο συντάκτης ύλης, ενώ ο συντάκτης του άρθρου τέθηκε σε διαθεσιμότητα για έναν μήνα. Καμία επίπτωση δεν υπήρξε για τους υπεύθυνους του οικονομικού τμήματος.

«Το ερώτημα είναι να θα ζητήσει συγγνώμη από του ς αναγνώστες της η εφημερίδα. Η ευθύνη πάντως ουσιαστικά δεν ανήκει στους αρχισυντάκτες, τον συντάκτη και τη διορθώτρια, αλλά σε εκείνον που υπέδειξε να προστεθούν «οι φίλοι μας», εννοώντας ότι είναι φίλοι της ιδιοκτησίας», καταλήγει το «Παρόν».

Πηγή:

http://www.tvxs.gr/v25551


Γκάφα!
"Έφεραν" τον Ερντογάν στην Αθήνα
΄Βήμα΄,΄Ελευθεροτυπ
ία΄ και ΄Έθνος΄

NewsTime 21 Ιουν, 20:24


Γκάφα ολκής του Βήματος, αλλά και της Ελευθεροτυπίας και του Έθνους! Στη σελίδα Α11 της 'Α Έκδοσης του Βήματος της Κυριακής, δημοσιεύεται άρθρο με ρεπορτάζ από τη συνάντηση Καραμανλή - Ερντογάν στο Μαξίμου. Το άρθρο τιτλοφορείται "Τα χαμόγελα δεν έκρυψαν την ψυχρότητα". Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ! Ο Τούρκος πρωθυπουργός, επικαλούμενος λόγους υγείας, ματαίωσε την τελευταία στιγμή την επίσκεψή του στην Αθήνα.




Το δημοσίευμα στην Α' έκδοση του Βήματος της Κυριακής

Στο άρθρο αυτό γίνεται λόγος για "παγωμένο κλίμα" στην συνάντηση, "παρά τα χαμόγελα", καθώς και ότι "η συζήτηση κάλυψε όλα τα θέματα του φακέλου ΄έλληνοτουρκικές σχέσεις΄". Παρατίθενται παρακάτω, ενδεικτικά αποσπάσματα από την (απολύτως φανταστική!) συνάντηση Καραμανλή-Ερντογάν, πάντα κατά το σημερινό Βήμα της Κυριακής, σελίδα Α11 στην Ά Έκδοση:

  • "Το παγωμένο κλίμα που επικρατεί εσχάτως στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κατεγράφη, παρά τα χαμόγελα, και κατά την εθιμοτυπική συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντ ογάν χτες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου."
  • "Αν και δεν είχε καταρτιστεί συγκεκριμένη ατζέντα, η συζήτηση κάλυψε όλα τα θέματα του φακέλου ΄ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο Πρωθυπουργός επανέφερε το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης που έχει ανέβει πολλές θέσεις στην κυβερνητική ατζέντα."


Το δημοσίευμα στη Β' Έκδοση του Βήματος της Κυριακής


Το ίδιο σοβαρό λάθος έκανε και η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, δεύτερο ατόπημα σε 2 μόνο Κυριακές, αν συνυπολογίσουμε και την?i=nt.el.article&id=5721"> "εντελώς πλασματική" συνέντευξη του Αντιπροέδρου της Κομισιόν που φέρεται να δημοσίευσε την προηγούμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, η ΄Κ.Ε.΄, σε άρθρο της με τίτλο "Φορτωμένη Ατζέντα" αναφέρει: "Επί μία ώρα (μαζί με τον χρόνο που χρειάστηκε για τη μετάφραση), τα είπαν χτες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Καραμανλής με τον Τ. Ερντογάν, ο οποίος ήρθε στην Αθήνα για τα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Η υλοποίηση των συμφωνιών για τους μετανάστες και οι παραβιάσεις στο Αιγαίο ήταν δύο από τα βασικά θέματα που μπήκαν στην κουβέντα."

Στο ίδιο σφάλμα, όμως, σχετικά με την επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού υπέπεσε και το Έθνος. Το άρθρο του Νίκου Μελέτη, που μπορείτε να διαβάσετε εδώ, αναφέρει ότι: "η υποδοχή του κ. Ερντογάν χτες στο Μέγαρο Μαξίμου δεν είχε καμία σχέση με την προηγούμενη επίσκεψή του στην Αθήνα το 2004". Μικρότερης έκτασης η γκάφα, αλλά και πάλι λάθος.

Με ενδιαφέρον αναμένουμε την επίσημη απάντηση του Βήματος, της Ελευθεροτυπίας αλλά και του Έθνους. Τα ερωτήματα είναι πολλά, όχι μόνο για τα συγκεκριμένα λάθη, αλλά κυρίως για τον τρόπο συνολικής λειτουργίας αρκετών ιστορικών, άλλοτε κραταιών, αλλά και "υπεράνω υποψίας" εφημερίδων.

Πηγή:

http://www.newstime.gr/?i=nt.el.article&id=5790



Δευτέρα, Ιούνιος 29, 2009



Η παραπληροφόρηση απο τις εφημερίδες δεν έχει τελειωμό... Το "Παρόν" σήμερα ζωντάνεψε τον Michael Jackson και γράψει λεπτομέρειες για τις συναυλίες του κανονικά σαν να ζει. Αν είναι δυνατόν.


"Διαβάζουμε σήμερα στο Κυριακάτικο «Παρόν» και μένουμε άφωνοι από την γκάφα της εφημερίδας: «Το θρίλερ για το come-back του Michael Jackson συνεχίζεται... Σύμφωνα με δημοσίευμα της «The Sun», o Michael Jackson ζήτησε από τους διοργανωτές των συναυλιών του να βρουν ένα παιδί ηλικίας μεταξύ τεσσάρων και 16 ετών που να έχει μια εμφανή αναπηρία... για να τον πλαισιώσει στη σκηνή του 02 Arena. Σύμφωνα με άνθρωπο του στενού του περιβάλλοντος, ο πάλαι ποτέ βασιλιάς της pop θέλει να έχει μαζί του παιδιά από διάφορα background για να διαδώσει το μήνυμα της παγκόσμιας ειρήνης και της αγάπης. Το ενδεχόμενο μια τέτοια ενέργεια να είναι προσβλητική για τους ανθρώπους με ειδικές ικανότητες, μάλλον δεν το σκέφτηκε κανένας!»

Αναφέρεται στο pop είδωλο Michael Jackson και στις συναυλίες που ΘΑ ΚΑΝΕΙ στο Λονδίνο τον Ιούλιο! Μάλλον διέφυγε της εφημερίδας ότι ο «θρύλος της μουσικής» πέθανε το βράδυ της Πέμπτης από ανακοπή καρδιάς και ότι αυτή η «αμέλεια» και «απροσεξία» της προσβάλει την μνήμη του, περισσότερο από τους ανθρώπους με ειδικές ικανότητες, που θα είχε ο ίδιος στις συναυλίες του, όπως τονίζεται αρνητικά στο άρθρο. Λίγη προ! σοχή βγάζει οποιονδήποτε από την «δύσκολη» θέση της γκάφας, αλλά απ' ότι φαίνεται τις συνηθίσαμε τον τελευταίο καιρό.." http://newstime.gr/

Πηγή:

http://hellastv.blogspot.com/2009/06/michael-jackson.html



Δεν υπάρχουν σχόλια: