Ένα νέο κύκλο συζητήσεων, αναφορικά με την «ελληνικότητα» των φημισμένων γαλλικών κρασιών, αναμένεται να τροφοδοτήσει το νέο βιβλίο του ελληνιστή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ κ. Πολ Κάρτλειζ.
Ο καθηγητής Ελληνικού Πολιτισμού έχει επανειλημμένα προκαλέσει συζητήσεις λόγω των αντισυμβατικών απόψεων του. Το νέο βιβλίο του με τίτλο «Αρχαία Ελλάδα: Η ιστορία 11 πόλεων» πραγματεύεται τον τρόπο με τον οποίο οι αρχαίοι ημών πρόγονοι κόμισαν στην Εσπερία εκτός από τη Δημοκρατία και την ποίηση, τη φιλοσοφία και την τραγωδία, την ιστορία και την κωμωδία, ακόμη και τον οίνο.
Μάλιστα, ο κ. Κάρτλετζ επισημαίνει ότι οι αρχαίοι Έλληνες δεν έφτιαχναν απλώς κρασί για να το πιουν, αλλά μεταλαμπάδευσαν το πνεύμα του και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Από έρευνες που έκανε ο καθηγητής Κάρτλετζ προκύπτει ότι ένα καλό γαλλικό κρασί, παγκόσμιας φήμης, όπως είναι το Cotes-du-Rhine, οφείλει την ύπαρξη του στις αμπελουργικές και οινοποιητικές γνώσεις των Αρχαίων Ελλήνων, οι οποίοι τον 6ο π.Χ. αιώνα είχαν αποικίσει τη Νότια Γαλλία. Επίσης, ο κ. Πολ Κάρτλετζ διαψεύδει συναδέλφους
του ιστορικούς που έχουν αποφανθεί ότι η οινοποιία διαδόθηκε στην Ευρώπη από τους Ρωμαίους και τους Ετρούσκους.
Στην προδημοσίευση του βιβλίου, που κυκλοφόρησε στη Γερμανία, ο κ. Πολ Κάρτλετζ αναφέρει πως οι Αρχαίοι Φωκείς έφθασαν στις εκβολές του Ροδανού ποταμού κι εκεί ίδρυσαν τη Μασσαλία. Το ποτάμι στη συνέχεια ήταν η εμπορική οδός μέσω της οποίας οι αμφορείς με τον ζυμωμένο μούστο, αυτό το πρωτόγνωρο ποτό, έφθασε στα τραπέζια διαφόρων κέλτικων φυλών. Πα να διατηρήσουν την αποικία τους στις εκβολές του Ροδανού, οι Έλληνες έπρεπε κάπως να εντάξουν στα σχέδια τους και τους Κέλτες της γύρω περιοχής, της Λιγυρίας. Άρχισαν λοιπόν να παντρεύονται ντόπιες και έτσι μέσω των μικτών γάμων άρχισαν να περνούν στην άλλη πλευρά και οι γνώσεις της καθημερινότητας. Για παράδειγμα, πώς φτιάχνει κάποιος κρασί.
Από εκείνη την εποχή διασώζονται πολλά τεκμήρια περί της ελληνικής παραγωγής κρασιού. Κατά τον καθηγητή Κάρτλετζ, λοιπόν, από εκεί, από την αρχαία Μασσαλία και τους Έλληνες εποίκους της, ξεκίνησε το κρασί την πορεία του προς την Ευρώπη, μέχρι διά των αιώνων να κατάκτησα όλο τον κόσμο.
Εφημερίδα "ΚΕΡΔΟΣ"
Ευχαριστώ Γιάννη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου