Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

ΔΥΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ




http://www.ert-archives.gr/

Ολόκληρο το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ στη διάθεσή μας. Τι καλύτερο μπορούσαμε να ζητήσουμε. Τουλάχιστον τα ποσά που μας κρατούν μέσω ΔΕΗ μπορεί να πιάσουν τόπο με τέτοιες αξιόλογες πρωτοβουλίες.


ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΡΤ

Η πολιτιστική μας κληρονομιά on line


H ΕΡΤ, συμπορευόμενη με το πνεύμα της νέας εποχής, εκμεταλλεύεται με τον κα­λύτερο τρόπο το διαδίκτυο για να προ­σφέρει ανεκτίμητους θησαυρούς του πολιτιστικού παρελθόντος στους πολίτες... με ελεύθερη είσοδο, μέσα από την ψηφιοποίηση ενός μεγάλου μέρους του τεράστιου αρχείου της.

Το μέγεθος της δυσκολίας του εγχειρήματος, το οποίο ξεκίνησε το 2008, ήταν μεγάλο. Το έργο συναπαρτιζόταν από την καταγραφή, διάσωση, ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και ανάδειξη του οπτικοακουστικού της αρχείου. Παράλληλα, για τη σωστή διατήρηση αυτού του θη­σαυρού, δημιουργήθηκε μια διεθνών προδιαγρα­φών αρχειοθήκη 1.200 τ.μ.

Για να μιλήσουμε με αριθμούς, το Αρχείο της ΕΡΤ περιέχει 90.000 εκπομ­πές, 18.000 ταινίες φιλμ, δεκάδες χιλιάδες ρεπορ­τάζ από δελτία ειδήσεων, 1.600 θεατρικά ραδιοφωνικά έργα, 30.000 φωτογραφίες από γεγονότα-σταθμούς στην ελληνική ιστορία, 1.500 παρτι­τούρες από τη Μουσική Βιβλιοθήκη, 100.000 δίσκους και 26.000 εά με κλασικό, ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο και πάρα πολλές ακόμα καταγραφές του τελευταίου αιώνα.

Όσον αφορά τον χώρο στέγασης όλου αυτού του υλικού, ο "Μόνιμος Αρχειακός Χώρος" διαθέτει σύγχρονα συστήματα αρχειοθέτη­σης για την εξοικονόμηση χώρου, σύστημα εξαερι­σμού - υγρασίας, σύστημα πυρανίχνευσης και πυρασφάλειας, σύστημα ηλεκτρονικής αρχειοθέτη­σης (ΚΡΙΟ) για τη σήμανση και αναζήτηση των οπτι­κοακουστικών αρχείων και, φυσικά, εξειδικευμένο προσωπικό για τον έλεγχο και τη διαχείριση των αρ­χείων. Σύμφωνα με τον διευθυντή της Διεύθυνσης Μουσείου-Αρχείου, Νίκο Σφέτσα: "Η ΕΡΤ έχει μια αλυσίδα παραγωγής που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα ξένα πρακτορεία. Για να ολοκληρωθεί το έργο θα χρειαστούν ακόμα 5 με 7 χρόνια, αλλά η αρχή έγινε". Το έτοιμο υλικό (περίπου 7-8%) διατίθεται εδώ και λίγες μέρες στο site της ΕΡΤ. Χρ. Μπ.


Πηγή:

ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ






Φιλοδοξούν να ενώσουν 18 εκατομμύρια Ελληνες ανά τον κόσμο, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του Internet. Δημιουργούν τη μεγαλύτερη ελληνική κοινότητα στο διαδίκτυο και θέλουν να φέρουν τους Ελληνες σε επικοινωνία.

Το ελληνικό… Facebook, λέγεται www.hellenicspace.com.

Ο Ανδρέας Δημητριάδης και ο Ανδρέας Κοσμάτος είναι παιδιά Ελλήνων μεταναστών και είναι οι δημιουργοί του www.hellenicspace.com. Δουλεύουν στη Γερμανία με εξειδίκευση στο Internet


Ευχαριστώ Γιάννη

Δεν υπάρχουν σχόλια: