Ολόκληρο το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ στη διάθεσή μας. Τι καλύτερο μπορούσαμε να ζητήσουμε. Τουλάχιστον τα ποσά που μας κρατούν μέσω ΔΕΗ μπορεί να πιάσουν τόπο με τέτοιες αξιόλογες πρωτοβουλίες.
Η πολιτιστική μας κληρονομιά on line
H ΕΡΤ, συμπορευόμενη με το πνεύμα της νέας εποχής, εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο το διαδίκτυο για να προσφέρει ανεκτίμητους θησαυρούς του πολιτιστικού παρελθόντος στους πολίτες... με ελεύθερη είσοδο, μέσα από την ψηφιοποίηση ενός μεγάλου μέρους του τεράστιου αρχείου της.
Το μέγεθος της δυσκολίας του εγχειρήματος, το οποίο ξεκίνησε το 2008, ήταν μεγάλο. Το έργο συναπαρτιζόταν από την καταγραφή, διάσωση, ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και ανάδειξη του οπτικοακουστικού της αρχείου. Παράλληλα, για τη σωστή διατήρηση αυτού του θησαυρού, δημιουργήθηκε μια διεθνών προδιαγραφών αρχειοθήκη 1.200 τ.μ.
Για να μιλήσουμε με αριθμούς, το Αρχείο της ΕΡΤ περιέχει 90.000 εκπομπές, 18.000 ταινίες φιλμ, δεκάδες χιλιάδες ρεπορτάζ από δελτία ειδήσεων, 1.600 θεατρικά ραδιοφωνικά έργα, 30.000 φωτογραφίες από γεγονότα-σταθμούς στην ελληνική ιστορία, 1.500 παρτιτούρες από τη Μουσική Βιβλιοθήκη, 100.000 δίσκους και 26.000 εά με κλασικό, ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο και πάρα πολλές ακόμα καταγραφές του τελευταίου αιώνα.
Όσον αφορά τον χώρο στέγασης όλου αυτού του υλικού, ο "Μόνιμος Αρχειακός Χώρος" διαθέτει σύγχρονα συστήματα αρχειοθέτησης για την εξοικονόμηση χώρου, σύστημα εξαερισμού - υγρασίας, σύστημα πυρανίχνευσης και πυρασφάλειας, σύστημα ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης (ΚΡΙΟ) για τη σήμανση και αναζήτηση των οπτικοακουστικών αρχείων και, φυσικά, εξειδικευμένο προσωπικό για τον έλεγχο και τη διαχείριση των αρχείων. Σύμφωνα με τον διευθυντή της Διεύθυνσης Μουσείου-Αρχείου, Νίκο Σφέτσα: "Η ΕΡΤ έχει μια αλυσίδα παραγωγής που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα ξένα πρακτορεία. Για να ολοκληρωθεί το έργο θα χρειαστούν ακόμα 5 με 7 χρόνια, αλλά η αρχή έγινε". Το έτοιμο υλικό (περίπου 7-8%) διατίθεται εδώ και λίγες μέρες στο site της ΕΡΤ. Χρ. Μπ.
Πηγή:
ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Φιλοδοξούν να ενώσουν 18 εκατομμύρια Ελληνες ανά τον κόσμο, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του Internet. Δημιουργούν τη μεγαλύτερη ελληνική κοινότητα στο διαδίκτυο και θέλουν να φέρουν τους Ελληνες σε επικοινωνία.
Το ελληνικό… Facebook, λέγεται www.hellenicspace.com.
Ο Ανδρέας Δημητριάδης και ο Ανδρέας Κοσμάτος είναι παιδιά Ελλήνων μεταναστών και είναι οι δημιουργοί του www.hellenicspace.com. Δουλεύουν στη Γερμανία με εξειδίκευση στο Internet
Ευχαριστώ Γιάννη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου