Η αναιμική ανταπόκριση του κοινού να εμβολιαστεί με το εμβόλιο Pandemrix, παρά τις συντονισμένες προτροπές Πολιτείας και τηλεοπτικών ΜΜΕ, προφανώς οφείλεται στο ότι εξακολουθεί να το θεωρεί επικίνδυνο, καθότι γνωρίζει ότι οι παρενέργειές του δεν έχουν δοκιμαστεί επαρκώς.
Η πρόσφατη είδηση για απόσυρση στον Καναδά μιας παρτίδας εμβολίου ως άκρως επικίνδυνη(1) επιβεβαιώνει τους φόβους των πολιτών. Παράλληλα, δικαιώνει κι εκείνους τους επιστήμονες και γιατρούς που εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους, μη επηρεαζόμενοι από τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα και τους πολιτικούς φορείς τους, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και οι αρμόδιες επιτροπές υγείας της Ε.Ε.
Συγκεκριμένα, η κατασκευάστρια εταιρεία Glaxo ζήτησε από τους γιατρούς του Καναδά να σταματήσουν τη χρήση μιας πολύ πρόσφατης παρτίδας εμβολίου (του Οκτωβρίου), 170.000 δόσεων, διότι δημιούργησε επικίνδυνες παρενέργειες (αναπνευστικά προβλήματα, ταχυκαρδίες, δερματικά εξανθήματα κ.ά.) σε ποσοστό 500% πάνω από το αναμενόμενο. Βέβαια, το κακό είχε ήδη γίνει, διότι μόνο 900 δόσεις αποσύρθηκαν καθότι οι υπόλοιπες είχαν ήδη χρησιμοποιηθεί. Μάλιστα, στις πόλεις Μανιτόμπα και Κεμπέκ του Καναδά διερευνώνται τρεις θάνατοι που επήλθαν εντός μιας εβδομάδας από τη λήψη του εμβολίου, χωρίς τα θύματα να ανήκουν σε κάποια από τις ομάδες υψηλού κινδύνου (2, 3).
Για ευνόητους λόγους, η ελληνική κυβέρνηση από κοινού με τα ΜΜΕ (κυρίως τα τηλεοπτικά) αποκρύπτουν από τους πολίτες το γεγονός ότι το επίμαχο καναδικό εμβόλιο της εταιρείας Glaxo, το Arepanrix Η1Ν1, είναι απόλυτα ίδιο ως προς τα συστατικά του με το Pandemrix που μας πούλησε. Αυτό προκύπτει από τις οδηγίες χρήση που έχει συντάξει η εταιρεία και για τα δύο εμβόλιά της [4, 5].
Ενα άλλο σημαντικό ζήτημα που έχει τεθεί είναι αν η Glaxo και η Baxter (που φτιάχνει το αμερικανικό εμβόλιο Celvapan για τον ιό Η1Ν1) ήταν προετοιμασμένες χρόνια πριν για μια πανδημία της γρίπης των χοίρων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σε αυτό συνηγορεί το γεγονός ότι και οι δύο αυτές εταιρείες είχαν καταθέσει πατέντες για τέτοιου είδους εμβόλια πολύ πριν εντοπιστεί αυτός ο ιός στον άνθρωπο για πρώτη φορά τον Μάρτιο-Απρίλιο 2009 στο Μεξικό.
Συγκεκριμένα, στις 21 Μαρτίου 2006 η Glaxo κατέθεσε πατέντα (αριθμός WO2006100109Α1), στην οποία αναφέρεται ο ιός Η1Ν1 (σελίδα 23) καθώς και τα επικίνδυνα συστατικά του εμβολίου της (του Pandemrix), όπως το ανοσοενισχυτικό σκουαλένιο (σελίδα 44) και η τοξική υδραργυρούχος θειομερσάλη (σελίδα 12) [6]. Μάλιστα, στις 2 Φεβρουαρίου του 2007 η Glaxo υπέβαλε αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΕΑ) για έγκριση εμπορίας του εμβολίου Pandemrix, που της εγκρίθηκε στις 20 Μαΐου του 2008 [7, 8].
Η αίτηση ήταν για εμβόλιο-καλούπι («mock-up») με την ίδια σύσταση, αλλά με άλλο στέλεχος του ιού, και συγκεκριμένα το ανθρώπινο στέλεχος Η5Ν1.
Το ίδιο είχε κάνει και η αμερικανική εταιρεία Baxter (μεγάλο μέρος των μετοχών της οποίας κατέχει ο περιβόητος υπουργός Αμυνας της πρώην κυβέρνησης Μπους, Ντόναλντ Ράμσφελντ). Ειδικότερα, στις 28 Αυγούστου 2008 κατέθεσε αίτηση πατέντας (αριθμός US 2009/0060950Α1) για παρασκευή εμβολίου που αφορούσε και τον ιό Η1Ν1 (σελίδα αίτησης 4) [9].
Ετσι, όταν ξέσπασε η γρίπη των χοίρων το 2009, οι δύο εταιρείες ήταν έτοιμες από το 2006. Απλά άλλαξαν το εμβόλιο-καλούπι με τον ιό Η1Ν1 και παρασκεύασαν το εμβόλιό τους με έγκριση του ΠΟΥ σε χρόνο ρεκόρ! Είναι πράγματι αξιοπερίεργο πώς ο συγχρονισμός αυτών των εταιρειών με την έλευση της γρίπης των χοίρων ήταν τόσο... τέλειος!
Οι εταιρείες Glaxo και Baxter θα μπορούσαν να αντιτείνουν ότι οι πατέντες τους προορίζονταν για την παρασκευή εμβολίων μόνο για χοίρους. Ομως στις πατέντες τους και οι δύο εταιρείες κάνουν σαφή αναφορά για χρήση του εμβολίου τους σε ανθρώπους (σελίδα 1 των πατεντών).
Ενα άλλο αξιοσημείωτο γεγονός που προκύπτει από την πατέντα της Baxter είναι ότι αναφέρει ως συν-εφευρέτη του εμβολίου της έναν επιστήμονά της ονόματι δρ Kistner Otfried, ο οποίος... τυγχάνει να χρησιμοποιείται από τον ΠΟΥ ως εξπέρ σύμβουλός της, μαζί με άλλους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων και τον δρα Norbet Hehme της Glaxo. Συγκεκριμένα, συμμετείχε σε συνάντηση του ΠΟΥ στη Γενεύη (στις 2-3 Νοεμβρίου 2005) για την «αξιολόγηση και ανάπτυξη πανδημικών εμβολίων γρίπης» [10] και στη Στοκχόλμη (τον Αύγουστο του 2007) για τη σύνταξη μιας τεχνικής έκθεσης σε θέματα «δημόσιας υγείας» αναφορικά με τα εμβόλια γρίπης [11]. Αυτό το γεγονός είναι ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο ο ΠΟΥ και οι φαρμακευτικές εταιρείες λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία.
Και οι δικές μας υπηρεσίες δημόσιας υγείας εξακολουθούν να μας καθησυχάζουν, χωρίς να... «ιδρώνει το αυτί» τους περί τα διαπλεκόμενα οικονομικο-πολιτικά συμφέροντα!
Παραπομπές
1. http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas /8376534.stm
2. http://www.globalresearch.ca/index. php?context=va&aid=16192, και
3. http://www.winnipegfreepress.com /breakingnews/manitoba-sees-second-death-this-season-70603877.html
6. http://www.theoneclickgroup.co.uk /documents/vaccines/WO2006100109Α1.pdf
7. http://www.emea.europa.eu/humandocs /Humans/EPAR/pandemrix/pandemrix.htm
8. http://www.emea.europa.eu/humandocs /PDFs/EPAR/pandemrix/Η-832-en6.pdf
9. http://www.freepatentsonline.com /20090060950.pdf
10. http://www.who.int/vaccine_research /diseases/influenza/LIST%20OF%20PARTICIPANTS.pdf
11. http://www.who.int/immunization/sage /ECDCH5Ν1_EAG1_FINAL_doc.pdf
* Καθηγητής Βιοχημείας, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών
Πηγή:
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=106615
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου