Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Προστασία στους φοροφυγάδες





ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ-ΒΟΜΒΑ

Προστασία στους φοροφυγάδες 
που έχουν τα λεφτά τους στην Ελβετία 
πρόσφερε ο Παπανδρέου

Με τη ΜΗ κύρωση από τη Βουλή της Συμφωνίας της Βέρνης του 2010, που προβλέπει την άρση του τραπεζικού απορρήτου!


AΣΥΛΙΑ στους φοροφυγάδες που έχουν βγάλει τα εκατομμύριά τους έξω, σε ελβετικές τράπεζες, πρόσφερε η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Αν ήθελε, θα είχε από το τέλος του 2010 όλα τα στοιχεία των Ελλήνων που έχουν καταθέσεις στην Ελβετία, αν είχε κυρώσει στη Βουλή τη συμφωνία που υπογράφηκε στις 4 Νοεμβρίου 2010 στη Βέρνη μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας για την ανταλλαγή πληροφοριών σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής.
Όμως, άγνωστο για ποιον λόγο, μέχρι σήμερα η συμφωνία αυτή δεν έχει κυρωθεί από τη Βουλή, αντίθετα με την Ελβετία, που από το καλοκαίρι του 2011 την κύρωσε! Αυτή η «αδράνεια» (ελαφρότατος χαρακτηρισμός), η δυστοκία (;) δικαιολογημένα γεννά πολλά ερωτήματα και δίνει βάση στις υποψίες ότι πίσω από τους λογαριασμούς Ελλήνων στις ελβετικές τράπεζες βρίσκονται «υψηλά» πρόσωπα της χώρας μας, όλων των... βαθμίδων, και ενδεχομένως και πολιτικοί, όπως δήλωσε ο ελληνοελβετός βουλευτής Ιωσήφ Ζησιάδης, ότι «πολλοί βουλευτές, δεξιοί και του ΠΑΣΟΚ, έχουν πάρα πολλά χρήματα εδώ στην Ελβετία».

Και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σ' όλους αυτούς προσφέρει ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ!

Και όλα τ' άλλα που έχει δηλώσει δημόσια ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, αλλά και ο αντιπρόεδρός του Θ. Πάγκαλος, ότι βρίσκονται σε επαφές με την ελβετική κυβέρνηση και έχουν συμφωνήσει με τον ελβετό υπουργό Δικαιοσύνης για να δώσει όλα τα στοιχεία των Ελλήνων που έχουν λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες, αποδεικνύεται ότι ήταν λόγια και μόνο λόγια. Αν είχε την πρόθεση, την αποφασιστική βούληση να βρει όλους αυτούς τους φοροφυγάδες, αρκούσε η κύρωση της συμφωνίας της Βέρνης, με την οποία αίρεται το τραπεζικό απόρρητο και θα είχε από την επομένη στα χέρια του όλα τα στοιχεία τους... Αυτό βέβαια που δεν έκανε ο Παπανδρέου μπορεί αύριο κιόλας να το κάνει ο κ. Παπαδήμος, φέρνοντας τη συμφωνία για κύρωση στη Βουλή, την οποία κανένα κόμμα δεν μπορεί να έχει αντίρρηση να την ψηφίσει... Και με βάση την οποία θα έχει η χώρα έσοδα δισεκατομμυρίων.

Όσο αργεί η κύρωση της συμφωνίας, παραμένοντας στο συρτάρι, προσφέρεται χρόνος στους έλληνες καταθέτες στην Ελβετία να πάρουν τα λεφτά τους και να τα πάνε σε φορολογικούς παραδείσους: Ολλανδικές Αντίλλες, Νησιά Κέιμαν κ.λπ. Και όποια «καθυστέρηση» υπάρξει θα τη χρεωθεί όλος ο πολιτικός κόσμος, όλα τα κόμματα, από τη στιγμή που ήδη ξέρουν το κενό που υπάρχει και εξαιτίας του οποίου η χώρα χάνει λεφτά.

Παράλληλα με την κύρωση της συμφωνίας του 2010, θα πρέπει να επισπευσθούν οι διαπραγματεύσεις για συμφωνία Ελλάδας - Ελβετίας που θα αφορά τη φορολόγηση ελληνικών καταθέσεων που βρίσκονται σε ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

Η Συμφωνία της Βέρνης δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να ζητάει πληροφορίες για καταθέσεις Ελλήνων που κατηγορούνται για φοροδιαφυγή σε ελβετικές τράπεζες και η Ελβετία είναι υποχρεωμένη πλέον να δίνει όλα τα στοιχεία που υπάρχουν, από τη στιγμή που με τη συμφωνία δεν υπάρχει τραπεζικό απόρρητο.


Τι προβλέπει η συμφωνία

Μείζον ζήτημα δημιουργήθηκε από δήλωση του ελληνοελβετού βουλευτή Ιωσήφ Ζησιάδη στην εκπομπή «ΕΡΕΥΝΑ» του Παύλου Τσίμα στο MEGA, ο οποίος προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν απάντησαν στην πρόταση που έκανε η Ελβετία το 2005 για φορολογική συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες, είπε:

«Το εξηγώ αυτό γιατί οι πιο πολλοί βουλευτές, δεξιοί και του ΠΑΣΟΚ, έχουν πάρα πολλά χρήματα εδώ στην Ελβετία και νομίζω τα συμφέροντα δεν είναι να δηλωθούν και να είναι ανοιχτοί οι λογαριασμοί όπως εμείς θέλουμε να είναι με όλες τις χώρες του κόσμου». Ζητήσαμε από τον ειδικό στα ελληνοελβετικά θέματα δικηγόρο Αθηνών - Ελβετίας και Δρα Νομικής του Πανεπιστημίου Ζυρίχης, Ηλία Σ. Μπίσια, να σχολιάσει τη «βόμβα» που έριξε ο κ. Ζησιάδης. Και ιδού τι δήλωσε στο «ΠΑΡΟΝ»:

«Η άποψη του κ. Ζησιάδη δεν ανταποκρίνεται απολύτως στην πραγματικότητα, δεδομένου του ότι η Ελλάδα υπέγραψε ήδη τον Νοέμβριο του 2010 με την Ελβετία Πρωτόκολλο, με το οποίο τροποποιήθηκε η υφιστάμενη από το 1983 μεταξύ των δύο κρατών Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολόγησης. Η επίμαχη τροποποίηση αφορά πρωτίστως στην καθιέρωση μιας διαδικασίας αμοιβαίας ανταλλαγής πληροφοριών σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Συγκεκριμένα, βάσει της εν λόγω νέας συμφωνίας, το αιτούν κράτος, σε περίπτωση που διεξάγεται έρευνα κατά ορισμένου προσώπου για φοροδιαφυγή, θα μπορεί υπό προϋποθέσεις να απευθύνεται στην αρμόδια αρχή του έτερου κράτους και να ζητά διοικητική συνδρομή, με την έννοια της παροχής πληροφοριών για τα στοιχεία του δικαιούχου του επίμαχου λογαριασμού, αλλά και για το φερόμενο προϊόν της φοροδιαφυγής που βρίσκεται κατατεθειμένο σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Συνεπώς το νομικό πλαίσιο που χρειαζόταν για την άρση του τραπεζικού απορρήτου έχει πλέον συμφωνηθεί και θεσπιστεί με σαφήνεια σε διμερές επίπεδο. Είναι πράγματι η πρώτη φορά στην ιστορία των ελβετικών τραπεζών που η Ελβετία προβαίνει σε άρση του τραπεζικού απορρήτου σε υποθέσεις φοροδιαφυγής και υποχρεώνεται να παράσχει σε άλλα κράτη σχετικές πληροφορίες», επισημαίνει ο κ. Μπίσιας, τονίζοντας όμως παράλληλα με έμφαση ότι μέχρι σήμερα η Ελλάδα δεν έσπευσε να κυρώσει την εν λόγω Συμφωνία, πράγμα όμως που έκανε ήδη η Ελβετία από το καλοκαίρι του 2011.

Κατά συνέπεια, «... ενώ έχει διά της συμφωνίας του Νοεμβρίου του 2010 θεσπιστεί το εργαλείο πρόσβασης στους ελβετικούς λογαριασμούς σε υποθέσεις φοροδιαφυγής, εν τούτοις η Ελλάδα ομολογουμένως συνεχίζει να αδρανεί με την κύρωση της συμφωνίας, με αποτέλεσμα επί του παρόντος να μην είναι νομικά δυνατή η ικανοποίηση σχετικών ελληνικών αιτημάτων παροχής πληροφοριών από τις ελβετικές αρχές», καταλήγει ο κ. Μπίσιας.
  
Πριν μετακινηθούν οι καταθέσεις...

Μας επεσήμανε όμως και κάτι εξίσου σημαντικό ο κ. Μπίσιας:

«… Η Συμφωνία που υπεγράφη την 4.11.2010 στη Βέρνη της Ελβετίας δεν πρέπει επ' ουδενί να συγχέεται με την υπό διαπραγμάτευση Συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Ελβετίας που θα αφορά στη φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων που βρίσκονται σε ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς». «... Εάν η Ελλάδα ακολουθήσει το υφιστάμενο μοντέλο της ελβετογερμανικής ή ελβετοβρετανικής συμφωνίας που υπεγράφησαν πριν από λίγους μήνες, τότε το Ελληνικό Δημόσιο θα μπορεί να προσδοκά πράγματι μετά το 2013 σημαντικά φορολογικά έσοδα από τις καταθέσεις των Ελλήνων στην Ελβετία, βέβαια υπό τη ρητή και αυτονόητη προϋπόθεση, ότι κατά την ημερομηνία που θα τεθεί τελικώς σε ισχύ η εν λόγω συμφωνία (κατά πάσα πιθανότητα 1.1.2013) θα υφίστανται ακόμη στην Ελβετία οι επίμαχες ελληνικές καταθέσεις υπό τη σημερινή τους έκταση και κατά συνέπεια υποχρεωτικά θα υπαχθούν στο νέο καθεστώς φορολόγησης.

Με βάση τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες εβδομάδες στην Ελβετία αναφορικά με τις καταθέσεις γερμανών και βρετανών πολιτών που θίγονται επί του παρόντος άμεσα από τις νέες φορολογικές Συμφωνίες που υπεγράφησαν πρόσφατα, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να παρατηρηθούν μαζικές μετακινήσεις τραπεζικών κεφαλαίων προς νέους προορισμούς εκτός Ελβετίας, με πρόδηλο στόχο την αποφυγή των φορολογικών ρυθμίσεων που θα προβλέπει η νέα συμφωνία.

Στην περίπτωση αυτή καθίσταται σαφές ότι η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Ελβετίας θα είναι καταδικασμένη σε έμπρακτη αποτυχία, εφόσον οι υφιστάμενες συμφωνίες με τη Γερμανία και τη Μ. Βρετανία δεν προβλέπουν άρση του ελβετικού τραπεζικού απορρήτου, δηλαδή κοινοποίηση στοιχείων των καταθετών, αλλά ούτε και άλλες συνέπειες, σε περίπτωση που οι τελευταίοι επιλέξουν τελικώς να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από την Ελβετία πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της νέας συμφωνίας.

Συμπερασματικά, θα ήταν αναμφισβήτητα μεγάλη αστοχία να συμφωνηθούν αποτρεπτικοί και εξοντωτικοί φορολογικοί συντελεστές, ικανοί να οδηγήσουν ενδεχομένως στην εξαφάνιση των ελληνικών κεφαλαίων από την Ελβετία, πριν ακόμη τεθεί σε ισχύ οποιαδήποτε διμερής συμφωνία, με συνέπεια την πλήρη στέρηση εσόδων από τα ταμεία του κράτους», υποστηρίζει ο κ. Μπίσιας.


http://www.paron.gr/v3/new.php?id=72405&colid=37&catid=34&dt=2011-12-04%200:0:0&page=2&mode=1&page=1&mode=1

Δεν υπάρχουν σχόλια: